'In het Praktijkhuis leer je letterlijk achter de voordeur werken'

  • Onderwijsproject
ROGA VISUALS 2023 - ERGO- mei-9155.jpg
ROGA VISUALS - Portretten - Gerlinde Roorda-9635.jpg

Als ergotherapeut wil je mensen in hun eigen thuissituatie helpen om meer regie over hun eigen leven te ontwikkelen of weer terug te krijgen. Docent Gerlinde Roorda ontwikkelde samen met collega's en studenten het Praktijkhuis: een volledig ingericht appartement in het Wiebenga (opleidingslocatie) waar dagelijkse bezigheden in de praktijk geoefend kunnen worden.

"Het inrichten van het Praktijkhuis was een mooi project dat we als opleiding gezamenlijk met een groep studenten hebben opgepakt. Vijf groepjes van tien studenten hebben een plan geschreven voor de inrichting van het huis, met als doel om hét plan te schrijven dat zou worden uitgevoerd. Uiteindelijk bleek elk plan hele sterke onderdelen te bevatten en hebben we uit elk concept de sterkste elementen gekozen. Met een klein groepje hebben we toen een definitief uitvoeringsplan gemaakt voor de inrichting.

Dit project en het proces was erg leerzaam, want de studenten moesten ineens nadenken over beslissingen die je normaal misschien vooral op gevoel maakt. Waarom kies je een bepaald meubel voor een bepaalde ruimte? Als je daar je bed neerzet, heb je dan wel een stopcontact voor je nachtlichtje? Zo leerden ze dat je met simpele keuzes in de inrichting al een groot verschil kunt maken, en hoe je daarbij rekening houdt met de behoeftes van de mensen voor wie je werkt. 

We zijn nu aan de slag met een nieuw project in het Praktijkhuis: Hoe kunnen we nou op een simpele manier hier zorgtechnologie inzetten? Er zijn nu al zoveel toegankelijke oplossingen waarmee je in huis al verschil kunt maken voor mensen. Van Google Home tot robotstofzuigers: ook nu leren we in het Praktijkhuis als ergotherapeuten verder denken om zo mensen in hun eigen omgeving te helpen weer of meer zelfstandig te zijn. "

Interessegebieden

  • Gedrag en Maatschappij
  • Gezondheid en Sport