BECEE: leren over ondernemen en innoveren
- Onderzoeksproject
BECEE is een samenwerking tussen vier Europese hogescholen en universiteiten. Samen willen ze ervoor zorgen dat studenten en medewerkers meer leren over ondernemen en innoveren. Dat betekent: hoe je goede ideeën kunt ontwikkelen, omzetten in nieuwe producten of diensten, en daarmee oplossingen bedenken voor problemen in de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan problemen zoals klimaatverandering, digitale technologie of gezondheidszorg.
Wat is BECEE?
BECEE (Balanced and Enhanced Collaboration for an Entrepreneurship Ecosystem) is een Europese samenwerking tussen vier hogescholen en universiteiten: Hanze (NL), ZHAW in Zürich (CH), SETU in Ierland, en UAMD in Albanië. Samen bouwen we aan een veerkrachtig ecosysteem voor ondernemerschap waarin studenten, docenten en bedrijven samenwerken aan oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.
Waarom doen we dit?
Van klimaatverandering tot digitale veiligheid: de grote vragen van deze tijd vragen om slimme, innovatieve en ondernemende oplossingen. Hoger onderwijsinstellingen spelen hierin een sleutelrol. Met BECEE maken we ondernemerschap en innovatie toegankelijk voor iedereen – binnen én buiten het klaslokaal.
We richten ons op het ontwikkelen van goede ideeën, het vertalen daarvan naar producten of diensten, en het realiseren van echte impact in de samenleving.
Hoe werkt het?
Centraal in BECEE staat het Greenhouse Framework: een model dat mensen, ideeën en regio’s met elkaar verbindt in vier fasen:
Binnen deze aanpak werken we samen met bedrijven en overheden, en bouwen we regionale hubs waar onderwijs, onderzoek en ondernemerschap samenkomen.
Wat levert het op?
Nieuwe onderwijsprogramma’s waarin ondernemerschap en duurzaamheid centraal staan.
Waarom is dit belangrijk?
Studenten leren niet alleen theorie, maar ook hoe je ideeën in praktijk brengt. Docenten worden ondersteund in het ontwikkelen van ondernemend onderwijs. En bedrijven vinden nieuwe inspiratie en samenwerking. Zo draagt BECEE bij aan een toekomst waarin innovatie, inclusiviteit en samenwerking centraal staan.
Veel grote uitdagingen in de wereld, zoals klimaatverandering of digitale veiligheid, vragen om slimme oplossingen. Door studenten, docenten en bedrijven met elkaar te laten samenwerken, ontstaan er sneller nieuwe ideeën én manieren om die uit te voeren.
Bovendien leren studenten zo niet alleen theorie, maar ook hoe je iets echt maakt en in de praktijk brengt. Dat is waardevol voor henzelf, voor bedrijven én voor de samenleving.
Promovendus
Projectleider
Hoe tevreden ben jij met de informatie op deze pagina?