‘Programmeren klinkt heel nerdy, maar ik vind het geweldig’

  • Alumnus aan het woord
HANZE220232 Alumni - Wietske-5.jpg

Wietske de Kruijff - Brouwer studeerde in 2020 af aan de opleiding Elektrotechniek. Een paar maanden later vond ze een baan als software engineer.

‘Ik had geen idee welke richting ik op wilde na de havo. Om tijd te winnen, ging ik een jaar naar Amerika. Toen mijn oven daar kapot ging dacht ik: even kijken wat daar allemaal in zit, en was gelijk verkocht. Zo interessant al die techniek! Eenmaal terug in Nederland koos ik voor de opleiding Elektrotechniek. Heel boeiend. Het mooie is dat je zelf bepaalt wat je wilt leren en wat je doelen zijn. Ik koos voor de minors in Aerospace engineering en Werktuigbouwkunde, en voor wat extra verdieping en verbreding volgde ik een honourstraject. Ik studeerde af tijdens COVID, waardoor ik na een aantal weken niet meer naar het bedrijf toe kon. Ik moest dus iets verzinnen wat ik vanuit huis kon doen. Tja, dan blijft software over - niet mijn eerste keuze, maar ik wilde ook geen studievertraging oplopen. Ik herschreef mijn stageopdracht en ging thuis aan de slag. Tijdens die periode ontdekte ik mijn liefde voor software: dít is wat ik wil gaan doen!

Software engineer
Na mijn afstuderen vond ik gelijk een baan als software engineer bij Boikon. Hier ontwikkelen we nieuwe technologieën voor verschillende opdrachtgevers. Ik programmeer onder andere HMI’s, Human Machine Interfaces - het scherm dat de klant gebruikt om een machine te besturen. De uitdaging zit niet alleen in het doorontwikkelen van bestaande HMI’s, maar ook in het ontwikkelen van compleet nieuwe HMI’s. Elke HMI heeft z’n eigen uitdagingen en functionaliteiten. Ik weet vooraf waar ik naartoe wil en puzzel dat met code in elkaar. Klinkt heel nerdy, maar ik vind het geweldig. En omdat mijn opleiding zo breed was, kan ik op de werkvloer ook meepraten over mechanica.

Studiemaatjes
Kies je voor Elektrotechniek, dan kan het eigenlijk niet misgaan op de arbeidsmarkt; er is heel veel werk in dit vakgebied. Maar je moet het wel écht leuk vinden, want gemakkelijk is de opleiding niet. Vooral wiskunde vond ik in het begin pittig. Het hielp mij enorm dat ik al vanaf het begin een paar studiemaatjes had; we hebben elkaar erdoorheen gesleept. Een tip? Durf vragen te stellen. De docenten van de Hanze hebben zo veel kennis, het is zonde om daar geen gebruik van te maken. En: vergeet niet te ontspannen. Het is belangrijk dat je voldoende energie hebt om de lessen goed te kunnen volgen.’