‘Samen leren, ingrediënten voor een leeratelier’

  • Nieuws
Beeld IWP Ouderen wonen zorg en welzijn origineel.jpg

Tijdens de bijeenkomst 'Wat ouderen ons leren', op 24 april jl. van Werkplaatsen Sociaal Domein, verzorgde de Innovatiewerkplaats Senioren twee workshops rondom 'Synergie met senioren - samen ontwikkelen en leren in leerateliers’.

Enthousiaste en betrokken mensen uit het werkveld van sociaal domein, ouderen, beleidsmedewerkers en enkele studenten sloten aan om meer te leren over hoe je dat nou doet samenwerken in een leeratelier? Wat is een leeratelier eigenlijk? Hoe start je er één? En hoe zorg je dat je mensen betrokken krijgt en houdt? Wat levert het op?

In de workshops namen we deelnemers mee in het antwoord op deze vragen vanuit onze ervaringen binnen de innovatiewerkplaats Senioren waar we meer dan acht leerateliers draaien samen mét senioren, beroepskrachten, vrijwilligers, studenten van verschillende opleidingen én bruggenbouwers vanuit de innovatiewerkplaats. Het aansluiten bij wat werkt, bij lokale initiatieven stond centraal. Niet bedenken vóór, maar bedenken mét en dat betekent dat je mensen samen moet brengen, dus zowel beroepskrachten als senioren. Vanuit een waarderende aanpak, die zowel actie als ontwerpgericht is, komend tot concrete handvatten voor de praktijk.

Senior Gerard Robben betrokken bij het leeratelier ‘thuiskamers’  en student Toegepaste Psychologie Fleur Kamps, betrokken bij het leeratelier ‘Mee (blijven) doen’, vertelden over hun ervaringen. Over het belang van het samenbrengen van meerdere perspectieven aan tafel, van het onderdeel zijn van het proces en samen ontwikkelen aan de hand van werkvormen om te versterken en te borgen wat er al is.

Aan de hand van acht ingrediënten konden deelnemers vervolgens zelf aan de slag met het ontwerpen van hun eigen leeratelier. Waar zien zij mogelijkheden in het aansluiten bij lokale initiatieven? Wie zou je willen betrekken? Waar ga je elkaar treffen? En wie zorgt dat zowel proces als inhoud wordt gewaarborgd? Binnen onze leerateliers werken we met een bruggenbouwer – coach, die zorg draagt voor het proces, dat er ruimte is voor ieders inbreng op basis van gelijkwaardigheid en met een bruggenbouwer – onderzoek die zorgt voor het zicht houden op het gezamenlijke doel, de inhoud en de borging van de opbrengsten.

Tot slot hebben we een aantal belangrijke take-home messages gedeeld:

  • Sta op deelname van senioren
  • Contact gaat voor inhoud
  • Sluit aan bij wat er al is
  • Het proces zet minstens zoveel in beweging als het product

Contact