Leergemeenschap Ontwikkelrecht

  • Onderzoeksproject
Ontwikkelrecht website.jpg

In Nederland zijn er naar schatting zo'n 30.000 jongeren in de leeftijd van 6 tot 18 jaar die niet naar school gaan. Dit kan komen door depressie, hoogbegaafdheid, angst (bijvoorbeeld door pesten), autisme of andere oorzaken. Deze jongeren worden 'thuiszitters’ genoemd. Maar hoe kunnen deze jongeren zich nu toch blijven ontwikkelen?

Partners uit onderwijs, zorg, cultuur en gemeenten in Noord-Nederland willen graag aan de slag met het thuiszittersprobleem. Samen ontwikkelen zij nieuwe aanpakken op verschillende lagen: van de praktijk tot bestuurlijk niveau. Zo komt er niet alleen beweging in het thuiszittersprobleem, maar duurzame verandering voor de lange termijn.   

De Kunstroute
Een voorbeeld hiervan is de ‘Kunstroute’. Sinds 2020 koppelen we kunststudenten van Academie Minerva aan thuiszittende jongeren. Samen maken ze gedurende een aantal weken kunst en exposeren dit op een cultuurlocatie. Voor jongeren kan het een enorme opsteker zijn om applaus te krijgen wanneer hun werk eenmaal in het museum hangt. Ze hebben immers vaak te horen gekregen wat ze allemaal niet goed doen. Ook zijn er jongeren die meer aanhaken op sport, techniek of natuur. Daarom zijn deze routes ook in de maak.  

De Ontwerpfabriek zoekt voor al deze routes verbindingen met andere opleidingen binnen de Hanze. We werken samen met Minerva, Sportstudies, de PABO, Honours, De HEA (Hanze Educatie Academie), Minor Event Management, Toegepaste Psychologie en het Prins Claus Conservatorium. En deze club groeit nog steeds. 

...En jij?
We nodigen jou uit om deel te nemen aan deze ontdekkingstocht. Of je nu zelf al ideeën hebt of met prangende vragen zit, jouw inzichten zijn van onschatbare waarde. Samen kunnen we leren, groeien en innovatieve oplossingen creëren die écht het verschil maken voor thuiszittende jongeren. Ontwikkelrecht beweegt op deze manier. Wij kennen de waarde van koffie drinken met een student, met een clubje docenten of met mensen van buiten. Wij kijken en luisteren naar de kansen voor het bouwen aan een netwerken het betrekken van studenten bij interessante vragen, ideeën en onderwerpen. 

Video Algemene informatie

Video Konijn met pony

Video Manifestival 2023

 

 

Het project