Over Circulair textiel

Wollig
Step on the grass

​Wie en wat is de IWP Circulair Textiel? En waarvoor kun je bij ons terecht? Op deze pagina leggen we het uit.

Wie zijn we? 

De Innovatiewerkplaats Circulair Textiel is een samenwerkingsverband tussen verschillende instituten, schools en kenniscentra:  

Iedereen kan meedoen. Elke docent, onderzoeker en student met een passie voor duurzaamheid en een idee voor textiel is welkom. Ook werken we graag met mbo, hbo en wo-instellingen samen. Daarnaast horen we graag van bedrijven uit de regio. Kom maar met je ideeën. Samen bekijken we wat er mogelijk is.   

Wat doen we?  

Binnen de IWP is ons doel om de levenscyclus van textiel te verlengen, te verduurzamen en de keten te sluiten. Hiervoor willen we een zogenaamde 'dream factory' opzetten. Dit wordt een proeffabriek waar studenten, docenten, onderzoekers en lokale bedrijven samen de handen uit de mouwen kunnen steken.

Circular textiles.jpg

Voor deze missie combineren we verschillende principes: 

  • Technologie: Bijvoorbeeld in de productie, (her)bewerking of recycling van textiel 

  • Materiaalkennis: Bijvoorbeeld om nieuwe vezels te onderzoeken, of om deze om nieuwe, betere manieren in te zetten (denk aan vlas en hennep). 

  • Ondernemerschap: Bijvoorbeeld een businessmodel ontwerpen een circulair kledingmerk, of een betere manier van textiel inzamelen en sorteren bedenken. 

  • Creativiteit: Bijvoorbeeld meubelstukken ontwerpen met restmaterialen of afgedankte kleding upcyclen. 

Hoe werken we? 

We willen mensen samenbrengen om aan ideeën te werken. Dit doen we op verschillende manieren: 

  • Events 

  • Lezingen 

  • Workshops 

  • Onderzoeksprojecten 

  • Ondersteuning bij studentenprojecten 

Met onze ambities voor een dream factory wordt onze droom nog groter. In deze proeffabriek studenten, docenten, onderzoekers en lokale bedrijven samen circulaire werkwijzen en producten ontwikkelen. Deze proeffabriek zal gericht zijn op samenwerking: met het werkveld (bedrijven, overheid) maar ook met mbo, hbo en wo- instellingen. Zo komen de inzichten en vaardigheden van elke student uit de regio tot hun recht, en doen ze waardevolle, 'hands-on' ervaringen op. 

Waar werken we?  

Naast het onderzoek dat zich op de Zernike Campus afspeelt, is er ook een plek waar studenten, onderzoekers en bedrijven fysiek aan de slag gaan met circulair textiel. Aan de Energieweg 17 is vanaf 18 maart 2024 een circulaire textielhub geopend. Hier worden reststromen beschikbaar gesteld, waaronder textiel. Hier zullen lokale, interdisciplinaire projecten opgestart en uitgevoerd worden. Niet alleen een leeromgeving, maar ook een plek waar bedrijven kunnen experimenteren met de creativiteit van studenten. 

Hier staat ook onze lokale regio centraal. Veel kleding reist bijvoorbeeld de hele wereld rond om vervolgens een paar maanden in onze kast te hangen en uiteindelijk in de inzamelingsbak terecht te komen. Wat als we onze materialen in de stad en regio van Groningen konden vinden, bewerken, en gebruiken? Hier speelt onze dream factory een hoofdrol in. 

Met andere woorden: de toekomst van textiel is circulair, multidisciplinair én lokaal.