‘Het leren over conflicten op de werkvloer en hoe je daarmee omgaat, is een waardevolle ervaring die ik heb opgedaan'

  • Student aan het woord
Maaike-conflictmanagement 02.png

Maaike studeert Vastgoedkunde bij de Hanze en koos voor de minor Conflictmanagement om te leren hoe je conflicten effectief kan aanpakken.

‘In mijn tweede studiejaar kreeg ik de kans om een minor te kiezen. Bij de Hanze heb je een breed aanbod aan minors om uit te kiezen. Mijn oog viel al snel op de minor Conflictmanagement. Deze minor sprak me direct aan vanwege de focus op het kijken naar conflicten en omgang ermee. In ons leven worden we allemaal geconfronteerd met conflicten, of het nu thuis is of op het werk, we komen er niet onderuit. Uiteindelijk koos ik deze minor om conflicten niet te vermijden maar te leren hoe je deze effectief kunt aanpakken.

Opgeleid tot mediator
In het begin kregen we te horen dat we werden opgeleid tot mediators. Dit was voor mij een compleet nieuwe ervaring, aangezien ik me hier nog nooit eerder in had verdiept. Toen werd aangekondigd dat we aan het einde van de minor een mediation zouden moeten uitvoeren, waarbij we als studenten als mediator zouden optreden en twee acteurs een casus zouden spelen, voelde ik de grond onder mijn voeten wegzakken. Maar nu, terugkijkend, was het zo leerzaam en totaal niet eng. Gedurende de minor werden we begeleid door een coach bij praktijkgerichte mediation. Samen met klasgenoten behandel je casussen waarbij je als mediator leert kijken en handelen in een conflict. Het oefenen met klasgenoten was in het begin een uitdaging, maar na verloop van tijd ervaar je veel vooruitgang. Naast deze praktijkgerichte coachmomenten werk je met een groep aan de theoretische kant van een conflict. Deze theorie kon je vervolgens weer meenemen in het uitwerken van casussen in de praktijkles.

Zelfverzekerd
Het leren over conflicten op de werkvloer en hoe je daar als professional mee omgaat, is een waardevolle ervaring die ik heb opgedaan tijdens deze minor. Naast het handelen als mediator in een gesprek, heb ik ook echt geleerd om leiding te nemen in een gesprek en zelfverzekerd te zijn. Ook de theoretische kennis die ik heb opgedaan over conflicthantering neem ik mee naar mijn toekomstige carrière.

De minor Conflictmanagement raad ik absoluut aan andere studenten aan, omdat het je zoveel kan bieden voor je toekomstige loopbaan, welke kant je ook opgaat. Bovendien word je opgeleid tot een mediator, wat ontzettend waardevol kan zijn wanneer je in een team werkt of samenwerkt met collega’s.’