Bij Sportkunde kun je zèlf het accent leggen binnen het brede vakgebied van sport en bewegen.

 • Bachelor
 • Voltijd
 • 4 jaar
Spprtkunde hero

Sportkunde

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Arts
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
 • Gedrag en Maatschappij
 • Economie en Management
 • Gezondheid en Sport

Wil jij je door middel van sport bijdragen aan een gezonde en sociale maatschappij of een economische waarde creëren? Ben jij dé verbinder die alle disciplines bij elkaar brengt? Haal op basis van jouw passie het beste uit jezelf en ga voor de onbegrensde businessmogelijkheden van sport tijdens de opleiding Sportkunde.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Sportkunde

Sla over
 • Steven Doeven

  Opleidingsmanager Sportkunde

  Steven Doeven
 • Jan Willem Bruining

  Coördinator jaar 1

  Jan-Willem Bruining
 • Nynke Postma

  Docent

  Nynke Postma
 • Valesca Klooster-van Dijk

  Docent

  Valesca Klooster-van Dijk
 • Kim Roossien

  Docent

  Kim Roossien

Over deze studie

Waarden van Sport 
Sporters hebben plezier, ontmoeten mensen, moedigen elkaar aan, verleggen grenzen en werken aan vitaliteit. Sport heeft daarmee veel positieve waarden in zich voor deelnemers. Maar sport is veel meer dan dat, het heeft ook veel waarde voor de samenleving. Hoe leuk sporten ook is, bij Sportkunde is sport niet alleen een doel, maar vooral ook een middel om mensen in beweging te zetten. In de opleiding staan daarom de drie kernwaarden van sport centraal: de Sociaal-Maatschappelijke waarde, de Gezondheidswaarde en de Economische waarde. 

Flexibilisering studieprogramma 
De opleiding Sportkunde biedt jou een flexibel studieprogramma dat is opgebouwd rond de waarden van sport. Dit betekent dat je zelf meer richting kunt geven aan je studie door verschillende keuzeopties binnen het programma. Je studiecoach helpt jou met het maken van keuzes die passen bij jouw talenten, kwaliteiten en ambities. Een belangrijk onderdeel van het flexibele studieprogramma zijn de Innovatiewerkplaatsen (IWP’s). Innovatiewerkplaatsen zijn fysieke en virtuele plekken binnen de Hanze of in het werkveld waar onderwijs, onderzoek en werkveld bij elkaar komen rondom een specifiek thema, zoals bijvoorbeeld Vitaliteit & Gedrag of De Kracht van Voetbal. Tijdens je gehele studie ga je binnen verschillende IWP’s (stage)opdrachten uitvoeren. Deze opdrachten noemen we challenges en vinden altijd plaats op het snijvlak tussen 2 of 3 waarden van sport. Je werkt in deze IWP-leeromgevingen samen met andere studenten, docent-onderzoekers en het werkveld aan vraagstukken uit de praktijk. Op deze manier werk en leer je dus direct vanaf de start van je studie in de omgeving waarin je na je studie aan de slag gaat! 

Introductie Sportkunde

Sportkunde
 • Feiten & cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!

  Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1

In het eerste jaar leer je de ins en outs kennen van de sportwereld en maak je actief kennis met diverse sporten. Je verkent de verschillende IWP’s en start direct met je eerste challenge op het snijvlak van alle drie de waarden van sport. Je gaat in opdracht van een sportorganisatie samen met jouw projectgroep een sportevenement organiseren voor een specifieke doelgroep. Verder neem je dit jaar ook deel aan de Outdoor Experience in de Ardennen.

Jaar 2 

Om alle waarden beter te leren kennen voer je in het tweede jaar challenges uit op alle snijvlakken van de waarden van sport. Je bent 2 à 2,5 dag per week vanuit een IWP werkzaam in het werkveld. De andere dagen word je begeleid op de opleiding waarbij je zowel verplichte als keuzemodules volgt. Zo ontstaat een wisselwerking tussen leren in de praktijk en terugkoppeling op je opleiding. Verder werk je aan je eigen sportvaardigheden, behaal je een trainer-coach diploma en neem je deel aan de Watersport Experience.

Jaar 3

In het derde studiejaar ga je je verder verdiepen in de richting van jouw voorkeur, bijvoorbeeld de Economische- & Gezondheidswaarde. Je werkt ongeveer 3 dagen per week binnen een IWP aan complexe en strategische praktijkvraagstukken op het gekozen snijvlak. In jaar drie neem je ook deel aan de Wintersport Experience en daarna volg je een half jaar een minor. Dat kan een minor van de eigen opleiding zijn, maar je kunt je ook verbreden door een minor te kiezen bij een andere opleiding.

Jaar 4

Het vierde jaar staat in het teken van afstuderen. Het uitgangspunt voor je afstudeertraject is het zelfstandig aanpakken van een complex vraagstuk rond een maatschappelijk thema in de sport- en
beweegcontext. Je start met een uitgebreide vraagdiagnose. Op basis van de resultaten van dit onderzoek zet je een verandertraject in dat leidt tot impact en bruikbare producten en diensten. Met het
onderzoek toon je in de praktijk je startbekwaamheid en waarde als sportkundige aan. Je kunt ook afstuderen in het buitenland of starten met het opzetten van je eigen onderneming.

Na je studie

Doorstuderen

Wil je doorstuderen? Dan is de Master Healthy Ageing Professional of de Master Sport- en Bewegingsonderijs iets voor jou. Deze masters sluiten naadloos aan op de bachelor Sportkunde. Hiermee kun je binnen vijf jaar een bachelor- én masterdiploma op zak hebben. Of kies voor één van de andere masters van de hanze. Kijk voor de mogelijkheden op hanze.nl/masters.

Je kunt ook gebruik maken van de Schakel Garantie waardoor je goed kunt overstappen van de Hanzehogeschool Groningen naar de Rijksuniversiteit Groningen. Hier kan je bijvoorbeeld de master Bewegingswetenschappen volgen. 

Aan het werk

Na deze vierjarige hbo-opleiding krijg je de graad Bachelor of Arts en kun je aan de slag gaan met jouw passie voor sport en bewegen. Je bent zeer geschikt voor de volgende functies binnen de sport:

 • Sportmarketeer
 • Coördinator buurtsportcoaches
 • Eventmanager
 • Leefstijladviseur
 • Sportondernemer
 • Beleidsadviseur sport
 • Trainer/coach
 • Projectleider

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

 • Aanvullende eisen

Instroom hoger studiejaar

Ben je al in het bezit van een propedeuse van een hbo-instelling of universiteit? Of heb je al een hbo-opleiding voltooid? Dan kun je eventueel instromen in een hoger jaar na het afleggen van een instroomassessment. Als je in Studielink aangeeft dat je wilt instromen in het tweede studiejaar (starten in het eerste jaar op 'Nee' zetten), dan wordt je automatisch uitgenodigd voor het instroomassessment.

Klik hier voor meer informatie over de procedure. 

Aanmelding & inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 juni aan voor de studie via Studielink. Om toegelaten te worden tot deze opleiding, moet je voldoen aan de aanvullende toelatingseisen. Om te starten met de opleiding moet je vóór 1 september hebben voldaan aan de aanvullende eisen.  

Aanvullende toelatingseisen

Voor de opleiding Sportkunde gelden de volgende aanvullende toelatingseisen: 

 • Deelname aan de Matching Day

 • Een Sportmedisch geschiktheidsonderzoek (SMGO) 

Lees hier meer over de aanvullende toelatingsprocedure 

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding. 

Aanvullende studiekosten

Naast het wettelijk vastgesteld collegegeld moet je rekenen op kosten voor de aanschaf van literatuur, readers en lesmateriaal van ongeveer € 250,- per studiejaar. Ook raden wij je aan om een laptop aan te schaffen. 

Om deel te kunnen nemen aan de sportpraktijklessen heb je een kledingpakket nodig van ongeveer € 260,- (eenmalig). Deelname aan keuze-onderdelen zoals minoren, profileringscursussen en extra kampen, kan afhankelijk van je keuze extra kosten met zich meebrengen. Houd er in ieder geval rekening mee dat er tijdens je gehele opleiding één verplicht kamp is waar kosten aan zijn verbonden: 

 • Outdoor Experience jaar 1: kosten maximaal € 250,-  
  (excl. benodigde materialen) 

 • Watersport Experience jaar 2: kosten maximaal € 350,-  
  (afhankelijk van discipline) 

 • Wintersport Experience jaar 3: kosten maximaal € 650,-  
  (afhankelijk van gemaakte keuzes zoals les en materiaalhuur)

Interessegebieden

 • Economie en Management
 • Gedrag en Maatschappij
 • Gezondheid en Sport
Meld je aan via Studielink