Duurzaam Nieuwolda

Het Groningse dorp Nieuwolda heeft de ambitie om het meest energiezuinige dorp van Nederland te worden.

In het project Duurzaam Nieuwolda staan de thema's energie, zorg, wonen en werken centraal. Maatregelen variëren van zonnepanelen en betere isolatie van bestaande huizen tot straatverlichting met led-lampen.
Vanaf 14 januari kunt u proefwonen aan de Lindelaan 11 in Nieuwolda. In de energieleverende woning, uitgerust met thuistechnologie (domotica), kunt u zelf gaan ervaren en inspiratie opdoen voor de (eigen) woning. Informatie #proefwonen: www.groningerhuis.nl/proefwonen

Grijs

Het dorp Nieuwolda kampt al enkele jaren met een dalend aantal inwoners en een toenemende vergrijzing. Belangrijk nevendoel van het duurzaamheidsproject is dat Nieuwolda aantrekkelijker wordt voor jongeren en dat ouderen er langer kunnen blijven wonen, bijvoorbeeld met inzet van slimme thuistechnologie (domotica).

Het bouwen van, en verbouwen tot, energieneutrale woningen met lage woonlasten en de komst van verpleegcentrum 't Hamrik dragen bij aan alle vier de doelstellingen.

Een greep uit de projecten

• In twee nieuwe, energieleverende woningen in het dorp – Lindelaan 9 en 11 – is slimme energiebeheersing en thuistechnologie ingebouwd. In een van deze woningen wordt ook het 'proefwonen' geïntroduceerd. Lindelaan 11 is ingericht als demonstratiewoning hiervoor;
  • Duurzame nieuwbouw van verpleegcentrum 't Hamrik;
  • Renovatie van appartementencomplex De Horst;
  • Zonnepanelen Dorpshuis 't Trefpunt;
  • Gedeeltelijke herstructurering van de Bomenbuurt;
  • Opleidingstrajecten realiseren voor nieuwe beroepen en trajecten voor bijscholing of omscholing;
  • Gegevens van het gebruik van domotica worden verzameld. Hiermee kan het systeem nog meer verbeterd worden;
  • Studenten van de minor Healthy Ageing doen onderzoek naar ouderen en technische mogelijkheden.

{{'Opbouw_Title' | i18n}}

• {{item.Title}}