'Oefenen voor de spiegel met een cd erbij'

  • Onderwijsproject
Dirigent HaFaBra met Jos Pommer

Jaarlijks organiseert het Prins Claus Conservatorium de projectweek Full Size Conducting waaraan gerenommeerde dirigenten, de beste amateurorkesten, maar ook professionele orkesten meewerken. Studenten dirigeren onder leiding van een topdirigent een (semi)professioneel orkest en doen daarmee een onvergetelijke ervaring op.

Voor het eerst in je carrière voor een beroepsorkest

"Kijk, dit is een heerlijke passage, typisch Slavische muziek, dadadadaaaaaa. Laat de muziek ademen, vergeet die maatstrepen, laat je orkest vrij. Pak ’m maar weer op vanaf maat 54." Jan Cober is in zijn element. Met de partituur in de ene, met de andere hand de maat aangevend, bestookt hij studenten met aanwijzingen. Veertig jaar kennis uitgestort over de beginners in het vak.

De studenten dirigeren onder zijn toeziend oog het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht ’Bereden Wapens’. Voor het eerst in hun carrière staan ze voor een beroepsorkest. Aline Schipper (inmiddels afgestudeerd) kreeg twee maanden voor het project het stuk onder ogen dat onder haar leiding gespeeld wordt: de Armeense rapsodie van de Nederlandse componist Ed de Boer. Na een half uur werken met het orkest en Cober staan de zweetdruppels haar op het hoofd.

Schipper: "Je oefent voor de spiegel met de cd erbij. Maar in het echt is het heel anders. Heel gaaf, en waanzinnig leerzaam, maar ook spannend. Normaal sta ik voor een vijfde divisie orkest, die moet je heel strak houden. In dit  orkest spelen ze allemaal even goed. Een ervaring die je nooit meer vergeet."

Hoofdvakdocent Tijmen Botma: "Een beroepsorkest reageert totaal anders dan een amateurorkest, zij staan boven de materie, en die club moet je als student je wil opleggen. Dat willen we onze studenten meegeven: dit kan je later bereiken. Iedere student zou ernaar moeten streven om het hoogste niveau te halen."

Deze tekst is een bewerking van een artikel dat eerder verscheen in het Dagblad van het Noorden, hier kun je het hele artikel lezen.

Foto's: Klaas van der Woude

Interessegebieden

  • Cultuur en Kunst