Ontwikkel alle skills die je nodig hebt als ondernemer

 • Associate degree
 • Voltijd
 • 2 jaar
AdOndernemenHero.jpg

Ondernemen

Niveau
associate degree
Vorm
voltijd
Duur
2 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Credits
120 ECTS
Startmaanden
Start: september
 • Economie en Bedrijf

Ben je een echte doener die direct in de praktijk aan de slag wil? En wil je in twee jaar tijd een hbo-diploma halen en alle skills opdoen om je eigen bedrijf te starten? Dan is de Associate degree (Ad) Ondernemen dé opleiding voor jou!

Projecten met impact

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan opdrachten voor je eigen onderneming en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Ad Ondernemen

Sla over
 • Warner Sinnige

  Docent

  Sinnige Warner_A_HANZE220632 Portretten online vernieuweing SBMF-42.jpg
 • Sanne Gerdez

  Docent

  Gerdez Sanne
 • Dennis van Oostenbruggen

  Docent

  Dennis van Oostenbruggen
 • Bas Voet

  Docent

  Bas Voet

Over deze studie

Wil je een eigen onderneming starten tijdens je opleiding? Heb je al een eigen bedrijf en wil je dit verder uitbouwen? Dan is de Ad Ondernemen de opleiding voor jou! Vanaf dag één ben je een ondernemende professional. Hierin word je door docenten gecoacht. De focus ligt op de belangrijkste competenties van ondernemerschap: marktverkenning, bedrijfsvoering, communicatie, e-commerce en de ontwikkeling van je ondernemende identiteit.

Je leert over jouw persoonlijke kwaliteiten en hoe je die het beste kunt inzetten als ondernemer. Je schrijft een gedegen en goed onderbouwd ondernemingsplan en voert dat direct uit. Je focust niet alleen op de ontwikkeling van je eigen bedrijf, maar ook op de ontwikkeling van jezelf als ondernemer. Daarnaast volg je verschillende ondersteunende trainingen en activiteiten, die jou als ondernemer helpen bij het professionaliseren van je bedrijf.

 • Feiten en cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl.

  Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1

In het eerste semester staat de voorbereiding op ondernemerschap centraal. Heb je een bedrijfsidee, dan kun je dat verder uitwerken. Heb je nog geen idee, dan krijg je de ruimte om je te oriënteren op mogelijke bedrijfsideeën. Vervolgens ga je aan de slag met het opstellen van een ondernemingsplan. In het tweede semester ga je daadwerkelijk ondernemen. Tijdens je opleiding maak je ook kennis met meervoudige waardecreatie, zodat je je, naast het maken van financiële impact, ook bewust bent van de mogelijkheid tot het maken van ecologische en sociale impact.

Jaar 2

In het tweede jaar maak je een verdiepingsslag in je onderneming en in jouw professionele ontwikkeling als ondernemer. Ook krijg je in het tweede jaar ruimte voor keuzeonderwijs. Hiermee kun je je eigen accenten leggen, bijvoorbeeld door je eigen specialisatie te kiezen of juist stage te lopen bij een ondernemer. Je focust je tijdens de opleiding niet alleen op de ontwikkeling van je eigen bedrijf, maar ook op de ontwikkeling van jezelf als ondernemer. Om je hierin verder te helpen kun je kiezen uit verschillende ondersteunende trainingen en activiteiten, die jou als ondernemer helpen bij het professionaliseren van je bedrijf.

Na je studie

Doorstuderen

Heb je de smaak te pakken en wil je je kennis van ondernemerschap en retail nog verder uitbreiden? Na het behalen van je diploma kun je doorstuderen aan de opleiding Ondernemerschap en Retail Management. Je kunt deze opleiding dan binnen 2.5 jaar afronden. Uiteraard kan je ook kiezen voor een andere hbo-opleiding.

Aan het werk

Na je opleiding kun je aan de slag met het opschalen van je eigen onderneming. 

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

Aanmelding & inschrijving

 

Aanmelden voor de opleiding Ad Ondernemen gaat via StudielinkMeld je aan vóór 1 juni. Via Studielink doorloop je alle stappen die nodig zijn om je in te schrijven. Je krijgt een account waarmee je je eigen inschrijving kunt regelen. In Studielink kun je de voortgang van je inschrijving zelf volgen. Ook als je je inschrijving of je eigen gegevens wilt wijzigen, doe je dat via Studielink.

Niet de juiste vooropleiding?


Heb je niet de juiste vooropleiding maar wil je wel graag de Ad Ondernemen volgen? Neem dan contact op met de toelatingscommissie via [email protected] . Mogelijk kun je extra vakken volgen om toegelaten te worden. 

Start studie

De studie start in september.

Interessegebieden

 • Economie en Bedrijf
Meld je aan via Studielink