Geef met zorg leiding in de wereld van gezondheid

 • Bachelor
 • Voltijd
Management in de Zorg voltijd 2023.jpg

Management in de Zorg

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
 • Economie en Bedrijf
 • Sport en Gezondheid

De wereld van gezondheid en zorg verandert razendsnel. Ben jij ondernemend en krijg je energie van organiseren en leiding geven? Weet jij mensen te motiveren en te inspireren? Wil je misschien je eigen bedrijf starten in de zorg? Met Management in de Zorg ga je voorop in de beweging van zorg naar gezondheid.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Management in de Zorg

Sla over
 • Maaike Huizing

  Opleidingsmanager

  ROGA VISUALS - Portretten - Maaike Huizing-9413.jpg
 • Marleen van Dijk

  Docent

  ROGA VISUALS - Portretten - Hanzehogeschool-9460.jpg
 • Eric Mulder

  Docent

  ROGA VISUALS - Portretten - Erik Mulder-9487.jpg
 • Saskia Gubler

  Docent

  Hanze Saskia Gubler aangepast.jpg
 • Rob Gomersbach

  Docent

  HANZE230431_Rob Gomersbach aangepast.jpg

Over deze studie

Als je kiest voor Management in de Zorg leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt om leiding te geven op het gebied van zorg en gezondheid. Hoe krijg je mensen mee in nieuwe ontwikkelingen? Hoe kun je de zorg anders organiseren zodat die ook in de toekomst voor iedereen beschikbaar blijft? Hoe werk je samen aan innovatieve oplossingen en hoe zorg je dat technologie slim wordt ingezet?

Voorkomen in plaats van genezen, e-health, technologische snufjes en steeds meer thuiswonende ouderen. Als je kiest voor Management in de Zorg zie je vaak snel hoe iets anders of beter kan én vind je het leuk om mensen te inspireren en daarin mee te krijgen. Je bent ondernemend en zorgt graag voor overzicht.

Je leert hoe je in een organisatorische rol nieuwe ontwikkelingen in gezondheid en zorg stimuleert en implementeert. Hoe zorg je ervoor dat iedereen betrokken blijft? Hoe werk je samen met andere professionals en organisaties? De studie is een brede en uitdagende mix van bedrijfskunde, technologie, innovatie en ondernemen. Ook leer je alle ins en outs van de razendsnel veranderende wereld van gezondheid, zorg en welzijn. Wil jij het verschil maken in de wereld van zorg en gezondheid? Dan is Management in de Zorg iets voor jou!

Duaal en Associate Degree

De opleiding Management in de Zorg is ook te volgen in andere onderwijsvormen. Ben je reeds professional in de zorg, dan is de duale bacheloropleiding Management in de Zorg wellicht wat voor jou. De opleiding wordt ook aangeboden als duale Associate degree

 • Feiten & cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl!

  Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1: Oriënteren en verkennen 

In je eerste jaar werk je regelmatig aan een casus of vraagstuk uit de praktijk en ontwikkel je je als professional aan de hand van competenties zoals communiceren en adviseren, en thema’s zoals ethiek en innovatie. Zo duik je in de wereld van zorg, gezondheid en welzijn: van het veranderende zorglandschap tot e-health en technologie. Bovendien maak je kennis met vijf bedrijfskundige thema’s: bedrijfskunde, organisatiekunde, verandermanagement, HR/Financiën en Ondernemerschap.  

Jaar 2: Verdiepen en praktijkvraagstuk 

In je tweede jaar ga je samen met je studiegenoten aan de slag met een vraagstuk van een echte organisatie. Hoe ziet bijvoorbeeld de ideale behandelkamer voor de kinder- en jeugdpsychiatrie eruit? Of hoe zorg je ervoor dat twee nieuwe teams in een ziekenhuis beter leren samenwerken? Aan de hand van design thinking leer je alles over innovatie en verandering. Hoe krijg je mensen mee? Je gaat verder de diepte in en leert tijdens interactieve workshops onder meer over nieuwe businessmodellen in zorg, gezondheid en welzijn.  

Jaar 3: Stage in de praktijk 

In het derde jaar loop je stage in een organisatie op het gebied van gezondheid, zorg of welzijn, waarbij je écht meedoet in de dagelijkse bedrijfsvoering. Naast het meedoen ga je ook een procesverbetering doorvoeren. Wat is een knelpunt in de dagelijkse werkzaamheden bij jouw stage-organisatie? Welk werkproces loopt niet optimaal? Samen met collega’s én eindgebruikers ga je dit onderzoek uitvoeren – middenin de praktijk. Met je stage heb je dus impact op de praktijk van zorg en welzijn. Ook volg je in het derde jaar een verdiepende of verbredende minor, bijvoorbeeld Global Health of de Honours-minor Toekomst van Gezondheid. 

Jaar 4: Onderzoek en afstuderen 

In je vierde ga je samen met je studiegenoten op Wicked World Tour, waar je in verschillende rollen ervaart hoe complex en dynamisch de wereld van gezondheid, zorg, en welzijn is. Die Wicked World Tour sluit je af met een serious game. Daarna ben je helemaal klaar om aan de slag te gaan met een probleem uit de praktijk van een externe opdrachtgever. Je doet praktijkgericht onderzoek en werkt als nieuwsgierige onderzoeker aan een creatieve én onderbouwde oplossing voor een echt vraagstuk. Uiteindelijk ben je klaar om voorop te gaan in de beweging van zorg naar gezondheid.  

Na je studie

Doorstuderen

Na je bacheloropleiding Management in de Zorg kun je je verder ontwikkelen bij onze masteropleiding Healthy Ageing Professional. Met deze doorstroommaster kun je direct starten na het afronden van je bachelor.

Aan het werk

Eenmaal afgestudeerd, heb je een brede kijk op management en ken je de ins en outs van de gezondheidszorg, welzijn en dienstverlening. Naast inhoudelijke kennis van zorg en welzijn zijn coördineren, leiding geven, adviseren, communiceren en implementeren essentiële vaardigheden. Daarbij is het van belang dat je mensen inspireert en laat samenwerken, zodat je de zorg effectiever en efficiënter kunt organiseren.

Je kunt na de opleiding bij verschillende organisaties aan de slag in uiteenlopende functies. Denk aan projectleider, coördinator, beleidsadviseur of consulent in de gezondheidszorg of de welzijnssector, bij gemeenten, arbodiensten of verzekeraars. Op termijn kun je bovendien doorgroeien naar functies als manager in zorg en welzijn, leidinggevende of teamleider. Daarnaast komen afgestudeerden terecht in kleine innovatieve ondernemingen die nieuwe producten of diensten voor de zorg en welzijnssector leveren, of ze zetten zelf zo’n onderneming op.

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

Aanmelding & inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan, dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke (en eventueel aanvullende) toelatingseisen. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

Toelatingstoets

Management in de Zorg maakt gebruik van een toelatingstoets. De toets bestaat uit een gesprek en een opdracht. Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding in Studielink word je uitgenodigd voor het gesprek. Houd de website in de gaten voor meer informatie.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Aanvullende studiekosten

Naast het wettelijk vastgesteld collegegeld moet je rekenen op kosten voor de aanschaf van literatuur, readers en lesmateriaal. De kosten hiervan bedragen in het eerste studiejaar circa €450.

Stel je vraag

Interessegebieden

 • Economie en Bedrijf
 • Sport en Gezondheid
Meld je aan via Studielink