De reis van Hessel Stoer: van klassiek pianist tot hiphop-onderzoeker

Hessel Stoer
STOER -hanze held.jpg

Klassiek pianist Hessel Stoer (23) was de eerste student van het Prins Claus Conservatorium die onderzoek deed naar hiphop. Extra bijzonder was dat hij hiervoor een jaarlang optrok met jongeren uit de Groningse wijk Lewenborg. Jouw eigen weg kiezen om nieuwe werelden samen te brengen? Challenge accepted!

Hessel begon op zijn vijfde met klassiek piano. Die roots koestert hij nog altijd, maar hiphop is toch écht zijn grote liefde. "Het rijmen, de poëzie. En vooral de energie die hiphop brengt als je het met anderen deelt. Daar wilde ik graag iets mee doen tijdens mijn studie. Een combinatie die niet voor de hand lag, maar waarvoor ik wél de ruimte kreeg.”   

Muzikale ontdekkingsreis 

Hessel volgde de opleiding tot muziekdocent. “De piano is mijn hoofdinstrument. Maar via het persoonlijk Artistiek Profiel krijg je de ruimte om je eigen muzikale ontdekkingsreis te maken. Míjn kans om de hiphop-cultuur in te duiken. Binnen het conservatorium niet een gebruikelijke muziekstroom voor een onderzoek: maar ze stonden er wel voor open.”   

‘Each one, teach one’ 

Als docent vindt Hessel het belangrijk dat jongeren muzikale vaardigheden ontwikkelen. “De positieve energie van het samen muziek maken gun ik elke jongere. Hiphop is hiervoor heel geschikt. Een bekend hiphop-principe is Each One, Teach One. Dit betekent dat wij allemaal iets aan én van elkaar kunnen leren. En dat je hierin gelijkwaardig aan elkaar bent.” 

STU33 

Via jongerenwerker Arne Hofstede kwam Hessel in contact met STU33 - een open studio in Lewenborg - én producer Stijn Swarts.“Van jongens die niet goed functioneren op school tot studenten die graag willen rappen: iedereen is welkom in STU33. Ik heb natuurlijk veel muziek met jongeren gemaakt. Maar ik heb ook interviews afgenomen en veel geobserveerd. Wat gebeurt hier; wat zijn dingen die iets doen voor jongeren?" 

Uitlaatklep 

Inmiddels komen er elke week zo'n 15 jongens naar STU33. Tijdens zijn onderzoek zag Hessel hoe ze groeiden: muzikaal en als mens. “Muziek zorgt ervoor dat jongeren even niet meer denken aan de problemen die ze hebben, aan wat niet goed gaat. En door samen te praten, samen te rappen en samen muziek te maken, leren ze over zichzelf en van elkaar.” 

De brug tussen klassiek en hiphop 

Vijf jongeren traden tijdens het afstudeerconcert van Hessel op met het rapnummer ‘Sunny Days’. Een mooi contrast met het pianowerk van Chopin en Mozart dat Hessel ten gehore bracht. "Dat wilde ik graag laten zien: beide werelden heb ik in mij. En met muziek kun je die overbruggen. Als je vindt wat jou met de ander verbindt, kun je samen mooie dingen maken.” 

Maatschappelijk betrokken en vernieuwend 

Voor zijn afstudeeronderzoek won Hessel de titel ‘HanzeHeld van het jaar’. Hij ontving ook een nominatie voor de titel Hbo Held 2024. Een bekroning voor het meest maatschappelijk betrokken en vernieuwende onderzoek aan een Nederlandse hogeschool. Hessel kijkt trots terug op zijn reis: “Tof dat ik deze kans kreeg om verschillende werelden én muziekstijlen samen te brengen.”