Commerciële Economie - Johan Cruyff Academy

 • Bachelor
 • Voltijd
Teun Boer JCA

Commerciële Economie - Johan Cruyff Academy

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
 • Economie en Bedrijf

Wil jij succesvol zijn in je sport én je studie? Dat kan aan de Johan Cruyff Academy! Hier combineer jij je topsportcarriėre met je opleiding Commerciële Economie, afstudeerrichting Sportmarketing. Je bereidt je voor op een loopbaan als marketeer of manager in de sportwereld.

Projecten met impact

In het eerste jaar werken studenten aan 'Project #14'. Tijdens dit project zetten studenten zich gedurende twee blokken in voor een goed doel. Dit past uitstekend in het Cruyff gedachtegoed!

Wij zijn Johan Cruyff Academy

Sla over
 • Simone Kempees

  Docent

  Simone Kempees
 • Kees Rozema

  Docent

  Kees Rozema
 • Niek van der Meulen

  Docent

  Niek van der Meulen

Over deze studie

Speciaal voor topsporters biedt de Johan Cruyff Academy de mogelijkheid om tijdens je sportcarrière een hbo-diploma Commerciële Economie, afstudeerrichting Sportmarketing en Sportmanagement te halen. Met sportmarketing focus je je onder andere op de promotie van sportteams, sportevenementen en individuele sporters. Je wordt voorbereid op een loopbaan als marketeer of manager in de sportwereld. Je toekomstige werkgevers zijn sportclubs, sportbonden, sportgerelateerde commerciële bedrijven en non-profit organisaties die zich met sport bezig houden.  

Topsport én studie 

Op de Johan Cruyff Academy staan zowel je topsportcarrière als je studie centraal. Je gaat drie dagen per week naar school. Daarnaast studeer je zelfstandig online. Op deze manier kun je ook tijdens competities of trainingskampen je studie voortzetten. 

Uitdaging

Een full-time studie combineren met topsport is een uitdaging. Sport staat voor jou op één! Dat ondersteunen we door je te helpen je studie er omheen te organiseren zodat jij kunt slagen in je sport én je studie. Dezelfde eigenschappen die je nodig hebt om te presteren in je sport, zoasl talent, doorzettingsvermogen en discipline, komen je ook goed van pas tijdens je studie. Je moet goed plannen en intensief contact onderhouden met ke opleiding. Met je studiecoach bekijk je hoe je je trainingen en wedstrijden het best kunt combineren met de opleiding.

Johan Cruyff Academy netwerk

Er zijn drie Johan Cruyff Academies in Nederland, in Amsterdam, Groningen en Tilburg. De Johan Cruyff Academies werken onderling samen en maken met de Johan Cruyff Colleges (mbo) en het Johan Cruyff Institute (Masters en cursussen), deel uit van een internationaal academisch 'Cruyff netwerk', dat sinds 1999 studenten wereldwijd opleidt in de kennisgebieden sportmanagement, sportmarketing en sponsoring, football business en coaching. Klik hier voor meer informatie over de Johan Cruyff Academies.

Topsport

Dankzij onze topsportregeling en topsportbeurs kun je het beste uit je topsportcarrière én maatschappelijke carrière halen en scoor jij in studie én topsport. Lees meer over topsport en waarom ons aanbod voor topsporters uniek is in Nederland.

 

Student Jelle van der Veen over de combinatie topsport en studie

Schermafbeelding 2022-08-31 152118.jpg

Dit ga je doen

Jaar 1

In het eerste jaar ben je vooral operationeel bezig en leg je de basis op het terrein van marketing en organisatie. Ook ga je aan de slag met de economische vakken, bedrijfscommunicatie/Nederland en kies je, naast het Engels, een tweede vreemde taal. Daarnaast kun je je oriënteren op de major, het hoofdprogramma, die je wilt gaan doen.

Jaar 2

In jaar twee leer je de markt tactisch te benaderen. De eerste helft van het jaar draait om marktonderzoek en het thema sales. Daarna ga je op stage. De ervaring die je opdoet in de praktijk, vormt de basis voor een meer strategische marketingbenadering in het derde jaar van je studie.

Jaar 3

Het derde jaar is strategisch. Het eerste half jaar draait om het thema marketingplanning. In periode 3 en 4 houd je je bezig met key-accountmanagement, marketingplanning en integraal marktgericht beleid. 

Jaar 4

Het thema van het vierde jaar is integratie. Je hebt de eerste helft van het jaar een vrije keuzeruimte. Deze keuzeruimte is bedoeld als verbreding of verdieping van de door jou gekozen major. Na je keuzeruimte ga je aan de slag met een afstudeerproject, bijvoorbeeld het schrijven van een marketing- of salesplan voor een bedrijf.

Na je studie

Doorstuderen

Na het behalen van je diploma is het mogelijk om door te studeren. Er zijn verschillende goede aansluitmogelijkheden bij de Rijksuniversiteit Groningen, maar ook bij de Hanzehogeschool Groningen en buitenlandse partneruniversiteiten.

Hanzemaster
Met een Hanzemaster kies je voor een masteropleiding met een praktische insteek. Je hoeft geen schakeljaar/premaster te doen en krijgt dezelfde Mastergraad toegekend als wanneer je naar de universiteit zou gaan. Bekijk hier het masteraanbod

Johan Cruyff Institute
Het Johan Cruyff Institute biedt verschillende masterprogramma's aan op het gebied van sportmanagement en -marketing, zowel online als on campus in bijvoorbeeld Amsterdam. Klik hier voor meer informatie over de verschillende masterprogramma's aan het Johan Cruyff Institute

Schakelprogramma RUG
Na het behalen van je diploma kan je ervoor kiezen om een schakelprogramma van een jaar aan de RUG te volgen. Dit kan een traject zijn in het verlengde van je hbo-opleiding, maar ook een ander schakeltraject volgen is mogelijk. Informeer hiervoor bij de betreffende universiteit/faculteit. Klik hier voor meer informatie en de schakeltrajecten aan de RUG.

Aan het werk

Als topsporters met een hbo-opleiding ben je gewild op de arbeidsmarkt. Dankzij je opleiding in combinatie met sportervaring en winnaarsmentaliteit, bezit je competenties waar veel nattionale en internationale organisaties naar op zoek naar zijn. Dat betekent dat je niet wordt opgeleid voor één specifieke functie, maar dat je straks breed inzetbaar bent in een grote variëteit aan commerciële functies op de arbeidsmarkt. Voorbeelden van toekomstige functies zijn:

 • sportmarketeer
 • commercieel manager
 • brandmanager
 • beheerder sponsorbudgetten
 • sportmakelaar
 • communicatieadviseur

 

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

 • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 1 vak

 • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 2 vakken

Toelating & aanmelding

Topsporteis

Voor de opleiding geldt een topsporteis. Om toegelaten te worden moet je aan één van de volgende voorwaarden voldoen*:

 1. Je bent op het hoogste niveau in je sport actief. Dat betekent dat je in jouw leeftijdscategorie deelneemt aan nationale kampioenschappen en/of in het bezit bent van een beloftestatus van je bond.

 2. Je hebt een actuele A-/selectie- H/P- of IT-/Nt-status van NOC*NSF.

Je bent gemotiveerd om sportmarketing te studeren.

Ben je een topsporter, maar heb je geen officiële status? Neem dan contact op met de opleiding om te bepalen of je sportniveau voldoende is om te starten. 

Topsportcheck

Voordat je je kunt aanmelden voor de opleiding dien je eerst een intakegesprek te voeren. Een topsportcheck (intake) vormt onderdeel van de toelatingsprocedure om te bekijken of je vooropleiding en sportniveau, alsmede je motivatie om de studie te volgen, in lijn zijn met de toelatingseisen en doelstellingen van het studieprogramma. Je kunt je voor een intakegesprek aanmelden via [email protected].

Tijdens het intakegesprek wordt vervolgens besproken hoe je je officieel kunt aanmelden in Studielink voor de opleiding aan de Johan Cruyff Academy Groningen. 

Inschrijving

Na het succesvol doorlopen van de toelatingsprocedure kan je je inschrijven voor de opleiding via Studieklink. Om je in te schrijven via Studielink heb je je DigiD nodig. Zorg ervoor dat je ruim op tijd je DigiD aanvraagt via www.digid.nl. Na aanvraag van een DigiD duurt het namelijk ongeveer 5 werkdagen voordat je de inloggegevens thuisgestuurd krijgt. Voor het aanvragen van een DigiD heb je je burgerservicenummer (BSN) nodig, zorg er voor dat je deze bij de hand hebt. Dit nummer kun je vinden op je ID-kaart of paspoort.

Heb je al een DigiD gebruikersnaam en wachtwoord? Zorg er dan voor dat je het bijbehorende wachtwoord nog weet of tijdig opnieuw opvraagt.

Start studie

De studie start in september. 

Meer informatie

Wil je weten of jij in aanmerking komt voor studeren aan de Johan Cruyff Academy of wil je meer weten over de toelatingseisen en bijzonderheden? Neem dan contact op via: [email protected]

Interessegebieden

 • Economie en Bedrijf
Meld je aan via Studielink