Ervaringen van natuurverbondenheid in het hoger onderwijs

  • Onderzoeksproject
Bomen Buitenkans (1).jpg

Het Buitenkanslab van IVN en het Hanze Honours College verkent hoe studenten hun verbinding met de natuur kunnen verdiepen. Om natuurverbondenheid beter te begrijpen, is een kleinschalig evaluatieonderzoek uitgevoerd.

Het Buitenkans lab is opgezet door het IVN en wordt in samenwerking met het Hanze Honours College uitgevoerd. In dit lab staat de ontwikkeling van natuurverbondenheid centraal. Onderzoek toont aan dat natuurverbondenheid kan bijdragen aan milieuvriendelijk gedrag en een drijfveer vormt voor het voelen van betrokkenheid en motivatie bij het welzijn van de wereld. Dit onderzoek gaat over welke ervaringen bijdragen aan natuurverbondenheid en welke factoren deze verbinding versterken. De bevindingen kunnen helpen om natuurverbondenheid binnen het Buitenkanslab zo goed mogelijk te versterken.

In 2015 zijn de Sustainable Development Goals (SDG’s) opgesteld om armoede, ongelijkheid en milieuproblemen tegen te gaan. UNESCO vertaalde deze doelen naar het onderwijs door sleutelcompetenties te formuleren die nodig zijn voor een duurzame transitie. Toch werd natuurverbondenheid niet duidelijk genoemd, terwijl het juist belangrijk is voor veranderingen in denken, waarden en bewustzijn. Dit is nodig om de planeet te beschermen. Het behalen van duurzaamheidsdoelen wordt aanzienlijk groter als mensen zichzelf als onderdeel van de natuur zien.  

Onderzoek

De onderzoekers

Interessegebieden

  • Aarde en Milieu
  • Gedrag en Maatschappij
  • Onderwijs en Opvoeding