​​Leef jij op dit moment voor je sport, maar wil je ook na jouw sportcarrière blijven werken in de sportwereld? Ben je profvoetballer en wil je later aan de slag bij de KNVB? Ga jij naar de Olympische Spelen en zou je over een paar jaar de spelen zelf willen organiseren? Of ben je wielrenner bij een goed gesponsorde ploeg en zou je later deze sponsors zelf willen binnenhalen? Dan is de hbo-opleiding Sportmarketing, leerroute van de opleiding Commerciële Economie, aan de Johan Cruyff Academy Groningen geschikt voor jou. Met deze opleiding bereid je je voor op een succesvolle loopbaan in de commerciële wereld van de sport!​

Meer weten? Vraag hier een brochure aan of meld je aan voor de open dag.

Heb je het idee dat je aan de Johan Cruyff Academy wil studeren, maar wil je het zeker weten? Geef je dan op voor een Meeloopdag.

Benieuwd naar ons instituut? Neem alvast een kijkje!

 


Video Studeren & Topsport: Melissa Wijfje

 


{{'Opbouw_Title' | i18n}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

{{'Kernvakken_Title' | i18n}}

 • {{vak.Titel}}

{{'StudieInCijfers_Title' | i18n}}

{{'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{vm.newsItems[0].Title}}

{{'Article_ReadMore' | i18n}}

{{'TestimonialWidget_Title' | i18n}}

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:

​Unieke combinatie sport en leren

​Unieke combinatie sport en leren

De Johan Cruyff Academy biedt een hbo-opleiding waarbij je topsport en studie goed kunt combineren. Wij stimuleren topsportende studenten niet alleen het beste uit zichzelf te halen in hun sport, maar ook in hun studie. Door flexibiliteit en een programma op maat is het mogelijk om ook aan je sportieve verplichtingen, zoals een wedstrijd in het buitenland of een trainingskamp, te blijven voldoen. Je gaat twee à drie dagen naar school en studeert veel zelfstandig en 'op afstand'. Hierdoor kun je ook tijdens je sportieve presentaties actief blijven voor je opleiding.

Leerroute Commerciële Economie

Leerroute van Commerciële Economie

De drie- of vierjarige leerroute aan de Johan Cruyff Academy is inhoudelijk gelijk aan de opleiding Commerciële Economie. De focus binnen de Johan Cruyff Academy ligt echter op de Sportmarketing. Dit betekent dat de vakken vanuit de sportwereld worden benaderd.

Propedeuse (jaar 1)

Propedeuse (jaar 1)

In de propedeuse wordt een basis gelegd op het terrein van marketing en organisatie en is er aandacht voor economische vakken, bedrijfscommunicatie/Nederland en kies je, naast het Engels,
een tweede vreemde taal. Daarnaast kun je je oriënteren op de major, het hoofdprogramma, die je wilt gaan doen.

Na het eerste jaar

Na het eerste jaar

In het eerste jaar ben je vooral operationeel bezig. In jaar twee leer je de markt tactisch te benaderen en ga je op stage. De ervaring die je opdoet in de praktijk, vormt de basis voor een meer strategische marketingbenadering in het derde jaar van je studie. In het vierde jaar heb je een vrije keuzeruimte. Deze keuzeruimte is bedoeld als verbreding of verdieping van de door jou gekozen major. Na je keuzeruimte ga je aan de slag met een afstudeerproject, bijvoorbeeld het schrijven van een marketing- of salesplan voor een bedrijf.

Stage lopen

Stage lopen

In het tweede jaar ga je een half jaar op stage. Tijdens je stage maak je kennis met marketingcommunicatie en sales in de praktijk en voer je onderzoek uit. De ervaring die je opdoet in de praktijk, vormt de basis voor een meer strategische marketingbenadering in het derde jaar van je studie. Lees hier meer over de ervaringen van studenten op stage.

Minoren

Minoren

In het vierde jaar kun je een minor kiezen. Een minor is bedoeld om je nog meer te specialiseren in een bepaald onderwerp. Het Instituut voor Marketing Management biedt verschillende minoren aan, bijvoorbeeld de minor Online Marketing. Voor de studenten die nog iets meer uit zichzelf willen halen, is er de honoursminor Triple M of Sales Talent & Innovatie Programma (STIP). Klik hier voor het volledige aanbod van het Instituut voor Marketing Management. 

Minor 'Waardecreatie in de sport van morgen'

Je kunt ook een minor volgen bij een ander instituut of buiten de Hanzehogeschool, bijvoorbeeld de minor 'Waardecreatie in de sport van morgen'. Dat is een keuzeprogramma op hbo-niveau van 30 EC's, dat door de Johan Cruyff Academy aangeboden wordt aan haar studerende (top)sporters en studenten van hbo-opleidingen met een passie voor sport. Tijdens de minor duiken de deelnemers met behulp van de legacy van Johan Cruijff in de verschillende aspecten van de sportindustrie. Zij leren zichzelf op innovatieve en professionele wijze te ontwikkelen in deze dynamische sector, met als doel een waardecreator te worden in de sport van morgen. Kijk hier voor meer informatie.  


Afstuderen

Afstuderen

Het laatste jaar ga je aan de slag met je afstudeerproject. In dit project komt alles samen wat je tijdens de opleiding hebt geleerd. Je voert in opdracht van een bedrijf of organisatie een volledig project uit, van analyse tot eindadvies. Je schrijft bijvoorbeeld een marketing- of salesplan. Door deze praktische afsluiting van je studie, sta je al met één been stevig in het (internationale) bedrijfsleven.

Opleiding in drie jaar

Opleiding in drie jaar

Heb je een vwo-diploma en voldoe je aan de toelatingseisen die gelden voor de opleiding? Heb je daarnaast ambitie, talent en doorzettingsvermogen? Dan kun je de vierjarige opleiding in drie jaar voltooien. Dit betekent dat je direct instroomt in het tweede jaar (hoofdfase). 

Topsport

Groningen: TOPsportstudiestad!

Dankzij onze topsportregeling en topsportbeurs kun je het beste uit je topsportcarrière én maatschappelijke carrière halen en scoor jij in studie én topsport. Ontdek op Hanze.nl/topsport waarom ons aanbod voor topsporters uniek is in Nederland en kom ook studeren in Groningen: TOPsportstudiestad!

Johan Cruyff Netwerk

Johan Cruyff Netwerk

Johan Cruyff Academy netwerk

Er zijn drie Johan Cruyff Academies in Nederland, in Amsterdam, Groningen en Tilburg. De Johan Cruyff Academies werken onderling samen en maken met de Johan Cruyff Colleges (mbo) en het Johan Cruyff Institute (Masters en cursussen), deel uit van een internationaal academisch 'Cruyff netwerk', dat sinds 1999 studenten wereldwijd opleidt in de kennisgebieden sportmanagement, sportmarketing en sponsoring, football business en coaching. Voor meer informatie over de Johan Cruyff Academies en het netwerk: www.cruyffacademy.nl

​Beroepsmogelijkheden

Beroepsmogelijkheden

Topsporters met een hbo-opleiding zijn gewild op de arbeidsmarkt. Dankzij hun hoge opleidingsniveau in combinatie met hun sportervaringen en winnaars-mentaliteit, bezitten zij competenties waar veel organisaties op zoek naar zijn. De markt waarop je je begeeft, kan zowel nationaal als internationaal zijn. Dat betekent dat je niet wordt opgeleid voor één specifieke functie, maar dat je straks breed inzetbaar bent in een grote variëteit aan commerciële functies op de arbeidsmarkt. Toekomstige functies voor afgestudeerden: sportmarketeer, commercieel manager, brandmanager, beheerder sponsorbudgetten, sportmakelaar en communicatieadviseur.

Werkzaamheden

Werkzaamheden

Enkele voorbeelden van werkzaamheden zijn: sales en relatiebeheer, marktonderzoek uitvoeren, onderhouden van contacten met klanten, opstellen van promotiemateriaal, onderzoeken van de effectiviteit van een bepaalde promotionele activiteit, opstellen van marketingplannen en de daarvan afgeleide communicatieplannen, het bewaken van het marketingcommunicatiebudget, etc.

Doorstuderen

Doorstuderen

Na het behalen van je diploma is het mogelijk om door te studeren. Er zijn verschillende goede aansluitmogelijkheden bij de Rijksuniversiteit Groningen, maar ook bij de Hanzehogeschool Groningen en buitenlandse partneruniversiteiten.

Volg een Hanzemaster

Master up your career met een Hanzemaster!

De Hanzehogeschool Groningen biedt steeds meer masterprogramma's aan. Wanneer je kiest voor een Hanzemaster, kies je voor een masteropleiding met een praktische insteek. Je hoeft geen schakeljaar/premaster te doen, en krijgt dezelfde Mastergraad toegekend als wanneer je naar de universiteit zou gaan. Nieuwsgierig geworden? Kijk voor het masteraanbod op www.hanze.nl/masters.

Johan Cruyff Institute

Verdiep je nóg meer in sport management

Het Johan Cruyff Institute biedt verschillende masterprogramma's aan op het gebied van sportmanagement en -marketing, zowel online als on campus in bijvoorbeeld Amsterdam. Kijk voor meer informatie op https://johancruyffinstitute.com/en/academic-programs/.

Schakelprogramma RUG

Schakelprogramma RUG

Als je je opleiding aan het Instituut voor Marketing Management hebt afgerond met een diploma, kun je een schakelprogramma aan de RUG volgen van een jaar. Je kunt een traject kiezen dat in het verlengde ligt van je hbo-opleiding. Wil je een ander schakeltraject volgen? Informeer dan bij de betreffende universiteit/faculteit naar de mogelijkheden. Voorlichting door de RUG over de opleiding en schakeltrajecten kun je vinden op www.rug.nl.

​Jaar 1

 • Marketing
 • Bedrijfseconomie
 • Engels
 • Bedrijfscommunicatie Nederlands
 • Vreemde taal

Jaar 2

 • Onderzoek
 • Consumentengedrag
 • Marketingcommunicatie/Sales
 • CRM/Online Marketing
 • Stage

Jaar 3

 • Online Marketing
 • Marketingcommunicatie
 • Onderzoek
 • Innovatie

Jaar 4

 • Minor
 • Afstuderen

{{'EducationProfile_Title' | i18n}}

{{'EducationProfile_VWO' | i18n}}

{{'EducationProfile_HAVO' | i18n}}

{{'EducationProfile_MBO' | i18n}}

{{'Opleidingen_Title' | i18n}}

{{'Location_Title' | i18n}}

{{'Locations_Title' | i18n}}

{{vm.model[0].Title}}

{{vm.model[0].Street}}
{{vm.model[0].ZipCode}}  {{vm.model[0].City}}

{{'ContactInformation_Title' | i18n}}

{{vm.userIsAuthenticated && vm.isRootPortal ? 'LatestNewsWidgetAuthenticated_Title' : 'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Intro' | i18n}} {{vm.portalTitle}}

 • {{item.StartDate| date:'d MMM'}} {{item.StartDate| date:'d MMM'}} - {{item.EndDate| date:'d MMM'}} {{item.Title}}