Een eerste ervaring met friluftsliv

  • Nieuws
Drie personen staan in een graslandschap en tekenen met wit en zwart krijt op een stuk rechtoekig karton dat op een schildersezel staat.

Wat gebeurt er als we buiten de schoolgebouwen en in contact met de natuur zijn? En wat kan het betekenen voor het onderwijs? Met deze vragen in gedachten organiseerde het Centrum voor Talent en Leren een 3-daagse seminar voor medewerkers van de Hanzehogeschool over friluftsliv in Markelo.

Dit oorspronkelijk Noorse begrip betekent zoveel als ‘leven in de open lucht’ en is in 1850 gemunt door toneelschrijver en dichter Henrik Ibsen. Het Centrum voor Talent en Leren faciliteerde het seminar, lector Art & Sustainability Jan van Boeckel verzorgde de begeleiding. De activiteiten in het Twentse dorp omvatten onder andere thematische boswandelingen, kunstzinnige expressie met klei en krijt als middel en het gezamenlijk verkennen wat de toegevoegde waarde van friluftsliv voor de Hanzehogeschool zou kunnen zijn. Zo blikt een deelnemer terug op diens ervaring: "Er is meer dan het hoofd! Het BUITEN zijn, en ook het buiten ZIJN geeft een ander perspectief op leren, ervaren en tijd."  

Het seminar in Markelo bood verdieping op een eerdere introductiesessie voor honours-studenten en docenten bij de Zeegser Duinen. Het onderzoek van het concept friluftsliv en mogelijke verbindingen met de ontwikkeling van Inner Development Goals, gaat na deze eerste, inspirerende verkenningen door en worden vanuit verschillende perspectieven verder onderzocht. Wordt vervolgd! 

Interessegebieden

  • Aarde en Milieu