Integrated approach towards Recycling of Plastics (InReP)
ISPT-website- Onderzoeksproject
We weten dat plastic een negatieve impact heeft op onze natuur. Recyclen lijkt de ideale oplossing, maar helaas zijn huidige recyclingmethodes nog lang niet efficiënt genoeg. In dit project wordt door onderzoekers en bedrijven samengewerkt aan nieuwe technologische oplossingen.
Plastic recycling moet beter. Niet alleen wordt maar een klein deel van het weggegooide plastic gerecycled, het eindproduct heeft ook nog niet het nodige kwaliteitsniveau. Daar kunnen bedrijven niets mee.
In het project Integrated approach towards Recycling of Plastics (InReP) bundelen afvalinzamelaars, sorteerders en recyclers, de chemische industrie, eindgebruikers en kennisinstellingen hun krachten. Samen gaan we technologische oplossingen ontwikkelen om gerecyclede materialen te produceren van een hoge kwaliteit.
Het project richt zich op meerdere soorten plastics, waaronder:
Deze plastics komen veel voor, zijn vaak lastig om te scheiden en recyclen, en hebben specifieke eisen wat betreft kwaliteit en bruikbaarheid.
De werkpakketten binnen het projecten zijn verdeeld over de verschillende partners.
De Hanzehogeschool Groningen werkt vanuit het Kenniscentrum Biobased Economy mee aan het project. De focus van onze werkzaamheden ligt op chemische recycling. Hierbij worden plastic omgezet naar chemische bouwstenen, die vervolgens gebruikt kunnen worden voor de ontwikkeling van nieuwe plastics.
Zo willen wij polyolefinen en PET omzetten naar hoogwaardige monomeren. Monomeren zijn de individuele moleculen in een polymeer, oftewel een kunststof. Hierdoor krijgen we de chemische bouwstoffen om nieuwe polymeren te maken. Hiermee maken we nieuwe plastics van een hoge kwaliteit.
Voor dit proces werken we samen met NHL Stenden, Symeres en Tejin.
Met dit onderzoek ontwikkelen we nieuwe technologieën voor het sorteren, mechanisch recyclen en chemisch recyclen van plastic. Hiermee kunnen we nieuwe hoogwaardige plastics ontwikkelen voor de twee meest voorkomende polymeren: polyolefinen (PE/PP) en PET.
Wat willen we hiermee bereiken? Met deze nieuwe methodes moet in 2030 de kwaliteit van gerecycled plastic zodanig verbeterd zijn dat het aan de kwaliteitsnormen van de industrie voldoet. Hierdoor zou de vraag naar nieuw, 'virgin' plastic drastisch afnemen, wat positieve gevolgen heeft voor ons klimaat.
Dit doen we samen met...
Het project komt voort uit het Circular Plastics Initiative, mede-opgericht door het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) en DPI – The Polymer Research Platform.
De volgende partners werken mee aan dit project:
Heb jij vragen of suggesties over chemisch recyclen? Neem contact op met lector André Heeres.
Neem contact opHoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?