Innovatiehub Oost-Groningen zet Groningse grondstoffen in

 • Onderzoeksproject
Aardappels en potgrond.jpg

Oost-Groningen moet de hotspot worden voor innovaties. De regio biedt veel mogelijkheden, zoals waardevolle grondstoffen zoals magnesium, zetmeel uit aardappelen, hennep en dierlijke eiwitten en vetten. Innovatiehub Oost-Groningen (IHOG) is een unieke samenwerking om deze unieke Oost-Groningse grondstoffen beter te benutten.

Doel

De innovatiehub is de verbinder in de realisatie van duurzame producten, processen en diensten in Oost-Groningen. Op de lange termijn helpt dit initiatief om de regio economisch te versterken en talent aan te trekken en te behouden.

Bekijk al onze publicaties

Foto-IHOG_Hassan_website-1.jpg

Aanpak

Het sleutelwoord voor dit project is ‘samenwerking’. IHOG is een krachtenbundeling van Hanzehogeschool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen en vijf bedrijven: Avebe, Hempflax, Zechsal, ten Kate en Nedmag. Elk bedrijf is gelinkt aan een grondstof:

 1. Magnesium (Nedmag, Zechsal)
 2. Aardappelen (Avebe)
 3. Hennep (Hempflax)
 4. Dierlijke eiwitten en vetten (Ten Kate)

Het project wil ook samenwerking met inwoners, ondernemers en studenten verbeteren om de welvaart van de regio een impuls te geven. Zo willen we jong talent beter behouden door hoogwaardig onderwijs te verzorgen, jong talent te begeleiden en nieuwe producten en start-ups te ontwikkelen.

De innovatiehub wil graag mkb of (toekomstige) ondernemers ondersteunen bij het in de markt zetten van innovaties. Dit gaat aan de hand van de volgende stappen:

 1. Grondstof
 2. Startup
 3. Doorontwikkeling
 4. Groei

Tussen elke fase vindt een go/no go moment plaats door de review committee van IHOG op basis van technische en commerciële haalbaarheidscriteria.

Impact voor Oost-Groningen:
Oost-Groningen wordt een regio wordt waar talent ontwikkeld, behouden en aangetrokken wordt door middel van het stimuleren van innovatie, werkgelegenheid en economie. Nieuwe valorisaties van de grondstoffen aardappelen, hennep en magnesium zorgen voor een versterking van de economie, een verhoogd welvaartsniveau en de ontwikkeling en het behoud van hoogopgeleide mensen in de regio.
De impact kan in een aantal categorieën worden opgesplitst:

Innovatie:

 1. Projecten rond aardappelen, hennep en magnesium
 2. Startups rond innovatieve ideeën
 3. Nieuwe MKB-bedrijven

Human capital:

 1. Banen creëren
 2. Werkloosheid in regio verlagen

Kennis:

 1. Aantrekken van studenten
 2. Praktijkervaring voor lokaal talent
 3. Behouden van talent

Duurzaamheid

 1. Duurzame/biobased producten ontwikkelen, gebaseerd op hennep en aardappelen
 2. Op basis van lokale grondstoffen met korte ketens
 3. Vervangen huidige op olie gebaseerde producten met biobased producten
 4. Biobased producten zijn biodegradeerbaar, en dragen dus niet bij vervuiling met (micro)plastics

Onze mensen

Interessegebieden

 • Aarde en Milieu
 • Economie en Management
 • Kunst en Cultuur