'Ik volg een hbo-opleiding én ik heb een leuke baan'

  • Student aan het woord
WEB DEF_HANZE220632 SBMF verhalen van studenten- Patrick Hulst-4 - kopie.jpg

Na zijn Mbo-opleiding Junior Accountmanagement ging Patrick Hulst gelijk aan het werk. Hij was nog jong en wilde graag verder leren. Maar hij wilde ook blijven werken. Daarom koos hij voor de duale opleiding Commerciële Economie aan de Hanzehogeschool Groningen. Inmiddels heeft hij zijn propedeuse gehaald en zit hij in het tweede jaar van de opleiding.

“Ik werk bij 123 Machineverhuur. Tijdens mijn Mbo-opleiding liep ik stage bij dit bedrijf en ik kon er na mijn opleiding aan het werk. 123 Machineverhuur verhuurt machines en materiaal voor projecten in de bouw, GWW, industrie en evenementen voor zowel professionals en particulieren. Ik werk op de verhuurafdeling en heb veel contact met klanten. Ik werk nu 32 uur per week en elke dinsdag ga ik naar de Hanze voor mijn opleiding.” 

Van elkaar leren

“Ik zit in een klas met zo’n 25 studenten die dezelfde duale opleiding volgen. Al mijn klasgenoten zijn relatief jong (18 tot 25 jaar) en hebben een baan. Tijdens de mentoruren praten we over werk en waar we zoal tegenaan lopen. We bespreken dan onder andere een situatie die iemand heeft meegemaakt op het werk en we discussiëren hoe je hiermee zou kunnen omgaan. Hierdoor leren we ook van elkaar.”

Toepassen in de praktijk

“Het meest boeiend vind ik de commerciële vakken, zoals marktonderzoek, sales en marketing. Wat ik tijdens de opleiding leer kan ik vaak direct vertalen naar de praktijk bij 123 Machineverhuur. We kregen bijvoorbeeld de opdracht om een serviceconcept uit te werken. Ik heb toen eerst eens gekeken hoe de service bij 123 Machineverhuur is geregeld. Doordat je opdrachten vanuit de opleiding direct kunt linken aan de praktijk zijn sommige onderdelen makkelijker te begrijpen en zie je eerder het belang ergens van in.” 

Support van werkgever

Door om tafel te gaan met je werkgever en duidelijke afspraken te maken kunnen er veel mogelijkheden ontstaan. Mijn werkgever betaalt mijn opleiding. Ik besef me dat ik daar veel geluk mee heb. Ik heb duidelijke afspraken gemaakt op het werk en als ik vragen heb over studieopdrachten, dan kan ik altijd bij mijn leidinggevende of collega’s terecht.” 

“De combi van leren en werken is soms wel pittig. Maar ik weet waar ik het voor doe. Doordat ik goed mijn tijd inplan heb ik gelukkig voldoende vrije tijd en in het weekend ben ik meestal helemaal vrij. Ik zou een duale opleiding zeker aanbevelen. Ik volg een Hbo-opleiding, ik heb een leuke baan en ik verdien ook nog geld. Ideaal!”