In een inspirerende omgeving werk je aan de zorg van de toekomst

  • Bachelor
  • Voltijd
MBRT achtergrond hero.jpeg

Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
  • Sport en Gezondheid
  • Techniek

Wil je een opleiding doen waar zorg en techniek samenkomen? Alles leren over het menselijk lichaam én de modernste medische technologie? Van röntgenfoto’s maken tot het bestralen van tumoren? Heb je interesse in techniek en wil je van betekenis zijn voor mensen? Dan kies je voor Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT).

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn MBRT

Sla over
  • Floris de Groot

    Docent

    ROGA VISUALS - Portretten - Floris de Groot -9673.jpg
  • Robert Reinders

    Onderwijsplanner

    ROGA VISUALS - Portretten - Hanzehogeschool-7770.jpg
  • Yvonne Boorsma

    Docent

    ROGA VISUALS - Portretten - Hanzehogeschool-9530.jpg
  • Kirsten Poelma-Tap

    Docent

    ROGA VISUALS - Portretten - Kirsten Poelma-7783.jpg
  • William Mensen

    Instructeur

    ROGA VISUALS - Portretten - Hanzehogeschool-7820.jpg
  • Anouk Talens

    Instructeur

    ROGA VISUALS - Portretten - Anouk Talens-9402.jpg
  • Stijn Laarakkers

    Docent

    ROGA VISUALS - Portretten - Hanzehogeschool-7743.jpg
  • Margriet Brummer

    Onderwijsondersteuner

    ROGA VISUALS - Portretten -Margriet Brummer-9722.jpg
  • Carst Buissink

    Docent

    ROGA VISUALS - Portretten - Carst Buissink-7839.jpg.crdownload.jpg

Over deze studie

Als je kiest voor MBRT dan leer jij hoe je zinvolle zorg en medische technologie combineert. De studie is een brede mix van techniek, zorg, uitgebreide medische kennis, klinisch redeneren, communicatieve vaardigheden en zorgtechnologie. De studie kent een geleidelijke opbouw qua zelfstandigheid en complexiteit zodat je na een goede basis klaar bent om stages te lopen in de beroepspraktijk. Houd je van techniek en wil je graag mensen helpen door de juiste diagnose te stellen of een goede behandeling te bieden? Dan is de studie MBRT iets voor jou!

Naast dat wij studenten opleiden voor het beroep van MBB’er, bieden wij ook een uitstroomprofiel Klinische Neurofysiologie (KNF) aan. Binnen dit specialisme wordt onderzoek naar hersenen, spieren, zenuwen en bloedvaten uitgevoerd om neurologische aandoeningen te diagnosticeren. Je specialiseert je op het gebied van neurologie en leert onderzoeken zoals het EEG, EMG en echografische onderzoeken moeten uitvoeren. Het uitstroomprofiel is een profilering binnen de opleiding MBRT en op jaarbasis kunnen 12 tot 16 studenten zich aanmelden voor dit profiel.

  • Feiten & cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!

    Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1: Theoretische en praktische basis inclusief oriënterende stages

In je eerste jaar ontwikkel je de brede basiskennis die nodig is als MBB’er. Je leert alles over de verschillende beeldvormende technieken, de anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam en je zet je eerste stappen als stralingsdeskundige. Samen met je medestudenten oefen je veel met de medische apparatuur in ons skillslab. Bovendien maak je in korte stages kennis met afdelingen medische beeldvorming en radiotherapie in het ziekenhuis. Ook oefen je alvast met het communiceren met patiënten en met de andere zorgprofessionals waar je mee gaat samenwerken.

Jaar 2: verdieping, profilering en serious game

In het tweede jaar werk je verder aan je kennis en vaardigheden. De onderwerpen die aan bod komen zijn complexer en meer specialistisch. Naast vaste onderdelen in het curriculum krijg jij de ruimte om je eigen profilering binnen de studie aan te brengen. Hierbij kun je denken aan verbreding op het gebied van zorgtechnologie, management, onderzoek en zorg ICT maar ook kiezen voor (deel) specialisaties binnen de medische beeldvorming en radiotherapie. Tijdens het tweede studiejaar zal jij samen met studenten een serious game spelen. Bij deze werkvorm run jij samen met medestudenten een ziekenhuisafdeling in simulatiesetting met alle facetten die hierbij komen kijken; patiëntcontact, samenwerking, omgaan met spoedgevallen, communicatie en het correct uitvoeren van onderzoeken en behandelingen. Op deze manier word je goed voorbereid op je eerste echte praktijkstage.

Jaar 3 en 4: profilering, stages en praktijkgericht afstudeeronderzoek

Het derde en vierde studiejaar staan in het teken van verdere profilering, stages in de beroepspraktijk en het praktijkgericht afstudeeronderzoek. Voor een internationale ervaring kun je kiezen uit een stage in het buitenland of om bij een partner University of Applied Sciences onderwijs te volgen. Tijdens praktijkgericht afstudeeronderzoek ga jij met een medestudent aan de slag met een probleem uit de beroepspraktijk. Je voert praktijkgericht onderzoek uit en komt uiteindelijk met concrete aanbevelingen of interventies welke een bijdrage leveren aan betere zorg.

Na je studie

Als MBRT-student word je breed opgeleid en ben je daardoor ook breed inzetbaar als Medische Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige en/of laborant Klinische Neurofysiologie. Je kunt binnen het ziekenhuis aan de slag op een afdeling medische beeldvorming (radiologie en nucleaire geneeskunde), radiotherapie en/of klinische neurofysiologie.

Alumni van de opleiding tref je ook aan in het bedrijfsleven als applicatiespecialist of salesmedewerker. Een functie als screeningslaborant ten behoeve van bevolkingsonderzoeken of bij commerciële partijen behoort ook tot de mogelijkheden.

Jaar 5  (bij uitstroom profiel KNF) 2e KNF stage of PO

Als je kiest voor Klinische Neurofysiologie duurt je opleiding vijf jaar. In de twee laatste jaren van je opleiding volg je een praktijkstage én doe je een praktijkgericht onderzoek.

Na je studie

Doorstuderen

Na de bacheloropleiding MBRT heb je volop mogelijkheden om verder te studeren. Zo kun je een doorstroommastevolgen, denk aan onze master Healthy Ageing Professional. Met deze opleiding kun je direct starten na het afronden van je bachelorOok kun je â€“ na twee jaar werkervaring – kiezen voor de master Physician Assistant aan de Hanzehogeschool Groningen

Aan het werk

Als MBRT-student word je breed opgeleid en ben je daardoor multi-inzetbaar als Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige. Je kunt binnen een ziekenhuis op verschillende afdelingen aan de slag zoals bij Radiotherapie, Radiologie, Protontherapie of bij Nucleaire Geneeskunde. Als je werkzaam bent op de afdeling Radiologie in een ziekenhuis houdt je je bezig met alle beeldvormende technieken. Denk aan echografie, het maken van röntgenfoto’s, CT-scanning en MRI. Je kunt ook terecht komen op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Je hebt tijdens de opleiding geleerd hoe je met radioactieve stoffen om moet gaan, en op de afdeling Nuclaire Geneeskunde breng je dit in de praktijk.

Daarnaast kun je kiezen voor het bedrijfsleven, bijvoorbeeld als ontwikkelaar van medische apparatuur, applicatiespecialist of salesmedewerker. Een functie als screeningslaborant voor bevolkingsonderzoeken of bij commerciële partijen behoort ook tot de mogelijkheden.

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

  • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 1 vak

Aanmelding & inschrijving

Voor deze opleiding geldt een numerus fixus. Dit houdt in dat er per studiejaar een maximum aantal opleidingsplaatsen (170) beschikbaar is. Wil je in september starten met deze opleiding, meld je dan vóór 15 januari aan via Studielink. Meld je je na 15 januari aan, dan kun je niet meer deelnemen aan de numerus fixus-procedure voor de opleiding.

Numerus Fixus

Als zich meer studenten aanmelden dan dat er plaatsen zijn, worden studenten geselecteerd door middel van een selectieprocedure. Het voordeel van een selectie is dat je de kans hebt om te laten zien hoe gemotiveerd je bent om deze studie te volgen. We kijken dus niet alleen naar wat je kunt, maar ook naar jouw motivatie. Op deze pagina vind je meer informatie plus een overzicht van de acties die je moet ondernemen om deel te nemen aan de selectieprocedure.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Aanvullende studiekosten

Naast het wettelijk vastgesteld collegegeld moet je rekenen op kosten voor de aanschaf van literatuur, readers en lesmateriaal. De kosten hiervan bedragen in het eerste studiejaar circa €1000.

11418-3196.jpg

Stel je vraag

Interessegebieden

  • Sport en Gezondheid
  • Techniek
Aanmelden voor 15 januari