
Marleen Brans
Opleidingsmanager Pabo Deeltijd verkort
Binnen twee jaar als leraar voor de klas?
Opleidingsmanager Pabo Deeltijd verkort
Met de opleiding Pabo Deeltijd verkort word je in twee jaar opgeleid tot een brede onderwijsprofessional. Vanaf de start van je opleiding ga je al naar een leerwerkplek in het onderwijs. Theorie en praktijk zijn op deze manier altijd met elkaar verbonden.
Je wilt graag de stap naar het basisonderwijs maken. Je wilt bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en zo meewerken aan de kansengelijkheid van alle kinderen. Je hebt een brede belangstelling voor de vakken op de basisschool. Het spreekt je aan om je als onderwijsprofessional te verdiepen in de ontwikkelingen van het onderwijs. En het lijkt je een mooie uitdaging om onderwijs te ontwerpen en aan te passen aan wat de kinderen nodig hebben.
Wij leiden je in twee jaar op tot leraar basisonderwijs. Je studeert in een eigen gebouw met speciale voorzieningen zoals bijvoorbeeld een atelier, een sciencecentrum en vaklokalen. Je werkt in kleine studieteams met medestudenten aan de voortgang van je ontwikkeling. Je krijgt les en begeleiding van vakexperts op de Pedagogische Academie en ervaart begeleiding en coaching op een werkplek vanaf blok 2. Studenten die nu al de opleiding volgen, zijn betrokken bij het begeleiden van nieuwe studenten. Denk aan een introductietweedaagse en begeleiding tijdens studieteamtijd.
Als je aan de Pabo bent afgestudeerd ben je bevoegd om les te geven aan alle groepen in het basisonderwijs en in het gespecialiseerd (basis)onderwijs in Nederland. Je kan ook werken met jongeren in het voortgezet gespecialiseerd onderwijs, praktijkonderwijs of in de onderbouw van het vmbo. Scholen verwachten dat er de komende jaren veel werk is voor leerkrachten!
Heb jij een hbo- of universitaire bachelor afgerond en wil je graag leraar worden? Dan past de tweejarige opleiding Pabo Verkort bij jou!
Je kunt vrijblijvend een Meeloopdag volgen van de deeltijdopleiding, zodat je kunt ervaren of de Pabo Deeltijd verkort bij je past. Je bent van harte welkom! Voor meer informatie en aanmelden klik op onderstaande button.
De reguliere bacheloropleiding Leraar Basisonderwijs duurt vier jaar. Bij de Pabo Deeltijd verkort krijg je op basis van je behaalde hbo- of wo-bachelor krijg je vrijstelling voor het eerste studiejaar. Voor het tweede studiejaar vraag je individueel vrijstellingen aan op grond van studieonderdelen uit je behaalde bachelor. Je start dus met de opleiding in het derde studiejaar. Kortom: wij bieden jou een speciaal ontwikkelde tweejarige Pabo-opleiding.
Tijdens de opleiding Pabo Deeltijd verkort volg je per jaar vier blokken. Ieder blok bestaat uit drie modules; een module heeft een studielast van 5 EC. In de modules komen vak- en leergebieden geïntegreerd terug. Op een lesdag worden twee modules aangeboden, zowel in de ochtend als in de middag. De derde module bestaat uit werkplekleren op een basisschool. Alleen in het eerste blok volg je drie modules op de Pedagogische Academie.
Vanaf de eerste dag van de opleiding werk je aan de verschillende rollen die je hebt als leraar basisonderwijs. Deze liggen op het pedagogische, didactische, onderzoekende, verbindende en beïnvloedende vlak. Je krijgt in je opleiding allerlei leer-en vakgebieden aangeboden die ook in de basisschool terugkomen zoals Nederlands, rekenen-wiskunde, bewegingsonderwijs, handschrift, kunst & cultuur, natuur & techniek, mens & samenleving en Engels.
We bieden geïntegreerde modules aan waarin de vakken zijn opgenomen. Naast de directe vakinhouden krijg je ook veel handvatten om les te geven, zoals didactiek, pedagogiek, ICT/digitale geletterdheid, ontwikkelingspsychologie, talentkrachtige principes en klassenmanagement.
Om je kennis als leraar te verbreden en te verdiepen krijg je in het tweede jaar van je verkorte opleiding modules als onderzoeken en ontwerpen, kindgerichte aanpak en veranderen in de school. Binnen deze modules is er veel aandacht voor het vergroten van je onderzoekend en verbindend vermogen.
Gedurende de hele opleiding krijg je één dag per week les op de Pedagogische Academie. In de eerste periode van het eerste studiejaar krijg je ook een tweede dag les. Start je per september 2023 of februari 2024? Dan is vrijdag de lesdag en tijdens de eerste periode is donderdag de tweede lesdag.
De lesdag voor studiejaar 2025-2026 is op de donderdag, met in de eerste periode (=circa 10 weken) de vrijdag als tweede lesdag. Vanaf de tweede periode ga je, naast de lesdag op donderdag, minimaal één dag per week stagelopen. De stagedag is bij voorkeur op de maandag of dinsdag. Alleen in overleg met ons stagebureau kan de woensdag of vrijdag mogelijk een stagedag zijn.
Na je Bachelor of Education kun je ook verder studeren. Je kunt bijvoorbeeld de educatieve master Talentontwikkeling & Diversiteit van de Pedagogische Academie volgen. Of een andere masteropleiding op het gebied van onderwijs of pedagogiek. Kijk voor meer informatie over de master Talentontwikkeling & Diversiteit op hanze.nl/mastertalent.
Als je aan de Pabo bent afgestudeerd ben je bevoegd om les te geven aan alle groepen in het basisonderwijs en in het gespecialiseerd (basis)onderwijs in Nederland. Je kan ook werken met jongeren in het voortgezet gespecialiseerd onderwijs, praktijkonderwijs of in de onderbouw van het vmbo. Scholen verwachten dat er de komende jaren veel werk is voor leerkrachten!
Als je kiest voor de Pabo Deeltijd verkort, vind je het fantastisch om met kinderen te werken. In deze video vertellen twee Pabo-studenten over waarom werken in het basisonderwijs zo leuk is.
De opleiding is onderdeel van FastSwitch onderwijs. Met een omscholingstraject van FastSwitch Onderwijs sta je snel voor de klas. Meer informatie vind je op de website van FastSwitch.
Om de opleiding in twee jaar te kunnen afronden dien je, zodra je bent gestart met de opleiding, een vrijstellingsverzoek in bij de examencommissie van de Pedagogische Academie. Zij stellen hierna vast of vrijstellingen wel/niet worden verleend. Met je bachelordiploma word je voor het eerste studiejaar t.w.v. 60 EC vrijgesteld. De vrijstellingen t.w.v. 60 EC die je voor het tweede studiejaar dient aan te vragen bestaan uit de onderdelen minorruimte (30 EC), professionele vaardigheden (15 EC) en praktijkgericht onderzoek (15 EC). Uitleg over het aanvragen van deze vrijstellingen krijg je tijdens de introductiedag van de opleiding.
Wil je samen met collega's dit traject volgen, jouw medewerkers opleiden, of ben je geïnteresseerd in een andere opleiding op maat? Onze maatwerk- en in-company trajecten bieden talloze mogelijkheden. We stemmen deze volledig af op de behoeften van jouw bedrijf of organisatie, en de lessen kunnen vaak zelfs op jouw locatie plaatsvinden.
Deze opleiding start 2 keer per jaar.
Hieronder een overzicht van alle startdata.
De opleiding duurt twee jaar.
In het eerste jaar heb je een leerwerkplek in de onderbouw en de bovenbouw. In het tweede jaar kun je een keuze hierin maken. Wij verwachten dat je je studie mede zelf vorm geeft en actief deelneemt in de leergemeenschap. Het betekent dat je moet rekenen op ongeveer 20 uur zelfstudie in de week naast de werkplekdag en lesdag. Er zijn leerwerkplekken in het reguliere basisonderwijs of het gespecialiseerd (basis)basisonderwijs. Verkenning van voortgezet onderwijs is ook mogelijk.
In het tweede semester van het laatste studiejaar ga je twee dagen per week als Leraar in Opleiding (LIO) aan de slag, waar je verantwoordelijk bent voor je eigen klas. Je hebt dan geen lesdagen meer op de Pedagogische Academie, maar we organiseren wel terugkomdagen en blijven je begeleiden.
Zie onderstaande banner voor actuele informatie over het collegegeld. Naast het jaarlijkse collegegeld, zijn de kosten voor studieboeken en activiteiten ongeveer €500,- voor de hele studie.
Coördinator opleiding & docent
Opleidingsmanager Pabo Deeltijd verkort
Frontoffice voor professionals en organisaties
Op donderdag 4 december is er een Informatieavond voor professionals. Stel je vragen over de inhoud, toelatingsvoorwaarden, financiering en aanmeldprocedures. Ontdek of de opleiding bij je past en welke mogelijkheden er zijn om de volgende stap in je carrière te zetten.
Meer informatie en aanmelden