Help jong en oud aan een gezonde mond en een stralende glimlach

  • Bachelor
  • Voltijd
  • 4 jaar
HANZE220704 Mondzorgkunde umcg-30.jpg

Mondzorgkunde

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
  • Gezondheid en Sport

Wil jij ervoor zorgen dat mensen van jong tot oud en van verschillende achtergronden een gezond gebit hebben en houden? Wil je mensen motiveren om goed voor hun eigen mond te zorgen? En houd je ervan om met je handen te werken? Dan kies je voor Mondzorgkunde! Als mondhygiënist werk je samen met patiënten aan het voorkomen en oplossen van verschillende soorten mondproblemen. Dat doe je onder andere door voorlichting en advies te geven, zoals een poetsinstructie. Ook help je mensen door het reinigen van hun gebit of door beginnende gaatjes te behandelen. Met Mondzorgkunde in Groningen word je opgeleid tot een deskundige en ondernemende mondhygiënist!

Deze opleiding is in de Keuzegids hbo 2024 uitgeroepen tot een topopleiding. Hiermee behoort de opleiding tot een van de beste van Nederland.

Let op: je kunt je niet langer aanmelden voor het studiejaar 2024-2025. De deadline voor aanmelding - 15 januari - is verstreken.

Over deze studie

Als je kiest voor Mondzorgkunde leer je hoe je met preventieve zorg, motiverende gespreksvoering en zorgvuldige behandelingen mensen helpt om een gezonde mond te hebben en te houden. Want de gezondheid van de mond is essentieel voor de algemene gezondheid! Je gaat direct in de praktijk aan de slag met belangrijke communicatievaardigheden en handelingen. Van poetsinstructies voor kinderen tot kleine gaatjes boren en vullen. Van röntgenfoto’s maken van het gebit tot tandsteen verwijderen. Als toekomstig professional in de mondzorg leer je door patiënten te coachen en begeleiden bij gedragsverandering het verschil maken voor de mondgezondheid van mensen van jong tot oud.

Je leert alles over medische biologie, tandanatomie en de zorg voor je patiënten. Je oefent je praktische vaardigheden en werkt met de modernste instrumenten op onze ‘oefenkoppen’ in het Skillslab en later ook op echte patiënten. Ook leer je alle ins en outs over een gezond gebit, hoe je gebitsproblemen voorkomt en hoe je ervoor kunt zorgen dat je patiënten ontspannen in de behandelstoel liggen. Daarnaast werk je aan je onderzoekende en ondernemende houding. Zo leer je om als medisch professional te werken op basis van de laatste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek, en kun je straks als je wilt je eigen praktijk beginnen.

De studie is een brede mix van onder meer uitgebreide medische kennis, psychologie en communicatie. Je leert patiëntgerichte gesprekken voeren, diagnoses stellen en behandelplannen maken. Vind je het leuk om mensen te motiveren om goed voor hun gebit te zorgen, ben je nieuwsgierig naar het menselijk lichaam en gezondheid en werk je graag met je handen? Dan is Mondzorgkunde iets voor jou.

Topopleiding

Topopleiding-hbo-2024.png

Topopleiding

Deze opleiding is in de Keuzegids hbo 2024 uitgeroepen tot een topopleiding. Hiermee behoort de opleiding tot één van de beste van Nederland.

Kom meer te weten over de keuzegids
  • Feiten & cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl!

    Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1: Basiskennis en basisvaardigheden

In het eerste jaar bouw je aan je basiskennis en vaardigheden als professional in de mondzorg. Je leert alles over de bouw en werking van het hoofdhalsgebied van het menselijk lichaam en maakt kennis met psychologie en gedragsverandering. In ons spiksplinternieuwe Skillslab met ‘fantoomkoppen’ oefen je je basishandvaardigheden. Je leert werken met handinstrumenten waarmee je onder andere het gebit kunt inspecteren en tandsteen kunt verwijderen. Ook leer je je eerste eenvoudige gaatjes te boren en te vullen! Via een snuffelstage in communicatie in de mondzorg leer je het werkveld beter kennen.

Jaar 2: Verdiepen en patiënten behandelen

In het tweede jaar verdiep je je kennis over het gebit en de mond, vooral voor parodontologie en cariologie. De thema’s en vaardigheden waar je je in verdiept zijn complexer en specialistischer. Zo leer je meer over leefstijlfactoren en veelvoorkomende ziektebeelden en de relatie daarvan met de mondgezondheid. Ook blijf je je vaardigheden oefenen in het Skillslab, van instructies geven tot röntgenfoto’s maken en een verdoving zetten. Vanaf blok twee mag je patiënten behandelen in de kliniek Parodontologie. In het derde blok ga je vervolgens tien dagen op externe stage.

Jaar 3: Complexere patiënten in de kliniek 

In het derde jaar ga je echt aan de slag in de praktijk en behandel je in verschillende behandelcentra echte patiënten in de kliniek van het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde. Je leert hoe je kunt samenwerken met verschillende specifieke doelgroepen, zoals kinderen (Kindertandheelkunde) en ouderen (Gerodontologie). Je draait één semester mee binnen de kliniek Parodontologie en binnen het Algemene Praktijk Team. Dat is een interprofessioneel programma waarin je samenwerkt met studenten Tandheelkunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Het andere semester loop je twee dagen per week een externe stage. Verder kun je in jaar drie keuzevakken doen. Als je bijvoorbeeld het vak Radiologie en Stralingsbescherming goed afrondt, kun je het certificaat toezichthouder medewerker stralingsbescherming halen.

Jaar 4: Stage, minor en praktijkgericht onderzoek

In je vierde en laatste jaar sluit je je studie samen met een medestudent af met een praktijkgericht onderzoek, waarbij je aan de slag gaat met een probleem uit de praktijk van het werkveld van de Mondzorgkunde. Je doet onderzoek en je komt uiteindelijk met concrete aanbevelingen of interventies die uiteindelijk bijdragen aan betere mondzorg. Ook werk je een semester lang in de kliniek Paradontologie, Kindertandheelkunde en het Algemene Praktijk Team. Die interne stage sluit je af met een mondeling examen ‘Kliniek’. In het andere semester volg je een minor. Je kunt kiezen uit de eigen minoren Parodontologie of Jeugd en volgt dan bovendien een externe stage. Of je kiest een andere minor, bijvoorbeeld Management in de Zorg, Ondernemerschap en Innovatie in Zorg en Welzijn, Healthy Ageing of de Engelstalige minor Global Health. Aan het einde van het jaar ben je klaar om aan de slag te gaan als mondhygiënist, bijvoorbeeld in een algemene tandartspraktijk, orthodontiepraktijk, een praktijk voor parodontologie of een ziekenhuis. Je kunt ook verder studeren of je begint natuurlijk je eigen praktijk.

Na je studie

Doorstuderen

Na de bacheloropleiding Mondzorgkunde zijn er verschillende opties als je door wilt studeren. Zo kunnen een select aantal studenten doorstromen naar de bacheloropleiding Tandheelkunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze strenge selectie vindt plaats in het derde jaar van de opleiding Mondzorgkunde. Om mee te kunnen dingen naar een selectieplaats moet je voldoen aan de volgende selectiecriteria:

  • Minimaal 90 EC moeten behaald zijn in de postpropedeutische (hoofd)fase. Voldoende beoordeling voor minimaal éen van beide onderstaande onderdelen:

Praktijkleerlijn patiëntenzorg jaar 3

Externe stage jaar 3

  • Vwo-diploma met profiel Natuur & Gezondheid of 4 vwo-certificaten (wiskunde, scheikunde, natuurkunde en biologie) die bij aanvang van semester 2 jaar 3 in bezit van de student zijn​​​​​​​
  • Excellente resultaten opleiding Mondzorgkunde (onder excellent wordt verstaan: propedeuse binnen één studiejaar behaald, gemiddeld cijfer van alle onderwijseenheden tot aan de selectiedatum van een 7,5 of hoger en een beperkt aantal herkansingen theorie en praktijk).

​​​​​​​De Hanzehogeschool Groningen biedt daarnaast de masteropleiding Healthy Ageing Professional aan. Met deze doorstroommaster kun je direct starten na het afronden van je bacheloropleiding Mondzorgkunde.

Aan het werk

De opleiding Mondzorgkunde leidt jou op tot mondhygiënist. Als mondhygiënist werk je aan preventie van gebitsproblemen. Je geeft voorlichting, instructies en advies aan je patiënten. Ook magje bepaalde diagnoses stellen en behandelingen doen. Je krijgt in je werk te maken met kinderen, ouderen, gehandicapten: de ene patiënt angstiger dan de ander.

Over een passende baan direct na de studie hoef je je geen zorgen te maken. Je kunt vrijwel direct aan de slag in een tandartspraktijk, orthodontiepraktijk, praktijk voor parodontologie, een ziekenhuis, bij de GGD, in het onderwijs of in de commerciële sector. Of je begint je eigen praktijk.

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

Aanmelding & inschrijving

Voor deze opleiding geldt een numerus fixus. Dit houdt in dat er per studiejaar een maximum aantal opleidingsplaatsen (55) beschikbaar is. Wil je in september starten met deze opleiding, meld je dan vóór 15 januari aan via Studielink. Meld je je na 15 januari aan, dan kun je niet meer deelnemen aan de numerus fixus-procedure voor de opleiding.

Numerus Fixus

Als zich meer studenten aanmelden dan dat er plaatsen zijn, worden studenten geselecteerd door middel van een selectieprocedure. Het voordeel van een selectie is dat je de kans hebt om te laten zien hoe gemotiveerd je bent om deze studie te volgen. We kijken dus niet alleen naar wat je kunt, maar ook naar jouw motivatie. Op deze pagina vind je meer informatie plus een overzicht van de acties die je moet ondernemen om deel te nemen aan de selectieprocedure.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Aanvullende studiekosten

Naast het wettelijk vastgesteld collegegeld moet je rekenen op kosten voor de aanschaf van literatuur, readers, lesmateriaal en een gereedschapskoffer. De kosten hiervan bedragen in het eerste studiejaar circa €1400.

Interessegebieden

  • Gezondheid en Sport
Aanmelden voor 15 januari