Functioneren en participeren rondom ziekenhuisopnames

Mevrouw De Vries is 86 jaar oud. Al jaren heeft ze suikerziekte, vijf jaar geleden kreeg ze een kunstknie en drie jaar geleden onderging ze een hartklepoperatie. Mevrouw loopt beperkte stukjes buiten met een rollator.

Met een taxi wordt ze naar de supermarkt gebracht, waar ze nog zelfstandig haar boodschappen doet. Bij het uit de winkel lopen, maakt ze een onhandige beweging. Ze struikelt, valt en breekt haar heup. Wat nu? Mevrouw De Vries moet in ieder geval naar het ziekenhuis, dat is duidelijk. Maar wat kan daar voor haar gedaan worden? Zou ze een operatie wel overleven? Kan ze ooit weer lopen?

De leeropdracht Functioneren en participeren rondom ziekenhuisopnames doet onderzoek naar hoe een patiënt voor de ziekenhuisopname aan zijn fysieke en mentale fitheid kan werken om zodoende beter en sneller te herstellen. Hiervoor worden verschillende wetenschappelijke data vertaald naar praktische handvatten in de spreekkamer voor de patiënt en de betrokken zorgprofessional. Op deze manier krijgt de patiënt inzicht in wat hij zelf kan bijdragen aan zijn herstel, en om complicaties te beperken en te voorkomen.

Lector