Kies je voor muziek dan kies je voor een leven met je instrument of je stem
- Bachelor
- Voltijd
- 4 jaren
Kies je voor muziek dan kies je voor een leven met je instrument of je stem
Wanneer je kiest voor de opleiding Jazz kies je voor een leven met je instrument of je stem. Een passie waar je vaak al jaren mee bezig bent. Je bent gedreven, je wilt muzikaal het hoogste niveau bereiken en van muziek je beroep maken. Jazz studeren aan het Prins Claus Conservatorium is dan een uitstekende keuze.
Het hele jaar door organiseren we vele verschillende interessante projecten en producties binnen onze afdelingen: muziekproducties, orkestprojecten, muzikale projectweken, samenwerkingsprojecten met de kunstacademie, de dansacademie, externe partners en nog veel meer. Je werkt samen met je mede-studenten en in verschillende contexten, zodat jij je nog beter kunt ontwikkelen.
Als jazzstudent in ons unieke 'New York comes to Groningen' programma krijg je elke week les van de beste Nederlandse musici én toppers uit de Amerikaanse jazzscene. De podiumervaring die onze docenten hebben als professionele jazzmusici, is direct van invloed op hun manier van lesgeven. Die is meer op de praktijk gericht dan men in Nederland gewend is. Vanaf je eerste studiedag ga je optreden voor publiek. Uiteraard krijg je veel theorie, maar het gaat erom hoe je die kennis op het podium kunt gebruiken.
Je hoofdvak staat centraal, maar je neemt ook deel aan ensembles. Er zijn een aantal vaste, zoals de bigband, het vocale ensemble, diverse smallbands en een grote soulband. Hiernaast ga je spelen in door jou zelf samengestelde bands. Dat kan op onze eigen concertpodia of tijdens jamsessies en concerten in de vele clubs en cafés van Groningen. Om inspiratie op te doen kun je terecht in De Oosterpoort en het clubcircuit waar regelmatig internationaal vermaarde jazzmusici spelen. In het derde jaar kun je als uitwisselingsstudent naar conservatoria in Europa en Amerika. En om de New Yorkse jazzscene echt te beleven organiseren we jaarlijks een studiereis naar New York.
Benieuwd naar de mening van studenten naar deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk dan de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl.
NB: Jazz is formeel een major binnen de bachelor muziek. De cijfers op Studiekeuze123 gelden voor de gehele bacheloropleiding en zijn niet gespecificeerd per major.
Propedeuse
Vanaf je eerste studiedag ga je al direct optreden voor publiek. Er ligt veel nadruk op theoretische vakken, maar het gaat erom hoe je deze op het podium kunt gebruiken. Daarnaast krijg je piano als bijvak, neem je deel aan studioprojecten en krijg je les in arrangeren en compositie. Je hoofdvaklessen en de lessen van de New Yorkers lopen als een rode draad door de hele studie.
Hoofdfase
Naast individuele lessen neem je deel aan diverse ensembles (jazz, fusion, latin, Big Band en Soul Band). Jaarlijks organiseren wij een studiereis naar New York. Na het tweede jaar kun je kiezen voor een verzwaring van de performer vakken of voor meer onderwijskundige vakken. Deze worden als profiel aangeboden en op je cijferlijst vermeld. In het derde en vierde jaar word je gestimuleerd in een zelfkritische en onderzoekende houding. In het vierde jaar richt je je voornamelijk op je hoofdvak en sluit je je studie af met een eindexamenconcert.
Na je studie kun je het podium op als musicus in combo's en bands in wisselende formaties. Als je je onderwijsbevoegdheid hebt gehaald, kun je ook aan de slag als muziekschool- of privédocent. Leren doceren vormt een belangrijk onderdeel van de studie, aangezien de meeste professionele musici naast hun praktijk als uitvoerend musicus vaak ook een lespraktijk hebben. Door middel van interne en externe stages aan muziekscholen of binnen particuliere instituten doe je ervaring op in de lespraktijk. En binnen de studie krijg je de mogelijkheid om je te oriënteren op de zakelijke aspecten van het beroep van musicus. De studierichting Jazz biedt met al deze facetten een uitstekende voorbereiding op een leven als jazzmusicus.
Aanmelding voor de extra ronde toelatingsexamens voor 31 augustus. Volg de onderstaande procedure. Om je aan te melden voor de studierichting Jazz is het volgende nodig.
Meld je voor 1 april aan voor het toelatingsexamen Jazz. Dit doe je via www.studielink.nl. De opleiding Jazz valt onder B Muziek. Vervolgens krijg je via de mail toegang tot HanzeAanmeld/Osiris waar je je specifiek aanmeldt voor je studierichting en instrument.
We vragen je een motivatiebrief te uploaden in HanzeApply/Osiris (daar vind je ook de richtlijnen voor deze brief). Motiveer daarin wat jou beweegt om te willen studeren aan het Prins Claus Conservatorium en in het bijzonder de studierichting Jazz.
We vragen je 3 YouTube video’s in verschillende stijlen te uploaden in HanzeAanmeld/Osiris. Dit mogen dezelfde stukken zijn die je tijdens je toelatingsexamen wilt gaan presenteren. Naast deze opnames moet er ook een YouTube video worden bijgevoegd van maximaal 2 minuten waarin je jezelf voorstelt en je motivatie toelicht. Alle opnames moeten recent en van goede kwaliteit zijn en je moet duidelijk herkenbaar in beeld zijn. Uiterlijk 2 weken voor de datum van het toelatingsexamen krijg je bericht of je door de voorselectie bent. Je ontvangt dan een uitnodiging voor je live toelatingsexamen in Groningen.
Als je toelating wil doen voor de vooropleiding, specificeer dit dan in je motivatiebrief. Verder gelden dezelfde richtlijnen als die hierboven zijn uitgelegd. Wil je toelating doen voor de Jong Talentklas, klik dan voor meer info op de banner hieronder.
Hoofd Jazz