
Om studenten te enthousiasmeren en te voorzien van essentiële basiskennis over mensen met een verstandelijke beperking, hebben de Innovatiewerkplaats en de Academische Werkplaats EMB een reeks kennisclips ontwikkeld, die gebruikt kunnen worden binnen de verschillende zorg- en welzijnsopleidingen.
Uit een intern onderzoek door studenten bleek dat eerste en tweedejaarsstudenten weinig tot geen ervaring hebben met mensen met een verstandelijke beperking. Daarnaast ervaren zij dat dit thema in hun opleiding onvoldoende aandacht krijgt. Veel studenten geven aan dat zij graag al vroeg in hun opleiding meer willen leren over deze specifieke doelgroep.
Samenwerking met ervaringsdeskundigen, professionals en studenten
De kennisclips zijn ontwikkeld in samenwerking met ervaringsdeskundigen en ervaren professionals vanuit de zorgorganisaties ’s Heeren Loo en Cosis. Deze interdisciplinaire aanpak zorgt ervoor dat de kennisclips aansluiten bij de huidige praktijk. Daarnaast hebben studenten en docenten actief meegedacht bij de ontwikkeling van de kennisclips.
Bijdragen aan toekomstbestendige zorg
Met deze kennisclips hopen we de onbekendheid met de doelgroep te verkleinen en studenten te inspireren om vaker te kiezen voor de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Dit initiatief, in combinatie met de minor Versterken van Healthy Ageing bij een verstandelijke beperking van de Hanze, draagt bij aan het interprofessioneel opleiden van gekwalificeerd personeel. Hiermee zetten we een belangrijke stap in het opleiden van toekomstige professionals en het terugdringen van het personeelstekort in deze sector.
Contact
-
Dr. Aly Waninge
Lector Participatie en gezondheid van mensen met een verstandelijke en visuele beperking
-
Dr. Annelies Overwijk
Onderzoeker Lectoraat Healthy Ageing, Allied Health Care and Nursing
-
Marie-José Ahlers
Onderzoeker
-
Stéfanie Anisuzzaman
Docent-onderzoeker
Feedback component
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?