Met deze opleiding geef je mensen van jong tot oud hun stem en zelfstandigheid terug

 • Bachelor
 • Voltijd
Logopediestudent doet onderzoek 2019.jpg

Logopedie

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
september
 • Sport en Gezondheid

Kunnen zeggen wat je denkt en voelt is belangrijk. Zo maken we contact en kunnen we meedoen in de maatschappij. Wil jij mensen helpen voor wie communiceren niet vanzelfsprekend is? Wil jij dé expert worden op het gebied van ademhaling, stem, spraak, slikken, taal en gehoor? Dan is Logopedie iets voor jou!

Projecten met impact

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Over deze studie

Als je kiest voor Logopedie geef je mensen van jong tot oud weer een stem. Je helpt mensen met innovatieve technologie en slimme behandeling of begeleiding als ze problemen hebben met eten, drinken of praten. Van pasgeboren baby’s die moeite hebben met slikken tot kleuters die de juiste woorden niet kunnen vinden. En van mensen met een taalstoornis door een ongeluk of beroerte, tot ouderen die problemen hebben met praten, kauwen en slikken door Parkinson.

De studie is een brede mix van technische kennis en vaardigheden, medische kennis over stem, spraak, taal en gehoor, en psychologie en ondernemerschap. Zo leer je over het oor en hoe je onderzoekt of er misschien sprake is van slechthorendheid. Ook loop je stage in de kinderopvang of het basisonderwijs en leer je alles over kindertaal. Bovendien ga je aan de slag met je eigen stem en leer je over een goede ademhaling en hoe je bijvoorbeeld een articulatieonderzoek uitvoert.

Je leert goede vraaggesprekken voeren met verschillende soorten mensen, van stotterende pubers tot leerkrachten die last hebben van heesheid. Zo kom je op vindingrijke oplossingen en behandelingen die mensen weer een stem geven. Wil je graag mensen helpen en ben je een creatieve denker en doener? Heb je gevoel voor taal en wil je spraakmakend werk doen? Dan is Logopedie iets voor jou!

  Feiten & cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding aan andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl

  Ga naar studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1: Ontdek de veelzijdigheid van logopedie

In je eerste jaar leer je alles over de veelzijdige theorie en praktijk van logopedie. Je maakt kennis met de verschillende doelgroepen en werkplekken waar je als logopedist mee te maken krijgt. Van peuters die slissen tot theateracteurs en van kinderen met een taalachterstand tot mensen met spraakproblemen na een hersenbloeding. Bovendien verdiep je je in belangrijke kennis, zoals medische kennis over stem, spraak, slikken, taal en gehoor, maar ook kennis over psychologie en zorgtechnologie. Ook je gespreksvaardigheden en coachende vaardigheden komen aan bod. Bovendien leer je ook je eigen stem veel beter kennen en gebruiken!

Jaar 2: Verdieping en een eigen logopediepraktijk

In het tweede jaar werk je verder aan je kennis en vaardigheden als logopedist. De praktijkvraagstukken en de thema’s waar je je in verdiept zijn complexer en specialistischer. Je verdiept je in de kennis, rol en vaardigheden van een logopedist in de onderwijssetting, de klinische setting en in een zelfstandige praktijk. Bovendien ga je in dit tweede jaar met je medestudenten een eigen logopediepraktijk opzetten. Daar leer je samen hoe je cliënten kunt onderzoeken en behandelen en werk je aan je professionele vaardigheden zoals samenwerken en reflecteren. Zo ervaar je al tijdens je studie hoe het is om als Logopedist te werken.

Jaar 3: Ontwikkel je tot een ondernemende en multidisciplinaire zorgprofessional

In het derde jaar ontwikkel je je tot een ondernemende en multidisciplinaire zorgprofessional die verschillende groepen mensen helpt met communiceren. Zo schrijf je een strategisch plan voor bijvoorbeeld een afdeling logopedie van een verpleeghuis of voor een eerstelijns praktijk. Ook werk je aan een voorlichtingsplan voor eet- en drinkproblemen bij meervoudig gehandicapte kinderen. Bovendien leer je meer over multidisciplinair samenwerken en ethische dillema’s bij mensen met dementie.

Jaar 4: Stage en praktijkonderzoek

In je vierde jaar loop je onder begeleiding van een logopedist stages in twee van de drie werkvelden: onderwijs, zorg of een zelfstandige logopediepraktijk. Ook ga je aan de slag met een praktijkvraagstuk van een echte organisatie, bijvoorbeeld een ziekenhuis, basisschool of logopediepraktijk. Tijdens je stage en praktijkonderzoek help je je medestudenten met intervisie en samen leren in een Community of Learners. Zo word je een logopedist die klaar is om spraakmakend werk te gaan doen.

Na je studie

 

De opleiding Logopedie is een goede voorbereiding op de beroepspraktijk. Als logopedist werk je zowel zelfstandig als in teams in ziekenhuizen, vrijgevestigde praktijken, doveninstituten en verpleeghuizen, maar ook bij opleidingen vreemde talen en op de toneelschool, waar acteurs leren hoe ze zich zonder te forceren verstaanbaar kunnen maken in een schouwburgzaal. De arbeidsmarkt voor Logopedisten wordt sterk beïnvloed door het beleid van de overheid en de zorgverzekeraars. Momenteel vindt 81% van de afgestudeerde logopedisten na 1,5 jaar een passende baan. Als Logopedist ben je officieel geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici en voor deze registratie moet je je ook regelmatig laten bij- en nascholen. Er zijn diverse mogelijkheden om naast je werk cursussen te volgen bij de Hanzehogeschool Groningen binnen ons aanbod van post-HBO cursussen.

Toelating & aanmelding

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan, dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke (en eventueel aanvullende) toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt vóór 1 mei recht op een studiekeuzecheck. Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan de opleiding je inschrijving weigeren. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

Studiekeuzecheck

De studiekeuzecheck van de opleiding Logopedie bestaat uit het invullen van een vragenlijst en een adviesgesprek. Tijdens het adviesgesprek krijgen we een indruk van je stem en spraak en mede op basis daarvan bepalen we ons advies. Je stem en spraak zijn een belangrijke voorspeller voor het studiesucces.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

Taalwetenschapstudent aan de RUG?

Taalwetenschapstudenten aan de RUG kunnen met hun propedeuse Taalwetenschappen instromen in de hoofdfase van Logopedie. Ook voor hen geldt dat ze zich via Studielink kunnen aanmelden.

Interessegebieden

 • Sport en Gezondheid
Meld je aan via Studielink