Koolstofcyclus sluiten met hernieuwbare amines

  • Onderzoeksproject
BioBTX2.jpg

Kijk eens om je heen: overal zie je plastic. Recht voor je neus in je laptop, smartphone of waterfles; in de kleren die je draagt; en als belangrijk onderdeel van het vervoersmiddel dat je gebruikt om naar je studie of werk te komen. De negatieve impact van plastic op de natuur is groot en daarom zijn duurzame alternatieven nodig. In het project 3CRA (Closing Carbon Cycles with Renewable Amines) werken onderzoekers en bedrijven samen om een alternatief te vinden voor onze huidige plastics.

Plastics in onze omgeving

De meeste huidige plastics worden gewonnen uit fossiele grondstoffen, zoals aardolie. Polyamides zijn een soort plastics, die van nature voorkomen in bijvoorbeeld wol of zijde. Ook worden ze synthetisch gemaakt. Een voorbeeld van een synthetische polyamide is nylon, dat voorkomt in beddengoed en brillen. Polyurethaan komt alleen synthetisch voor en heeft onder andere een toepassing als zacht schuim in matrassen en kussens of als hard plastic in schoenzolen en bumpers van auto’s.

Dit project richt zich vooral op een duurzaam alternatief van deze plastics in auto’s. Dit lijkt een niche, maar met de vele auto’s die op de wereld rondrijden en het vele plastic dat hierin gebruikt wordt, is dit een grote industrie. Verduurzaming van deze stoffen heeft veel impact.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door een financiering van Topsector Energie.

Inhoud

Onze mensen

Interessegebieden

  • Techniek