Podcast: Verbinden van onderwijs, onderzoek en de praktijk

  • Nieuws
Podcast Onderwijs-Onderzoek.jpg

Bij de Hanze zijn onderzoek, onderwijs en praktijk nauw met elkaar verbonden. We doen onderzoek naar echte vragen uit de praktijk. Onderzoek dat leidt tot tastbare resultaten. Studenten denken en doen actief mee aan dit onderzoek. Tegelijk leren ze tijdens hun studie de nieuwste kennis die hieruit voortkomt. Maar hoe werkt dat in de praktijk?

Onderwijs, onderzoek en de praktijk - hoe blijven we met elkaar verbonden?

Hoe zorg je ervoor dat onderzoek écht landt in het onderwijs? En hoe betrek je studenten actief bij actuele vraagstukken uit de praktijk? In deze aflevering van de Hanze Healthy Ageing Podcast gaan we in gesprek met lector Aly Waninge en docent-onderzoeker Annelies Overwijk. Zij delen hun ervaringen rondom het werken met mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking – en hoe onderwijs, onderzoek en praktijk daarin samenkomen en elkaar versterken.

Luister hieronder naar de podcast.

Healthy Ageing Podcast.png

State-of-the-art kennis voor praktijk en student 

Een goede samenwerking tussen onderzoek, onderwijs en praktijk is belangrijk, vooral vanwege de state-of-the-art kennis die daarmee gedeeld wordt. Aly benadrukt dat het niet alleen draait om het overdragen van nieuwe kennis aan de praktijk, maar ook aan de professionals van de toekomst: de studenten. Annelies voegt daaraan toe dat dit alleen goed werkt als studenten tijdens hun opleiding op meerdere momenten in aanraking komen met onderzoek. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door het lezen van artikelen of door zelf actief mee te doen aan onderzoek. Ook voor de praktijk is dit waardevol: zij krijgen straks professionals in huis die al ervaring hebben met onderzoek en beschikken over de meest recente kennis.

State-of-the-art kennis bereikt pas echt impact als je onderwijs, onderzoek en praktijk met elkaar verbindt – zo rust je (toekomstige) professionals optimaal uit

Verder kijken dan het klaslokaal
Om onderzoek en onderwijs goed met elkaar te verbinden moet je buiten de muren van het klaslokaal kijken. Vanuit de Academische Werkplaats EMB, gericht op mensen met een zeer ernstige verstandelijke en meervoudige beperking, waar Aly en Annelies beide bij betrokken zijn, hebben ze hier onderzoek naar gedaan. Zo zijn ze in gesprek gegaan met studenten om te achterhalen wat hun behoefte is. Wanneer willen ze al betrokken worden bij onderzoek en welke middelen helpen hierbij? Samen met een bevlogen team van medewerkers hebben ze dit opgepakt en nu zijn er onder andere masterclasses en kennisclips ontwikkeld, die studenten op een laagdrempelige manier op de hoogte houden van de ontwikkelingen op dit onderwerp.


Om onderzoek, onderwijs en praktijk goed op elkaar aan te laten sluiten, is flexibiliteit nodig. Zowel in het onderwijs als in het onderzoek moet je kunnen omgaan met veranderingen. In de praktijk kan een situatie bijvoorbeeld ineens anders worden, waardoor een onderzoeksproject vertraging oploopt. Ook is het soms lastig om studenten goed te bereiken. Er is veel kennis beschikbaar, maar hoe zorg je dat studenten die ook echt krijgen? En hoe geef je les aan studenten van verschillende opleidingen tegelijk? Dat vraagt om creativiteit, zegt Annelies.

Vanuit het Comeniusproject Samen Ontwikkelen doet Annelies onderzoek naar manieren hoe ze onderwijs kunnen vormgeven voor studenten, zodat ze vanaf het begin van hun studie al in aanraking komen met de doelgroep. Daarnaast werken Aly en Annelies ook samen vanuit de minor Healthy Ageing bij een verstandelijke beperking, waarbij studenten interprofessioneel leren samenwerken met mensen van verschillende opleidingen en niveaus. Dit biedt zowel een meerwaarde voor de ontwikkeling van de student, maar ook voor de praktijk, want die kan professionals aannemen die al gewend zijn om samen te werken met mensen vanuit verschillende disciplines.  

Mogelijkheden voor de toekomst

Hoewel er al veel mooie stappen zijn gezet, blijft er ruimte voor verbetering. Uitwisseling van ideeën tussen onderwijs, onderzoek en praktijk moet een continu proces zijn. Dit kan door meer flexibiliteit in planning en uitvoering te integreren, door het inzetten van innovatieve onderwijsmethoden en door nog meer samen te werken met diverse (zorg)instellingen. Het belangrijkste is dat we blijven communiceren en open blijven staan voor nieuwe ideeën en ervaringen.

Blijf op de hoogte

Houd jij je bezig met het toepassen van onderzoek in onderwijs en/of de praktijk en wil je graag het gesprek hierover aangaan? Neem dan contact op met Aly Waninge of Annelies Overwijk. 

Contact