MOSTZONDER: Dezelfde smaak met minder zout

  • Onderzoeksproject
Untitled design.png

Als je te veel natrium binnenkrijgt, kun hart- en vaatziekten, botontkalking en nog veel meer nare problemen oplopen. Omdat tafelzout veel natrium bevat heeft de overheid met bedrijven afgesproken om minder van deze stof in ons eten te verwerken. De Marne neemt samen met het kenniscentrum Biobased Economy het voortouw en start MOSTZONDER op. Dit onderzoek beantwoord de vraag; “Hoe verminderen we natrium in mosterd zonder de smaak te veranderen?"

De ongezouten waarheid is dat natrium niet makkelijk weg te halen is uit ons dieet. Het is té smaakbepalend om geheel te verwijderen uit zout en voedingsmiddelen. Bovendien hebben de alternatieven die er wél zijn vaak ongewenste bijwerkingen op de smaak of gezondheid. Toch moeten we er iets op vinden. Bijna iedereen eet namelijk teveel zout, en dit heeft een enorme impact op onze  landelijke gezondheid. Als we slechts 5% minder zout eten kan dit bijvoorbeeld al bijna 100.000 hartaanvallen voorkomen en 200 miljoen euro aan zorgkosten besparen.

MOSTZONDER zoekt naar een manier om natrium in mosterd te verminderen zonder nieuwe ingrediënten toe te voegen. Er wordt gekeken naar de hoeveelheden van andere stoffen die bijdragen aan de smaak van mosterd. Door te spelen met de concentraties van alle smaakbepalende stoffen wordt het tekort aan natrium verborgen. De resultaten uit dit onderzoek worden gedeeld met andere voedingsmiddelfabrikanten. Zo draagt MOSTZONDER bij aan een gezondere samenleving en een innoverende voedselindustrie.

Inhoud onderzoek

Onze mensen

Interessegebieden

  • Gezondheid en Sport