Simon Venema is als onderzoeker werkzaam bij Verslavingszorg Noord-Nederland en is verbonden aan het Lectoraat Verslavingskunde & Forensische Zorg van de Hanzehogeschool en de afdeling Sociologie van de Rijksuniversiteit Groningen.

Simon is hij betrokken bij verscheidene onderzoeken op het gebied van domeinoverstijgende zorg en verslavingszorg. In zijn promotieonderzoek richtte hij zich op het samenspel tussen detentie, vaderschap en gezinsrelaties.

De detentie van een vader kan grote gevolgen hebben voor zijn gezin. Het proefschrift van Simon biedt inzicht in het complexe samenspel tussen detentie, vaderschap en gezinsrelaties. Het blijkt van cruciaal belang te zijn dat de vader tijdens detentie betekenisvol contact met het gezin onderhoudt. De terugkeer in het gezin verloopt dan beter, en betrokken vaderschap na detentie blijkt ook de kans op terugval in de criminaliteit te verminderen.   

Op 29 januari 2024 promoveerde Simon Venema op zijn proefschrift “Paternal imprisonment, fatherhood, and family relationships”.

Lees hier het proefschrift van Simon Venema