Je wilt in de gezondheidszorg werken, met mensen omgaan. Maar ook de nieuwste technische ontwikkelingen trekken je erg aan. Het is voor jou een uitdaging om deze toe te passen, bijvoorbeeld om hiermee de patiënt de optimale diagnostiek en behandeling te bieden. De opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken is dan zeker iets voor jou. Hiermee word je opgeleid tot het beroep van MBB'er (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige). Nieuwsgierig? Vraag een brochure aan of meld je aan voor de open dag!

{{'Opbouw_Title' | i18n}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

{{'Kernvakken_Title' | i18n}}

 • {{vak.Titel}}

{{'StudieInCijfers_Title' | i18n}}

Voor meer informatie kijk op www.studiekeuze123.nl/sic

{{'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{vm.newsItems[0].Title}}

{{'Article_ReadMore' | i18n}}

{{'TestimonialWidget_Title' | i18n}}

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:

Jaar 1

Jaar 1

Het eerste jaar, de propedeuse, is voornamelijk oriënterend van aard. Je maakt uitgebreid kennis met de kern van het beroep. De vakken zijn vanaf het begin geïntegreerd in blokken met overkoepelende thema's, zoals Patiëntenzorg en onderzoek, Beeldvorming, Stralenbescherming en Fysica.

Tijdens je propedeuse loop je twee keer een korte oriënterende stage. Zo kun je alvast een kijkje in de keuken van de praktijk nemen.

Jaar 2

Jaar 2

Het tweede, derde en vierde jaar vormen samen de hoofdfase. In deze periode gaan we verder met de beroepsvaardigheden. Er wordt onder andere aandacht besteed aan het vervolg patiëntenzorg en onderzoek, Digitale systemen, Veiligheid en preventie, Stralenbescherming.

Jaar 3 en 4

Jaar 3 en 4

Het derde jaar bestaat uit twee stages van ieder twintig weken. Tijdens deze stages, die je op twee verschillende afdelingen doorbrengt, ervaar je hoe het is om te werken met mensen en techniek. Ook stage lopen in het buitenland behoort tot de mogelijkheden. Het vierde jaar bestaat uit twee onderdelen. Het eerste deel is beroepsverdiepend of -verbredend door middel van het volgen van een minor. Het tweede deel is de afstudeerfase die je met een scriptie afsluit.

Stage en afstuderen

Stage en afstuderen

In het derde en vierde jaar staan stages op het programma. Tijdens een stage kun je kennismaken met een het werkveld, zoals in het ziekenhuis of in medisch technologische bedrijven, zoals bij de Health Hub Roden.

In het vierde jaar ga je aan de slag met je afstudeeropdracht (scriptie). Hierdoor pas je je wetenschappelijke scholing en de kennis uit de literatuur toe in de praktijk.

Stage lopen en afstuderen is natuurlijk ook mogelijk op afdelingen nucleaire geneeskunde, radiotherapie en radiologie van ziekenhuizen in het buitenland.

Minoren

Minoren

Binnen de Academie voor Gezondheidsstudies kun je verder kiezen voor de Honoursminor Toekomst in Gezondheid, de Engelstalige minor Global Health and Quantified Self, de minor Healthy Ageingof de minor Ondernemerschap in Zorg en Welzijn. Je kunt er ook voor kiezen om bij een opleiding van de Hanzehogeschool  of bij een andere onderwijsinstelling een minor te volgen.

Studeren in het buitenland

Studeren in het buitenland

Stage lopen en afstuderen in het buitenland komt veel voor bij de opleiding MBRT. Studenten kiezen ervoor om één van deze onderdelen, of beide, in het buitenland te volgen. Niet alleen in Europa zijn veel mogelijkheden, ook is er veel contact met partijen in de Verenigde Staten en Azië.

In samenwerkingsverband met University of Salford, Haute Ecole de Sante Vaud, Oslo and Akerhus University College of Applied Science and Escola Superior de Tecnologia da Saúde de Lisboa biedt de Hanzehogeschool Groningen de zomercursus Optimax. Tijdens deze zomercursus ga je aan de slag met het optimaliseren van beeldkwaliteit en Röntgenstraling doses voor medische beeldvorming. De zomercursus vindt elk jaar bij een andere partneruniversiteit plaats.

Versnelde route

Versnelde route

Voor studenten die sneller kunnen en willen, is het mogelijk om de opleiding versneld te volgen. Je kunt je opleiding versnellen door - naast het reguliere programma - ook al vakken te volgen uit de daaropvolgende studiejaren. Dit betekent dat je de volledige studielast van 240 ECTS niet in vier jaar, maar korter kunt doen.

Je volgt dus alle vakken van het reguliere programma, maar bent sneller klaar met de opleiding. Je kunt je studieprogramma ook uitdagender maken door het volgen van het Honours Talentprogramma Healthy Ageing, of door andere extracurriculaire activeiten, zoals een bestuursjaar bij Studievereniging Exploratio.

Health Hub Roden

Health Hub Roden

Health Hub Roden is een innovatieve samenwerkingsvorm van het Instituut voor Life Science & Technology en de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (Academie voor Gezondheidsstudies) met medische technologiebedrijven. Vraagstellingen vanuit deze bedrijven vormen opdrachten voor jou als student. Op deze manier kom je direct in aanraking met bedrijven die medisch materiaal ontwikkelen en innoveren. MBB'ers (de functie nadat de opleiding MBRT is afgerond), zijn niet alleen in het ziekenhuis werkzaam, maar kunnen ook terecht komen in de productontwikkeling bij technologische bedrijven.  

Een dag studeren bij MBRT     

Een dag studeren bij MBRT

​​De opleiding MBRT heeft een eigen MRI-scanner. Veel prakticumlessen vinden hier plaats. Zo leren studenten omgaan met dit indrukwekkende apparaat. En daar komt heel wat bij kijken. Een kijkje bij een MBRT-les.

Veiligheid gaat vóór alles

Een groep tweedejaarsstudenten is zojuist bij de MRI-scanner gearriveerd. Klaar om met de les te beginnen. Docent Floris de Groot houdt alles goed in de gaten: 'Geen horloge of pacemakers. Die worden onder invloed van het magnetisch veld door de scanner aangetrokken. Levensgevaarlijk! We moeten zeker weten dat er niets van metaal in je lichaam zit. Ook geen heupschroef, hechting of metaalsplinter in je oog. Veiligheid gaat vóór alles.' Alle studenten moeten daarom standaard een checklist bij zich hebben.

Medestudent speelt patiënt

Eén student speelt de patiënt en mag de scanner in. De deur van de MRI-ruimte gaat dicht. De muziek waarnaar patiënt Anouk luistert is via de intercom net hoorbaar. 'Anouk, we doen de eerste scan: veertig seconden', zegt studente Inge in de intercommicrofoon. Het resultaat van de scan is direct zichtbaar op de monitor. Inge spreekt weer in de microfoon. 'Anouk, we scannen nu zeven minuten. Succes!' Anouk mag niet bewegen. Op de computermonitor verschijnt nu een gedetailleerd beeld. 'Mooi', zegt docent De Groot, 'de heupkoppen, de baarmoeder en de dikke darm zijn prima zichtbaar.' 

Samen bekijken ze de beelden en maken berekeningen. Zo leren de studenten waar je op moet letten bij de beelden op de monitor. En daar komt nog heel wat bij kijken. Tijdens de volgende les zullen ze er verder op ingaan. Theorie en praktijk komen in deze les heel concreet samen

          

Beroep

Beroep

Als MBRT-student word je breed opgeleid en ben je daardoor breed inzetbaar als Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige. Je kunt binnen een ziekenhuis op verschillende afdelingen aan de slag, zoals bij de Radiotherapie, de Radiologie of bij de Nucleaire Geneeskunde. Denk ook aan de laatste ontwikkelingen op het gebied van Protonentherapie. Het UMC Groningen bouwt momenteel een Protonencentrum, waardoor ook dit onderdeel deel uit gaat maken van het studie-programma van de opleiding.

Je kunt ook kiezen voor het bedrijfsleven, bijvoorbeeld als ontwikkelaar van medische apparatuur, of voor een baan in een screeningscentrum.

Radiologie/Beeldvormende technieken

Radiologie/Beeldvormende technieken

Als je werkzaam bent op de afdeling Radiologie in een ziekenhuis houdt je je bezig met alle beeldvormende technieken. Denk aan echografie, het maken van röntgenfoto’s, CT-scanning en MRI. Een onderdeel hiervan is Nucleaire Geneeskunde.

Nucleaire Geneeskunde

Je kunt ook terecht komen op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Je hebt tijdens de opleiding geleerd hoe je met radioactieve stoffen om moet gaan, en op de afdeling Nuclaire Geneeskunde breng je dit in de praktijk. Nieuwsgierig naar wat Nucleaire Geneeskunde precies inhoudt? Kijk via deze link een filmpje dat het Klokhuis maakte.  

Radiotherapeutische technieken

Radiotherapie

Een van de beroepsgroepen na de opleiding MBRT is de Radiotherapie. Je werkt dan in het ziekenhuis op de afdeling Radiotherapie als bestralingsdeskundige met patiënten met kanker. Wil je alles weten over bestraling? Kijk dan ook dit filmpje van KWF Kankerbestrijding.​ ​

Protonentherapie

Wellicht heb je er al iets over gehoord in het nieuws: verschillende medische centra in Nederland hebben groen licht gekregen om een protonencentrum te bouwen. Zoals eerder genoemd is ook het Universitair Medisch Centrum Groningen bezig met het bouwen van deze faciliteit. Dit betekent dat op termijn de vaardigheden die hierbij komen kijken ook aan bod zullen komen tijdens de opleiding MBRT. Na de opleiding zou je​, als het protonencentrum gereed is, ook op die afdeling aan de slag kunnen. Wil je weten wat het verschil is tussen Fotonenbestraling (deze wordt momenteel ingezet) en Protonenbestraling? Kijk dan naar dit filmpje.​​

Bedrijfsleven

Bedrijfsleven

Na je afstuderen kun je ook aan de slag in het bedrijfsleven. Zo ga je aan de slag als ontwikkelaar van medische apparatuur, of voor een baan in een screeningscentrum. Hiervoor leer je tijdens de opleiding al de vaardigheden door samenwerkingsverbanden met onder andere de Health Hub Roden.

Master Healthy Ageing Professional

Master Healthy Ageing Professional               

Ook kun je kiezen voor de masteropleiding Healthy Ageing Professional. Deze master wordt vanaf 2016-2017 aangeboden onder voorbehoud van accreditatie.

Alumnivereniging Excitatie

Alumnivereniging Excitatie

Ben jij alumnus van de opleiding Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken? Wil jij in contact blijven met de Hanzehogeschool en je medestudenten? Dan is er voor jou de mogelijkheid om je aan te melden bij alumnivereniging Excitatie. De alumnivereniging organiseert evenementen met zowel wetenschappelijk als sociaal karakter en wil waardevolle ervaringen uit het werkveld aan de opleiding terugkoppelen zodat het onderwijs van de Hanzehogeschool blijft aansluiten bij de ontwikkelingen in het werkveld.
Bezoek ook de website van Excitatie​​

​Jaar 1

 • Beeldherkenning
 • Fysica
 • Vaardigheden radiotherapie, radiologie en nucleaire geneeskunde
 • Houding en tiltechnieken
 • EHBO en reanimatie

Jaar 2

 • Stralenbescherming
 • Klinisch redeneren
 • Wetenschappelijke vorming
 • Digitalisering
 • Vaardigheden radiotherapie, radiologie en nucleaire geneeskunde

Jaar 3

 • Stage (binnen-of buitenland)
 • Studieloopbaanbegeleiding
 • Verbredende of verdiepende Minor

   Jaar 4

   • Afstudeeronderzoek/Scriptie
    Vrije ruimte

   {{'EducationProfile_Title' | i18n}}

   {{'EducationProfile_VWO' | i18n}}

   {{'EducationProfile_HAVO' | i18n}}

   {{'EducationProfile_MBO' | i18n}}

   {{'Opleidingen_Title' | i18n}}

   {{'Location_Title' | i18n}}

   {{'Locations_Title' | i18n}}

   {{vm.model[0].Title}}

   {{vm.model[0].Street}}
   {{vm.model[0].ZipCode}}  {{vm.model[0].City}}

   {{'ContactInformation_Title' | i18n}}

   {{vm.userIsAuthenticated && vm.isRootPortal ? 'LatestNewsWidgetAuthenticated_Title' : 'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

   {{'CalendarWidget_Title' | i18n}}

   {{'CalendarWidget_Intro' | i18n}} {{vm.portalTitle}}

   • {{item.StartDate| date:'d MMM'}} {{item.StartDate| date:'d MMM'}} - {{item.EndDate| date:'d MMM'}} {{item.Title}}