Een award voor Thijs en Kesmon: ‘Je leert tijdens het ondernemen soms meer dan in de collegebanken’

bagga

Wat begon met een gezamenlijke minor op de Hanze, groeide uit tot een serieuze onderneming. Kesmon Struik (22) en Thijs Wiggers (22), twee (oud-)studenten van de Hanze, richtten drie jaar geleden hun tassenmerk Bagga op. Onlangs wonnen ze de prestigieuze Rabo Ondernemersprijs tijdens ‘Take Your Business to the Stage’ in Forum Groningen. Tijd voor een gesprek met de heren!

Eén tas voor werk en sport

Wat Bagga uniek maakt? De tassen zijn ontworpen voor sportieve professionals: mensen die overdag scherp op kantoor willen verschijnen en daarna net zo fanatiek de sportschool in duiken. Geen gedoe meer met meerdere tassen, maar één stijlvolle, praktische oplossing voor werk én workout.

“Wij geloven dat stijl en functionaliteit goed samen kunnen gaan”, vertelt Thijs. “Onze doelgroep is ambitieus, zowel op de werkvloer als in de gym. Het is onze missie om het leven voor hen net wat makkelijker te maken.” Bagga verkoopt inmiddels drie modellen, en een vierde – een padel backpack – komt eraan. “Ook die is ontworpen voor werk én sport. Specifiek voor de snelgroeiende groep padelspelers”, aldus Kesmon. Daarnaast dromen de heren van internationale uitbreiding. “Maar eerst werken aan een sterke basis. Professionaliseren. De juiste mensen om ons heen verzamelen en zorgen dat alles goed staat.”

Ondernemen leer je door te dóen

Kesmon studeert Vastgoedkunde en is bezig met zijn afstudeerscriptie. Thijs rondde recent zijn opleiding Facility Management af. De basis voor hun onderneming legden ze tijdens de minor Business Class Ondernemerschap aan de Hanze. “We wilden iets concreets doen tijdens onze studie. Niet enkel plannen op papier zetten, maar écht aan de slag gaan”, zegt Kesmon.

Dat bleek een leerzame weg, met hobbels, successen en leerlessen. Zo bleek hun eerste voorraad tassen onbruikbaar vanwege een productiefout. “Ons hele spaargeld was daarmee weg”, blikt Thijs terug. “Gelukkig kregen we later garantie van de leverancier, maar we verloren wel een half jaar.”

Toch hielden ze vol. Thijs en Kesmon leerden omgaan met levertijden, risico’s inschatten en durven investeren nog vóórdat er geld binnenkomt. Thijs: “Vanaf nu investeren we in de inkoop nog voordat er bestellingen worden gedaan. Dat is een risico, maar wel een die je moet nemen om klanten vast te houden.” Kesmon: “Je leert tijdens het ondernemen eigenlijk meer dan in de collegebanken. Elke dag is anders. De verkoop fluctueert. Soms moet je even uitzoomen om te zien hoe ver je al gekomen bent of wat er juist beter kan.”

Award

De Rabo Ondernemersprijs winnen? Dat was een droom, maar wel eentje waarvoor ze keihard hebben gewerkt. “We wisten dat we een goed verhaal hadden, maar er zaten ook andere sterke kandidaten bij. Zoals een AI-startup en een bedrijf met een educatief concept voor kinderen”, vertelt Thijs. “Het is ook tof om te zien hoe innovatief alle deelnemers zijn. De concurrentie was stevig, maar juist daarom is het extra tof dat we deze prijs hebben gewonnen!”