Talent in de Regio

  • Onderzoeksproject
HANZE_TALENT_IN_DE_REGIO_THUMBNAIL-02.png

Het voorbereiden van de beroepsbevolking en werkgevers voor de arbeidsmarkt van de toekomst is de kern van het Talent in de Regio-programma.

De komende jaren veranderen de gevraagde kennis en vaardigheden en omvang van het werk flink. Deze veranderingen hebben impact op de manier waarop werkenden, werkzoekenden en studenten bekwaam worden gemaakt én worden gehouden voor de arbeidsmarkt van vandaag en morgen. Specifiek voor Noord-Nederland geldt dat we in de toekomst het werk moeten doen met minder mensen waardoor het werven, opleiden, binden en ontwikkelen van talent in de regio van vitaal belang is. Het voorbereiden van de beroepsbevolking en werkgevers voor de arbeidsmarkt van de toekomst is de kern van het Talent in de Regio-programma.

Bezoek de website van Talent in de Regio

Podcasts

Luister hier naar de podcast serie Talent Talks!

Aflevering 1 

Luister hier onze eerste aflevering van Talent Talk, onze podcastserie over en door de projecten van werken aan ontwikkeling.

Aflevering 2

In deze tweede aflevering zijn Annelot Wagenaar -programmamanager van Kansrijke Groningers- en Robin van den Berg – programmamanager van de Digitale Academy- onze gast. We gaan met hen in gesprek over digitale vaardigheden, over het realiseren van kansen voor leerlingen van basis -en voortgezet onderwijs, over kansen voor de regio en nog veel meer.

Aflevering 3 

In onze 3e podcast van Talent Talk met daarin te gast Carolien Doesburg projectleider van Kansrijk opleiden en Jogchem Meinema projectmanager van Waterstof werkt gaan we in op de samenwerking met bedrijven in de regio en de verbinding met kennisinstellingen. Carolien en Jogchem vertellen hoe belangrijk het is om echt de regio in te gaan en om de scholen te bezoeken, om maatwerk te bieden en over welke uitdagingen er nog zijn.

Aflevering 4

In aflevering 4 van Talent Talk staat de Matching & Carrièretool centraal. Onze gasten zijn lector Human Capital Harm van Lieshout  en Jurgen Elshof (Regiomanager VNO-NCW MKB Noord). We gaan met elkaar in gesprek over het ontstaan van deze tool en over het belang ervan voor werkgevers, talenten, onderwijs en de regio. De Matching & Carrièretool wordt binnenkort gelanceerd, dus houd onze website in de gaten en onze LinkedIn-pagina.

Aflevering 5

Aflevering 5! Weer een mooi gesprek voor Talent in de Regio! In deze nieuwe aflevering van Talent Talk hebben we Jakob Zwinderman projectleider IHOG en Debby Tohata projectleider van Kansen Verzilveren voor technisch vakmanschap te gast. In deze aflevering gaan we in op het belang van het behouden van vakkrachten in de techniek en het aantrekken van personeel en talent. Van Jakob leren we wat de mogelijkheden zijn van grondstoffen zoals magnesium, aardappelen en vezelhennep en de samenwerking die nodig is tussen ondernemers, onderwijs en onderzoek.  

Aflevering 6

Aflevering 6, goed nieuws: talenten blijven in de regio! Althans voor een groot gedeelte, vertelt Femke Cnossen in deze aflevering. Femke is postdoc bij de Rijksuniversiteit Groningen en onderzoeker bij Talent in de Regio voor de Talentmonitor. In de Talentmonitor onderzoeken de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen hoe de loopbanen van Noordelijke Nederlanders eruit zien. Volgens onze tweede gast Erik Oosterveld, arbeidsmarktadviseur bij UWV, moeten werkgevers zich meer inspannen om personeel aan te trekken en te behouden. Eén van zijn boodschappen (tips) aan werkgevers is: wees creatief. Kijk bijvoorbeeld of je met een collega-ondernemer een talent gezamenlijk kan opleiden en aannemen. En zo wisselen we van gedachten over welke talenten de regio nodig heeft, welke kansen en uitdagingen werkgevers hebben en het belang van delen, informeren en samen aan de slag.

Aflevering 7 

Aflevering 7, iedereen heeft een kans en mogelijkheid om zich te ontwikkelen, maar hoe zet je mensen aan om in ontwikkeling te komen? Wordt er goed samengewerkt in de regio en hoe is leer-en ontwikkelcultuur binnen bedrijven? Tamara Sloothaak, senior regionaal adviseur onderwijs/arbeidsmarkt bij  Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en Gerrit van der Veen, regiobeleidsadviseur bij het UWV bespreken samen deze thema’s en vullen elkaar prachtig aan in deze aflevering van TalentTalk.

Projectmedewerkers

Sla over