DeMensPlek Karavaan: onderweg naar een zorgzamere samenleving

DeMensPlek Karavaan rijdt

Wie zorgt er voor jou? Of zorg jij voor iemand? En hoe gaat dit later? Deze vragen kunnen verloren gaan in ons complexe zorg-stelsel. Daarom trekt de DeMensPlek Karavaan eropuit. Om het te hebben over leven met dementie én de zorg van morgen. Samen nadenken over een zorgzame samenleving? Challenge accepted!

Dementie 

DeMensPlek startte in 2018 als een onderzoeksinitiatief van het Hanze-lectoraat Image in Context. Dit ‘kiemproject’ verenigde kunstenaars, mantelzorgers en zorgprofessionals. Samen onderzochten ze hoe kunst kan helpen bij zorgvraagstukken rondom dementie. Want, deze ziekte treft steeds meer Nederlanders en dit heeft impact op onze samenleving én onze zorg.  

De provincie in 

Dit resulteerde in een boek boordevol verhalen over de regels en gevoelswereld van het leven met dementie. Lector Anke Coumans: “Toen wij dit boek af hadden, wilden we nog veel meer verhalen ophalen én delen.” In 2023 was het zo ver: het kiemproject kreeg een vervolg en de DeMensPlek Karavaan trok de provincie in.  

Geen ijsjes 

De karavaan is te herkennen aan de opvallende gele kar met blauw-witte parasol. De ene keer staat die bij een buurthuis, de andere keer in een park. Kunstenaar Jedidja Smalbil: “Soms denken mensen dat wij ijsjes verkopen, maar het wordt al snel duidelijk dat we een open gesprek aan willen gaan over de zorg.”  

Persoonlijke verhalen  

Hoe wil jij later wonen? Hoe zou jij voor jouw naaste willen zorgen? De kar opent de weg voor echte verhalen. Jedidja: “We praten over allerlei aspecten van zorg. En we delen die verhalen via podcasts, tekeningen en brieven. Zo maken we de zorg persoonlijker en hebben we het veel meer over de kwaliteit van zorg, in plaats van geld of praktische zaken.”  

Anders kijken naar zorg 

Anke vult aan: “We moeten voor mensen met dementie zorgen, maar ook onthouden dat we allemaal mensen zijn. DeMensPlek laat zien dat een artistieke aanpak goed helpt om op een andere manier naar zorg te kijken. Vanuit een open houding: in plaats van alleen maar voor oplossingen of onderzoeksresultaten te gaan.”  

Zo Willen Wij Wonen 

DeMensPlek neemt deel aan de Stichting Zo Willen Wij Wonen. Dit is een samenwerking van verschillende bewonersinitiatieven die nieuwe manieren van wonen en leven realiseren voor ouderen. “Of het nu om jezelf gaat, of dat je nadenkt over de woonsituatie van jouw ouders: de vraag hoe je later wilt wonen raakt ieder mens.” vertelt voorzitter Wouter van de Kolk.  

Ideeën verrijken 

Wouter: “DeMensPlek brengt via kunst de verhalen en ervaringen van mensen naar boven. Daar hebben wij veel aan. Bijvoorbeeld om de ideeën en plannen van de deelnemende initiatieven te verrijken. En wij verzamelen al die verhalen ook op ons digitale platform. Om andere mensen te helpen met, en te inspireren bij, hun leef- en woonvragen.” 

Tien karren 

De MensPlek-Karavaan trekt dit jaar opnieuw door Groningen. Jedidja: “Hopelijk doen we dat in de toekomst met tien karren. Zodat we met nog veel meer mensen in gesprek kunnen over onze zorg en de toekomst daarvan. We hopen dat onze reis hiermee bijdraagt aan een gemeenschap die voor elkaar zorgt én om elkaar geeft.”  

DeMensPlek Karavaan rijdt