Aardappel in een lab.

Biobased Ingredients

De wereldbevolking groeit en dus blijft ook de vraag naar gezonde voeding, waaronder eiwitten en eiwitrijke producten, stijgen. Om aan deze vraag te kunnen blijven voldoen, moeten we onze huidige voedselproductie wereldwijd drastisch aanpassen.

Met alleen dierlijk eiwit komen we er niet, de productie hiervan neemt veel landoppervlakte in beslag, stoot relatief veel CO2 uit en verbruikt veel grondstoffen. Dit is op de langere termijn niet houdbaar en dus zullen we mondiaal over moeten stappen naar alternatieve (plantaardige) eiwitbronnen.

De vraag waar wij aan werken is: hoe produceren we voldoende plantaardig eiwit en verwerken we dit op een efficiënte wijze tot smaakvolle producten met een hoge voedingswaarde?

Leeropdrachten

 • Loes Talkami en Jeffrey Buter met molecuul in ZAP Lab 3.jpg

  Biomolecules and Health

  De leeropdracht Biomolecules and Health richt zich op de moleculaire processen die betrokken zijn bij gezondheid en ziekte, met name de impact van biobased moleculen op levende systemen. Deze levende systemen omvatten alles van microbiële gemeenschappen tot menselijke cellijnen en gehumaniseerde 3D-modellen. Deze leeropdracht wordt geleid door lector Fin Milder. Het doel van de leeropdracht is om een gezondere en duurzamere samenleving te realiseren.

  Fin Milder
 • Fenna Feenstra en Martijn Herber 5.jpg

  Data Science for Life Sciences & Health

  Deze leeropdracht richt zich op het gebruik van bestaande technologieën en de ontwikkeling van nieuwe technologieën rond data science, met een focus de levenswetenschappen. De focus ligt hierbij op de onderzoekslijnen Knowledge mining en Knowledge mapping. Met de ontwikkeling van nieuwe technieken om snel en efficiënt wetenschappelijke data te verzamelen, verwerken, modelleren en analyseren draagt het onderzoeksgebied Data Sciences for Life Sciences & Health bij aan de ontwikkeling van kosteneffectieve en hoogwaardige voedingsmiddelen en farmaceutische middelen op basis van biobased ingrediënten.

  Wynand Alkema
 • Gezonde voeding

  Healthy Food & Nutrition

  De leeropdracht Healthy Food & Nutrition voert praktijkgericht onderzoek uit op het gebied van duurzame voedselproducten voor een gezonde levensstijl. Het onderscheidt zich van andere leeropdrachten door zich te richten op gepersonaliseerde productontwikkeling. Hierbij ligt de nadruk op samenstelling, textuur en beschikbaarheid van nieuwe macro- en micronutriënten. Denk hierbij aan plantaardige eiwitten, langzaam verteerbare zemelen en vezels. Deze leeropdracht is opgezet in samenwerking met Van Hall Larenstein.

  Lizette Oudhuis

Onze mensen

Zie meer op Pure