‘Met mijn afstudeeropdracht kan ik ervoor zorgen dat het energienet goed blijft werken’

  • Onderwijsproject
Danielle kip

Daniëlle Kip studeert Elektrotechniek met als major Elektronica. Komend jaar studeert ze af met een afstudeerstage bij netbeheerder Enexis.

‘Door de energietransitie worden in Nederland heel veel zonne- en windparken neergezet om voor 2030 minstens 49% van de CO2 uitstoot te verminderen ten opzichte van 1990. De vele zonne- en windparken kunnen een effect hebben op de kortsluitstroom die tijdens een kortsluiting ontstaat. De verwachting is dat de kortsluitstroom uit energiecentrales afnemen. Dit heeft invloed op de beveiligingen van het net. Ik moet tijdens mijn opdracht onderzoeken of zonne- en windparken daadwerkelijk invloed hebben op het afnemen van de kortsluitstroom uit het hoogspanningsnet en wat het afnemen van de kortsluitstroom betekent voor het huidige beveiligingsbeleid van Enexis.

Simulatie
Belangrijk in mijn onderzoek is het programma Vision, wat we ook tijdens de minor Flexible Energy Technology gebruiken. Met dit programma maak ik een simulatie van het energienet en kan ik kortsluiting simuleren - iets wat natuurlijk op het echte net niet kan. Vervolgens kijk ik wat het doet: neemt het kortsluitvermogen af? Wat ik leuk aan deze opdracht vind, is dat er nog geen kant-en-klare oplossing paraat ligt. Ik mag zelf op onderzoek uit.

Grote machines
Hoe ik bij Enexis ben terechtgekomen? Tijdens mijn minor Windenergie had ik les van Sander Dijk, die bij Enexis heeft gewerkt. Door hem zag ik hoe interessant het elektriciteitsnet is en vooral de invloed van zonne- en windenergie. In het begin van mijn studie vond ik grote machines maar eng, ik hield me liever bezig met printplaatjes. Nu vind ik het juist leuk dat het zo groot is. Als de stroom uitvalt, is heel Nederland in rep en roer. Het is mooi dat ik kan bijdragen aan een oplossing om het elektriciteitsnet betrouwbaarder te maken. Ik wil impact maken, mensen helpen. Alles draait tegenwoordig om elektriciteit; het is een heel belangrijk onderdeel in ons leven. Met mijn afstudeeropdracht kan ik ervoor zorgen dat het energienet goed blijft werken en dat mensen gewoon hun wasmachine kunnen aanzetten.

Mijn tip voor andere studenten? Kies iets wat je leuk vindt, ook al denk je dat je er misschien niet goed in bent. Ik ben bij de Hanze begonnen met de opleiding Chemie omdat ik goed was in scheikunde, maar leuk vond ik het niet. Ik switchte naar Elektrotechniek en zit helemaal op m’n plek.’

Interessegebieden

  • Techniek