Een aantrekkelijke en uitdagende leerroute voor mensen die architect willen worden

 • Master
 • Deeltijd
 • 4 jaren
AVB1.png

Architectuur

Niveau
master
Vorm
deeltijd
Duur
4 jaren
Taal
Nederlands, Engels
Locaties
Groningen
Graad
Master of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
 • Techniek
 • Cultuur en Kunst

Wil je architect worden? Een architect die iets positiefs toevoegt, waanzinnig mooie dingen maakt en iets blijvends achterlaat. Onze master architectuur leidt architecten op die een positie innemen, zich bewust zijn van hun impact en ethisch handelen. Zij verbeteren de kwaliteit van leven door architectuur en hebben nu en in de toekomst een positieve impact.

Projecten

Tijdens je master werk je aan projecten waarin onderwijs, onderzoek en het werkveld samenkomen. Door praktijkgericht onderzoek kom je met innovatieve oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn de master Architectuur

Sla over

Over deze master

Deze vierjarige master is een pure ontwerpopleiding, waarin de studie gecombineerd wordt met werken in de beroepspraktijk. Hierdoor kan je jezelf na afstuderen direct inschrijven in het Architectenregister. Je bent dan vrijgesteld van de tweejarige beroepservaringperiode.

Opbouw van de master

Jaar 1

In het eerste jaar werk je aan je basic design skills. Dit doe je door je verschillende ontwerpmethodes eigen te maken. Dit gebeurt in de design studio's. In de studio's werk je samen met studenten uit andere jaren aan een actueel thema. We moedigen je aan om op ontdekkingstocht te gaan binnen jouw field of interest. Tijdens de research studio doe je veldonderzoek en behandelen we wetenschappelijke artikelen.

Jaar 2

Het tweede jaar staat in het teken van experimenteren. In de design studio's leer je je eigen ontwerpopgave formuleren en test je ontwerpmethodes. Je gaat in gesprek met gebruikers, onderzoekt materialen en verdiept je in utopia's. Wij laten jou groeien door je te laten experimenteren, fouten te laten maken en je proces samen te evalueren.

Jaar 3

In het derde jaar ga je je verdiepen. Tijdens de design studio's positioneer jij je als kritische denker. Je daagt jezelf uit door complexe ontwerpopgaven te formuleren. Je positioneert je als architect. Wij coachen je om de architect te worden die jij wilt zijn en de samenleving nodig heeft. Tijdens de research studio schrijf je een paper.

Jaar 4

Het vierde jaar staat in het teken van afstuderen. Alles wat je hebt geleerd tijdens de design studio's, research studio's en je werk in de beroepspraktijk komt samen. Je werkt aan jouw meesterproef en laat zien dat jij als architect een positieve impact hebt.

Werken in de praktijk

Gedurende je studie werk 20 uur per week in een relevante werkomgeving (architectenbureau of vergelijkbaar). 

Na je studie

Afgestudeerden van de masteropleiding ontvangen de titel Master of Science (MSc) en kunnen zich inschrijven in het Nederlands Architectenregister. Met deze inschrijving mag je overal in Europa als architect aan de slag.

Toelating & aanmelding

De master Architectuur start één keer per jaar in september. De toelating begint met je inschrijving via Studielink. Hieronder vind je meer informatie over de vereisten en toelating.

Vooropleiding

Om toegelaten te worden tot de selectieprocedure van de master Architectuur, heb je één van de volgende vooropleidingen die in de ontwikkelingslijn van de master liggen:

 • HBO-diploma Bachelor Bouwkunde / specialisatie Architectuur;
 • WO-Bachelordiploma differentiatie Architectuur van de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft en Eindhoven;
 • HBO-diploma Bachelor of Design in de richting ruimtelijk ontwerpen.
 • Hanzehogeschool studenten met een bachelordiploma Built Environment én een afgeronde minor Architectural Design zijn direct toelaatbaar op voorwaarde dat ze de minor met minimaal een 7,0 hebben afgerond. Wel wordt de toelatingsprocedure doorlopen om een 0-meting vast te stellen. 

Andere vooropleiding?

Heb je een bachelordiploma, maar niet in één van de genoemde richtingen, dan kan je een pre-master volgen. Deze pre-master bestaat uit de minor Architectural Design en de minor Sustainable Building Transformation. Wil je hierover in contact komen, dan kan dat via [email protected]

Diploma nog te behalen?

Als je nog aan het afstuderen bent en je diploma nog moet behalen, kan je al wel deelnemen aan het selectieproces. De toelating is dan onder voorbehoud. Uiterlijk 1 september moeten we een kopie van het diploma in ons bezit hebben, anders vervalt de toelating. 

Werplek

Masterstudenten zijn verplicht praktijkervaring op te doen. Een student moet minimaal 20 uur per week werken in een relevante praktijk (architectenbureau of aanverwant). Dit moet een architectenbureau zijn. Als je bij aanvang van de studie nog geen relevante werkplek hebt, dan zal de Academie je proberen te helpen. Het vinden van een werkplek blijft echter de verantwoordelijkheid van de student.
Van de werkplek wordt verwacht dat:

 • Je ontwerpen maakt en deze realiseert;
 • Het een stimulerende en uitdagende werkomgeving is met volop mogelijkheden om je te ontwikkelen tot architect;
 • Het een infrastructuur van hoog niveau heeft: beschikbaarheid van literatuur, documenten met voorschriften en materialen, mogelijkheid om met collega's te overleggen, etc.

Het is noodzakelijk om alle onderdelen van het proces (ontwerpen, realiseren van het ontwerp, inzicht krijgen in de samenhang tussen de verschillende onderdelen) te doorlopen. Dit kan ook betekenen dat je werkervaring opdoet bij meerdere architectenbureaus.

Toelatingsprocedure

De toelatingsprocedure bestaat in alle gevallen uit een toelatingstoets en een interview. De resultaten van deze procedure laten zien of je direct toelaatbaar bent of dat er nog deficiënties zijn die je moet wegwerken. 

Toelatingstoets

Hieronder staan de drie opdrachten die de toelatingstoets vormen. De opdrachten kun je sturen naar avbg@org.hanze.nl. Zorg ervoor dat alle opdrachten niet groter zijn dan 10 MB. Niet-EER studenten moeten hun resultaten, CV, motivatie en portfolio voor 1 april opsturen naar a[email protected]. Voor EER-studenten is dit 1 mei. Voor aanmeldingen na 1 mei kun je een e-mail sturen naar [email protected].

Opdracht 1: Design
Ontwerp een gebouw dat bestaat uit twee aan elkaar gekoppelde kubussen van 3x3x3 m. De manier waarop je de kubussen aan elkaar koppelt is vrij, zolang de kubus maar herkenbaar is. Bedenk een omgeving (stad, strand, bos, etc.) waar je de kubussen plaatst. Maak een huis voor jezelf door de kubussen te bewerken. Presenteer het ontwerp op maximaal twee A3-vellen. Presenteer je ontwerp op maximaal twee A3-vellen. Teken en visualiseer alles wat nodig is om je idee goed over te brengen, zoals een bouwtekening, plattegronden, gevels, doorsneden, ruimtelijke afbeeldingen, referenties, materialen, etc. Indien gewenst kun je een verklarende tekst toevoegen (niet meer dan 200 woorden).

Opdracht 2: Uitvoering en techniek
Maak een dwarsdoorsnede (schaal 1:20) van de meest karakteristieke gevel van je kubusontwerp en een paar belangrijke detailtekeningen (schaal 1:5).

Opdracht 3: Theorie en inleving
Kies uit onderstaande lijst van architecten een (favoriete) architect en motiveer je keuze aan de hand van concepten van de architect in zijn/haar tijd in het architectuurdebat en de architectuurstroming waartoe de architect gerekend kan worden. Beschrijf de architectonische kwaliteit van hun werk. Verwerk je antwoorden in een essay van maximaal 1000 woorden. 

 • Lina Bo Bardi
 • Oscar Niemeyer
 • Toyo Ito
 • Carlo Scarpa
 • Francis Kere
 • Edwin Lutyens
 • Sverre Fehn
 • Kazuyo Sejima
 • Louis Kahn
 • Mario Botta
 • Lacaton Vassal

Toelatingsinterview

Het toelatingsinterview is bedoeld om te beoordelen of de student voldoende motivatie, kennis, inzicht en talent heeft om de opleiding aan de Academie te volgen. Tijdens het gesprek worden de resultaten van de toelatingstoets besproken. Er wordt gekeken naar aspecten van creativiteit, techniek en inlevingsvermogen. Daarnaast wordt tijdens het gesprek ook het persoonlijk portfolio besproken.

Contact

Heb je vragen over de aanmelding en/of toelating? Neem dan contact op met het secretariaat van de Academie via (050) 595 54 05 of mail [email protected].

Stel je vraag

Interessegebieden

 • Cultuur en Kunst
 • Techniek
Meld je aan via Studielink