‘’Na ruim twintig jaar werkzaam geweest te zijn in de kunsteducatie vond ik het tijd voor een nieuwe stap''

  • Student aan het woord
René.jpg

In februari 2022 is René de Haan begonnen met de opleiding Pabo Deeltijd verkort, met als doel in twee jaar tijd zijn docentenbevoegdheid te halen en de overstap te maken naar het basisonderwijs. Voordat hij deze gave stap zette, was René hoofd educatie van NITE. Hij vertelt over deze switch in onderstaand interview:

‘’Na ruim twintig jaar werkzaam geweest te zijn in de kunsteducatie vond ik het tijd voor een nieuwe stap. Ik merkte dat ik in mijn werk als hoofd educatie van een toneel- en dansgezelschap de uitdaging en de ambitie een beetje was kwijtgeraakt. Ik had een fantastische baan, werkte met hele fijne en inspirerend collega’s samen, maar toch voelde ik dat ik iets anders moest doen. Ik werd enthousiast van de documentaireserie Klassen en wilde me daarna echt gaan inzetten als leraar in het basisonderwijs. Het leek mij ook fantastisch om met kinderen in een klas te werken en ze een heel schooljaar te kunnen begeleiden, dingen te leren en voor te bereiden op de toekomst.

Ik moet zeggen dat de opleiding mij op sommige momenten best zwaar gevallen is. Er wordt veel van je gevraagd. Ik had al twintig jaar niet meer gestudeerd, dus moest ik ook daar weer flink aan wennen. In het begin van de studie combineerde ik het ook nog met werken. De weken waren toen best vol en ook in de avonduren en de weekenden was ik veel bezig met de studie. De studiestof heb ik niet als extreem moeilijk ervaren, maar wel als veel. Als student dien je veel verslagen te maken en voor het stage lopen bereid je veel voor en reflecteer je hier vervolgens op.

Bij mijn vorige stageplek heb ik ook een extra dag gewerkt. Dat was ook vrij pittig. Een lesdag voor de klas ervaar ik nog steeds als intens en zwaar. Ik ben na zo’n dag ook altijd flink uitgeput. Ik merk ook dat mijn sociale leven door de studie wel onder druk heeft gestaan. Ik ben iemand die altijd veel dingen onderneemt, vooral op cultureel gebied, maar dat heb ik door de studie wel op een lager pitje moeten zetten.

Ik leer ontzettend veel bij de opleiding Pabo Deeltijd verkort. Over het onderwijs in het algemeen, over het ambacht van lesgeven en ook over mijzelf. Het lesgeven aan een klas ervaar ik als heel persoonlijk en voel mij dan ook wel eens kwetsbaar. Ik ontdek veel over mijzelf: mijn doorzettingsvermogen wordt bijvoorbeeld flink aangesproken. Over het algemeen verloopt mijn studie naar tevredenheid, maar in mijn huidige LIO-stage ging het even wat minder goed. Ik moest noodgedwongen wisselen van stagegroep, omdat ik de groep nog niet aan kon. Dat heeft wel iets met mij gedaan natuurlijk, zoiets doet wel iets met mijn zelfvertrouwen en zelfbeeld.

Ik vind het erg belangrijk dat we met z’n allen iets aan het #lerarentekort doen en vind ook dat er meer mannen voor de klas zouden moeten staan! Dus in die zin maak ik mij zeker hard voor de Pabo Deeltijd verkort, maar ik moet ook eerlijk toegeven: het is niet zomaar een opleiding voor erbij! Je moet wel echt weten waar je aan begint. Mijn advies zou zijn om er met volle overtuiging aan te beginnen en ruimte in je hoofd en in je agenda te creëren, dan krijg je absoluut geen spijt van deze keuze!’’