Research Festival 2024

  • Evenement
ResearchFestival_beeld .jpg
  • Datum
    • startdatum

    • einddatum

  • Locatie

    Prins Claus Conservatorium

    locatie

Studenten, docenten en onderzoekers van de PCC-community delen onderzoeksuitkomsten en gaan hierover met elkaar in gesprek tijdens de derde editie van het Research Festival.

Muziek raakt ons allemaal. Musici, muziekdocenten en andere makers van muziek spelen hierin een cruciale rol, zij geven muziek mee betekenis. Het ontwikkelen van een concertprogramma, experimenteren in interdisciplinaire producties of met stijlen en ensemblespel, of het ontwikkelen van een artistieke muziekpraktijk met, of op maat van, een specifieke groep mensen zijn daarom belangrijke processen voor musici.

Maar hoe raakt muziek ons en hoe kunnen we onze artistieke praktijk ontwikkelen op een zinvolle en passende manier? Hoe kunnen we interdisciplinaire artistieke producties maken? Hoe kan onderzoek onze muziekpraktijk informeren en stimuleren? En wat zijn de ethische aspecten van muziekpraktijken en van onderzoek in muziek? Deze vragen staan centraal tijdens de derde editie van het PCC Research Festival.

Het programma is kleurrijk met onder andere:

  • Presentatie van onderzoeksprojecten van studenten uit de Master of Music (jaar 2) en Docent Muziek (jaar 4)
  • Georgia Nicolaou komt vertellen over haar onderzoek naar de door haar ontwikkelde muziekpraktijk voor, door en met vluchtelingenkinderen.
    Maandag 13 mei - workshop 12.30-13.30, presentatie 13.30-14.00
  • Dr. Barbara Groot (Vrije Universiteit van Amsterdam) over ethische aspecten van participatief actieonderzoek gelinkt aan concrete voorbeelden uit kunstprojecten in de zorg.
    Dinsdag 14 mei - 10:30 uur
  • Sound Walk met Ruth Koops van ’t Jagt, geïnspireerd door haar onderzoek naar de rol van geluid en muziek in de leefomgeving van mensen 
    Dinsdag 14 mei - 12.30 uur, ontmoetingspunt hal PCC.
  • Workshop met Robert Harris: Geleide Audiomotor Exploratie (GAME): pianoles voor cochleair implantaat gebruikers. In het GAME-project leren dove volwassenen met een cochleair implantaat piano spelen door toetsencombinaties die met tonale relaties overeenkomen te ontdekken en deze met gebruik van eenvoudige bewegingspatronen in zelf bedachte melodieën toe te passen. In deze workshop krijgen deelnemers, na een korte inleiding, de kans om zich een beeld van de methode te vormen door zelf aan de piano met gebruik van het GAME concept een eigen melodie te improviseren.
    Woensdag 15/5 - 12.30 uur
  • Workshop met Johanna Schönrock-Adema: Let's co-create! Crafting a music practice for emotion regulation training. Een interactieve workshop waar creativiteit centraal staat. Samen beginnen we aan een reis om een nieuwe muziekpraktijk voor emotieregulatie te ontwikkelen.
    Woensdag 15/5 - 15.30 uur
  • Ronde tafel gesprekken over ethiek in muziekpraktijk en onderzoek, co-creation en samenwerken in interdisciplinaire artistieke praktijken.
    Dinsdag 14 mei  - 16:30
  • Uitreiking van de PBR prijs voor het beste Master of Music Practice-based Research Project.
    Woensdag 15 mei - 16.45 uur

Download hier het volledige programma

Praktische info

Locatie: Peter de Grote Zaal (2.22), Prins Claus Conservatorium, Meeuwerderweg 1, Groningen.

Toegang: Je bent van harte welkom! Het bijwonen van alle lezingen en presentaties is gratis en opgave is niet nodig.
Actieve deelname aan de workshops is in principe voorbehouden aan studenten van het Prins Claus Conservatorium. Voor geïnteresseerden van buiten het PCC graag even contact opnemen met Henrique Meissner.

Lunch: Tijdens het Research Festival is onze kantine gesloten vanwege een verbouwing. Er is een foodtruck op het terrein met een beperkt assortiment. 

Het Research Festival wordt georganiseerd door het Prins Claus Conservatorium en het lectoraat Music in Context van het Kenniscentrum Kunst & Samenleving.

Interessegebieden

  • Kunst en Cultuur