‘Op het podium ben ik het gelukkigst’

  • Student aan het woord
Luna van Leeuwen Christina Councors finale 2022.jpg

Luna van Leeuwen is eerstejaars vioolstudent en studeert bij Veselina Manikova aan het conservatorium. Daarnaast doet ze een studie Nederlands Recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Luna won het Prinses Christina Concours in 2022 toen zij nog in de vooropleiding zat.

Dit artikel verscheen eerder in pl.hanze, het personeelsblad van de Hanzehogeschool. De tekst is van Anne Marie Krap.

Waarom is dit een belangrijk concours?
Het Prinses Christina Concours is een landelijke wedstrijd voor jonge musici, voor alle instrumenten en verschillende leeftijdscategorieën. Het concours werkt ook als een soort concertagentschap voor de prijswinnaars. Ik heb al veel uitnodigingen ontvangen voor concerten en festivals. Die had ik anders echt nooit gekregen. Daarnaast leer je veel van het meedoen op zich, zoals het toewerken naar een concert, het doorlopen van de verschillende voorrondes en de feedback van de jury.


Wat betekent deze prijs voor jou?
Het is een grote eer. Ik heb er heel hard voor gestudeerd, dus deze prijs geeft me veel voldoening. Het geeft me de kans om me verder te ontwikkelen, meer concerten te geven en op die manier mijn liefde voor muziek over te brengen. Want op het podium ben ik het gelukkigst.


Waarom is deze prijs belangrijk voor de Hanze?
Of dat zo is weet ik niet. De Hanze is in ieder geval wel belangrijk voor mij. Ik voel me al heel lang thuis op het Prins Claus Conservatorium. Ik won er in 2019 de Labberté-Hoedemakersprijs tijdens het Peter de Grote Festival (inmiddels Aurora Festival). Zonder de steun en de flexibiliteit van mijn docenten had ik het concours nooit kunnen winnen. Met twee studies is mijn werklast groot en als ik vroeg of ik een les kon verzetten om me op de voorbereiding van het concours te richten dan was daar begrip voor.


Hoe waren de reacties op de Hanze?
Toen ik na het concours op school kwam kreeg ik heel veel reacties. Dat gaf echt een heel fijn gevoel. 


Wat betekent Share your talent. Move the world. voor jou?
In praktisch opzicht draag ik niet veel bij aan de wereld. Ik ben geen dokter die mensen beter kan maken. Ik kan door mijn spel wel mijn liefde voor muziek delen en daardoor mensen emotioneel raken. Als ze me na een concert vertellen dat ik ze heb weten te ontroeren, dan maakt me dat heel gelukkig. Want daar doe ik het voor. Niet voor de prijzen.

Luna van Leeuwen_thumbnail.JPG

Luna in de regiofinale Noord van het Prinses Christina Concours.