Beheersbare productvariëteit realiseren voor het midden- en kleinbedrijf
- Onderzoeksproject
Veel mkb-organisaties in de maakindustie staan voor de vraag hoe enerzijds te voldoen aan variëteit in klantenwensen maar anderzijds de variëteit in het productieproces te beheersen.
Eén oplossing is Configure-to-Order te gaan werken. Bij Configure to Order (CtO) wordt naar aanleiding van een klantorder een product samengesteld uit vooraf geproduceerde, diverse modules, leidend tot o.a. kortere levertijden, grotere leverbetrouwbaarheid, nauwkeuriger kostenberekeningen, en vermindering van het aantal fouten, met dus behoud van productdiversiteit.
Maatschappelijk gezien heeft CtO een belangrijk duurzaamheidseffect: bij een defect hoeft alleen de kapotte module te worden vervangen en kan het product daarna weer een tijd mee.
De transitie van EtO naar CtO is echter voor bedrijven verre van eenvoudig; het vraagt andere productontwerpen en andere ontwerpen van bedrijfsprocessen. Tevens is de transitie veranderkundig complex. Het project heeft als doel instrumentarium te ontwikkelen dat bedrijven op deze drie gebieden kan ondersteunen door middel van een flexibel plan van aanpak, inclusief instrumenten, dat bedrijven door het proces van EtO naar meer CtO kan trekken. De flexibiliteit zit in het specificeren van zij- en parallelle paden, die maken dat bedrijven het plan van aanpak kunnen aanpassen aan hun situatie.
Het project is een nauwe samenwerking tussen het lectoraat Organisatieontwerp en -Verandering van de Hanzehogeschool Groningen, het lectoraat Lean/World Class Performance van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en tien mkb-organisaties in het noorden en midden van het land.
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?