Als dirigent voor koren stimuleer je anderen om het beste uit zichzelf en de groep te halen

 • Bachelor
 • Voltijd
Zomerconcert 3.jpg

Muziek - Dirigent Koor

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaren
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Music
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september

Als Dirigent Koordirectie ben je toegerust om met (amateur)koren van verschillende niveaus zelfstandig programma's samen te stellen, in te studeren en uit te voeren. Als dirigent ben je goed bekend met het repertoire voor koren, van kerkmuziek tot opera en moet je boven de muziek kunnen staan.

Onze projecten en producties

Het hele jaar door organiseren we vele verschillende interessante projecten en producties binnen onze afdelingen: muziekproducties, orkestprojecten, muzikale projectweken, samenwerkingsprojecten met de kunstacademie, de dansacademie, externe partners en nog veel meer. Je werkt samen met je mede-studenten en in verschillende contexten, zodat jij je nog beter kunt ontwikkelen. 

Hoofdvakdocenten Dirigent Koor

Docenten per hoofdvak
Sla over
 • Louis Buskens

  Hoofdvakdocent Koordirigent

  Louis Buskens.PNG

Over deze studie

Als dirigent voor koren stimuleer je anderen om het beste uit zichzelf en de groep te halen. Tijdens je studie leer je werken met grote groepen mensen, je leert de integrale samenhang van composities herkennen en je werkt aan je artistieke visie en interpretatie.
 

Full Size Conducting 2020 (3).JPG
 • Feiten en cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten naar deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk dan de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl. 

  NB: Dirigent Koor is formeel een major binnen de bachelor muziek. De cijfers op Studiekeuze123 gelden voor de gehele bacheloropleiding en zijn niet gespecificeerd per major.

  Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Propedeuse

De basis van je opleiding bestaat uit het verwerven van gedegen theoretische kennis en praktische vaardigheden. Voor een dirigent betekent dat onder meer het ontwikkelen van je muzikale voorstellingsvermogen in vakken als algemene muziekleer, praktische harmonie, gehoorontwikkeling en ritmische vorming. Dit alles natuurlijk steeds ter ondersteuning van je uiteindelijke doel: dirigent worden.

Hoofdfase

In de hoofdfase is het onderwijs erg praktijkgericht. Zo werk je met practicumensembles binnen het conservatorium en volg je workshops van gerenommeerde gastdocenten. Van het tweede tot en met het vierde jaar loop je stage bij meerdere koren of orkesten in Noord-Nederland. In het derde en vierde jaar word je gestimuleerd in een zelfkritische en onderzoekende houding. Na vier jaar sluit jij je studie af met het dirigeren van je eindexamenconcert. Studenten kiezen een opleiding tot dirigent soms als tweede hoofdvak, nadat ze de propedeuse voor een instrumentaal of vocaal hoofdvak hebben afgerond.

Kernvakken die je gedurende je studie krijgt:

Algemeen
Contextuele studies (CTS), Harmonielees, Meerstemmige gehoorvorming, Ondernemende musicus, Pianopracticum, Niet-westerse muziek, Partituurspel

Koordirectie
Italiaans, Praktijkkoor, Bijvak zang, Projecten, Externe stage

Na je studie

Na afronding van deze studierichting ben je in staat om met koren en/of HaFaBra-orkesten van verschillend niveau zelfstandig programma's samen te stellen, in te studeren en uit te voeren.

Het kost harmonieorkesten, fanfares en brassbands veel moeite om gekwalificeerde dirigenten te vinden. Ook koren staan te springen om goede dirigenten. Kortom, voldoende toekomstperspectief.

Toelating & aanmelding

Om je aan te melden voor de studierichting Dirigent Koor is het volgende nodig:

 • 1. Aanmelden via Studielink

  Meld je voor 1 maart aan voor het toelatingsexamen. Dit doe je via www.studielink.nl. Kies voor B Muziek. Vervolgens krijg je via de mail toegang tot HanzeAanmeld/Osiris. Hier kies je voor Directie en vervolgens Koor.

 • 2. Motivatiebrief

  We vragen je een motivatiebrief te uploaden in HanzeApply/Osiris (na je aanmelding in Studielink) waarin je motiveert wat jou beweegt om te willen studeren aan het Prins Claus Conservatorium en in het bijzonder de studierichting koordirectie.

Alles wat je moet weten over het toelatingsexamen

Vragen?

Stel je vraag

Afdelingshoofd

Prins Claus Conservatorium

Interessegebieden

 • Cultuur en Kunst
Meld je aan via Studielink