Leer alles over marketing en breng het direct in de praktijk!

 • Bachelor
 • Duaal
 • 4 jaar
HANZE220916 Commerciele economie - algemeen-9.jpg

Commerciële Economie Werken & Leren

Niveau
bachelor
Vorm
duaal
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
 • Economie en Management

Ben jij praktisch ingesteld en wil je leren door te doen? Je hebt al een (parttime) baan in de marketing of sales en wil daarnaast ook je hbo-diploma halen? Lijkt het je leuk om te leren hoe je een product of dienst het beste onder de aandacht kunt brengen van potentiële klanten? Dan is de duale opleiding Commerciële Economie echt iets voor jou! Een opleiding voor mensen die goed zelfstandig kunnen werken en niet bang zijn voor uitdagingen!

Wij zijn Commerciële Economie Duaal

Sla over
 • Rinus Hartsuijker

  Docent

  Hartsuijker Rinus_HANZE220632 Portretten online vernieuweing SBMF-10.jpg
 • Corien Postma-van der Schaaf

  Studiecoach

  SBMF_Corien Postma vd Schaaf.jpg
 • Christa Alfons

  Ondersteuner

  Alfons Christa_HANZE220632 Portretten online vernieuweing SBMF-18.jpg
 • Ronald Peeks

  Docent

  Peeks Ronald_A_HANZE220632 Portretten online vernieuweing SBMF-40.jpg
 • Marjolein Spijker

  Docent Engels

  Spijker Marjolein_HANZE220632 Portretten online vernieuweing SBMF-29.jpg

Over deze studie

De opleiding Commerciële Economie Duaal combineert werken en leren. Gedurende de opleiding werk je minimaal 3 dagen per week in een baan die je zelf zoekt en die past bij de opleiding. Denk hierbij aan functies als commercieel medewerker, inkoopmedewerker, assistent accountmanager of (online) marketeer. Je werkt individueel of in een studiegroep aan opdrachten die je toepast binnen het bedrijf waar je werkt. Je gebruikt je bedrijf dus als casus en koppelt continu de theorie aan de praktijk. 

Naast deze drie dagen werken krijg je één dag les op de Hanzehogeschool. Hier volg je colleges, practica, trainingen en reflecteer je wekelijks met studiegenoten en een studiebegeleider op je ervaringen op de werkplek. Daarnaast is er één dag per week gereserveerd voor zelfstudie. 

Kies je voor Commerciële Economie, dan ben je een creatieve denker die commercieel is ingesteld en graag en makkelijk communiceert. Hoe zorg je ervoor dat een product of dienst bij de juiste doelgroep terecht komt? Welk verdienmodel levert vervolgens het meeste op? Hoe kun je hierbij zo duurzaam mogelijk te werk gaan? Als commercieel econoom ontwikkel je een antenne voor waar bedrijven en mensen behoefte aan hebben. Daar speel je vervolgens op in door het ontwikkelen en lanceren van bijvoorbeeld een succesvolle campagne of event.  

Commerciële Economie in deeltijd

Je kunt de opleiding Commerciële Economie ook volgen in deeltijd. Informatie hierover vind je op HanzePro, waar je al onze (deelttijd) opleidingen, cursussen en trainingen voor werkende professionals vindt.

 

CE Duaal.jpg
HANZE220916 Commerciele economie - algemeen-19.jpg
 • Feiten & Cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl.

  Ga naar studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1

Je maakt opdrachten aan de hand van je werksituatie op uitvoerend niveau. Je krijgt op de Hanzehogeschool colleges in ondersteunende vakken zoals marketing, sales en onderzoek. De aangereikte theorie uit de colleges kun je vervolgens meteen toepassen in je werk.

Jaar 2

Je gaat dieper in op de leerstof. De opdrachten die je voor je opleiding maakt worden tactischer. Daarnaast ontwikkel je je ook meer in je werk. Door het maken van opdrachten en het volgen van colleges krijg je meer inzicht in je eigen werkzaamheden en je ontwikkeling. Door met je medestudenten te sparren tijdens de collegedagen leer je ook hoe het er in andere bedrijven aan toe gaat. Met elkaar leer je dus steeds meer over het vak.

Jaar 3

De vakken en opdrachten die je in het derde jaar krijgt zijn op strategisch niveau. Dit betekent dat je kennis en vaardigheden ontwikkelt om het bedrijf waar je werkt advies te kunnen geven op het gebied van marketing. Je zult merken dat je enorme stappen maakt in je ontwikkeling, doordat je niet alleen op theoretisch gebied van alles leert, maar juist ook in de praktijk. Deze combinatie maakt jou een topwerknemer!

Jaar 4

In het vierde jaar heb je een half jaar keuzeruimte in je programma. Je kunt ervoor kiezen om je kennis te verdiepen of juist te verbreden door het volgen van een minor. In de tweede helft van het vierde jaar ga je aan de slag met je afstudeerproject en schrijf je je afstudeerscriptie

Na je studie

Doorstuderen

Wil je toch nog een stapje meer zetten op het gebied van studie? Dan kun je uiteraard ook doorstuderen. De Hanzehogeschool Groningen biedt diverse masterprogramma's aan. Wanneer je kiest voor een Hanzemaster, kies je voor een masteropleiding met een praktische insteek. Je hoeft geen schakeljaar/premaster te doen en je krijgt dezelfde Mastergraad toegekend als wanneer je naar de universiteit zou gaan. Nieuwsgierig geworden? Kijk voor het masteraanbod op www.hanze.nl/masters. Daarnaast kun je ook een premaster volgen om vervolgens door te stromen naar een universitaire master op het gebied van economie, bijvoorbeeld aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Aan het werk

Doordat je tijdens je studie al een hele hoop werkervaring hebt opgedaan, heb jij zeker een streepje voor op de arbeidsmarkt! Je kunt bijvoorbeeld gaan werken als:

 • online marketeer
 • accountmanager
 • bedrijfsleider
 • salesmanager
 • intercedent

 

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

 • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 1 vak

 • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 2 vakken

Intake

Om te bepalen of de opleiding bij je past, krijg je na inschrijving een intakeformulier toegestuurd. Zodra we het intakeformulier retour hebben, word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek bepalen we of de opleiding duaal bij je past en bekijken we of je een passende baan hebt voor de opleiding. Mocht je geen passende baan hebben, dan kunnen we hierin bemiddelen. Het hebben van een passende baan is wel verplicht om de opleiding te kunnen volgen. Voor meer informatie over de intakeprocedure kun je contact opnemen met Corien Postma-van der Schaaf: [email protected]

Geschikte werkplek

Het Bureau Duaal Onderwijs zet zich samen met jou in voor het vinden van een werkplek. Ook kan het zijn dat je huidige baan geschikt is voor de studie. In dat geval kunnen we de mogelijkheden met jou en jouw werkgever bespreken.

Start studie

De studie start in september. Onder voorwaarden is het mogelijk in februari te starten.

Inschrijven

Wil je je aanmelden voor deze studie, meld je dan vóór 1 mei aan  via Studielink. Nadat wij je aanmelding via Studielink bevestigd hebben gekregen, vragen wij je nog om nadere informatie om te controleren of je aan alle toelatingseisen voldoet. Na inschrijving sluiten we een onderwijsarbeidsovereenkomst met je af als duale student en met jouw (toekomstige) werkgever.

Vragen of advies?

Voor het stellen van vragen of advies bij het vinden van een passende baan of bemiddeling hierin kun je contact opnemen met Corien Postma-van der Schaaf: [email protected]. We staan graag voor je klaar om je te voorzien van een goed studie- en/of loopbaanadvies.
 

 

 

Interessegebieden

 • Economie en Management
Meld je aan via Studielink