“De opleiding geeft ruimte voor persoonlijke interesses”

  • Alumnus aan het woord
Jesse Kribben
Jesse Kribbe_Barbershop_CE_2.jpeg

Tijdens de opleiding Commerciële Economie aan de Hanzehogeschool bedacht Jesse Kribben de Barberbrigade. Nadat hij was afgestuurd maakte hij echt zijn werk van dit idee: hij kocht een brandweerbusje en bouwde deze om tot barbershop. De Barberbrigade is nu een goedbezochte barbershop op de Zernikecampus in Groningen.

“Ik was 15 jaar toen ik begon met het knippen van de haren van mijn broertjes en vrienden. Op mijn 17e koos ik voor de opleiding Commerciële Economie, omdat dit goed aansloot bij mijn interesse in het bedrijfsleven en marketing. Nu ik aan het werk ben besef ik me pas echt wat ik tijdens mijn opleiding heb geleerd. Zo heb ik bijvoorbeeld ervaring opgedaan in presenteren en ik heb kennis op het gebied van sales. Ik en mijn medestudenten werden gestimuleerd om assertief te zijn en op mensen af te stappen. Dat vond ik eerst best spannend, maar naarmate ik het vaker deed ging het steeds makkelijker.”

Ondernemer worden

“In mijn derde jaar heb ik stagegelopen bij een leuk bedrijf. Het meest waardevolle wat ik daar heb geleerd was dat ik mij besefte dat ik graag meer regie en vrijheid wilde in mijn werk: ik wilde mijn eigen bedrijf. Als ondernemer heb ik veel baat bij kennis die ik heb opgedaan op het gebied van boekhouding en marketing. Ik kan dat nu goed toepassen in de praktijk.”

Van ondernemingsplan naar bedrijf

“Knippen bleef een grote passie van mij. Tijdens mijn opleiding had ik een baan bij een barbershop in de stad. In het vierde jaar van de opleiding Commerciële Economie koos ik voor de minor Ondernemen. We kregen de opdracht om een eigen bedrijfsidee uit te werken en toen ontstond mijn idee voor de Barberbrigade. Ik leerde een ondernemingsplan schrijven en werd aan het denken gezet over wat er allemaal bij komt kijken als je je eigen bedrijf start. Zo heb ik onderzoek gedaan onder potentiële klanten, de kosten in kaart gebracht en nagedacht over de marketing. Dankzij deze minor kwam ik in contact met studenten van andere opleidingen, waar ik nu nog weleens mee samenwerk. Zo heeft een oud-student Elektrotechniek me nog geholpen met de elektra in het busje.”  

Eigen draai

“De opleiding Commerciële Economie is breed en je kunt er veel kanten mee op.
Dat vond ik fijn aan de studie. Ik ben er dankbaar voor dat ik tijdens de opleiding ook veel aandacht kon blijven geven aan mijn persoonlijke interesse voor knippen. De opleiding gaf me veel ruimte om er mijn eigen draai aan te geven.”