Dr. Tineke van der Schoor

Tineke van der Schoor heeft in haar loopbaan verschillende functies gehad op het gebied van duurzaamheid. Zo was zij namens de Nederlandse NGO's lid van de delegatie naar de UNCED Conferentie over Milieu en Ontwikkeling in Rio de Janeiro en heeft zij voor de NCDO enkele tientallen debatten en conferenties over duurzame ontwikkeling georganiseerd. Tineke is ook politiek actief geweest, onder meer als wethouder VROM in de gemeente Winsum.

Bij het Kenniscentrum NoorderRuimte doet zij onderzoek naar duurzaamheid en energie in de gebouwde omgeving. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar lokale energie-initiatieven, burgers die van onderop de energietransitie tot stand willen brengen in hun eigen omgeving. Een ander belangrijk onderwerp is energie-efficiency in monumenten: hoe kunnen we historische kwaliteiten en de behoefte aan comfort en energiezuinigheid met elkaar verbinden? Op dit moment werkt zij aan een nieuwe onderzoekslijn ‘Duurzaam Erfgoed’. Nieuwe onderwerpen daarbij zijn digitalisering van de gebouwde omgeving en de effecten van klimaatverandering op ons erfgoed.

Resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in wetenschappelijke tijdschriften, bovendien heeft Tineke de afgelopen jaren een bijdrage geleverd aan diverse wetenschappelijke conferenties. In 2020 is zij op haar onderzoek gepromoveerd bij de Universiteit Maastricht.