Word de specialist op het gebied van voeding in relatie tot gezondheid

 • Bachelor
 • Voltijd
 • 4 jaar
Voeding-metgezicht-6.jpg

Voeding en Diëtetiek

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaar
Taal
Nederlands
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
 • Sport en Gezondheid
 • Gedrag en Maatschappij

Met Voeding & Diëtetiek word je opgeleid tot dé specialist op het gebied van voeding in relatie tot de gezondheid van mensen. Met je brede kennis en vaardigheden kun je als diëtist of voedingsspecialist aan de slag in de zorg, de gezondheidsbevordering of het bedrijfsleven.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn ...

Sla over
 • Marike Lejeune

  Opleidingsmanager

  ROGA VISUALS - Portretten - Marieke Lejeune-7873.jpg
 • Monique Weitering

  Opleidingsmanager

  ROGA VISUALS - Portretten - Hanzehogeschool-9480.jpg
 • Heleen Brenninkmeijer

  Onderwijsondersteuner

  ROGA VISUALS - Portretten - Heleen Brenninkmeijer-9504.jpg
 • Daan van Welie

  Docent

  ROGA VISUALS - Portretten - Daan van Welie-9417.jpg.crdownload.jpg
 • Nikkie Postema

  Docent

  ROGA VISUALS - Portretten - Hanzehogeschool-9524.jpg
 • Laura Mecklenfeld

  Docent

  ROGA VISUALS - Portretten - Laura Mecklenfeld-9684.jpg

Over deze studie

Als je kiest voor Voeding & Diëtetiek leer je alles wat je nodig hebt om mensen te helpen gezondere eetkeuzes te maken! Je wordt opgeleid tot dé specialist op het gebied van voeding en gezondheid en kunt straks aan de slag in de zorg, de gezondheidsbevordering of het bedrijfsleven. Samen met je studiegenoten werk je vanaf de start aan opdrachten en vraagstukken uit de praktijk. Zo maak je kennis met de verschillende werkgebieden van de voedingsspecialist: Bedrijf, Vitaliteit en Zorg.

Tijdens de opleiding werk je in groepjes aan echte vraagstukken uit de praktijk. Je krijgt hierbij ondersteunende lessen en practica en begeleiding van een coach. Aan het einde van elk blok is er een eindevent waarbij de groepjes hun uitwerkingen aan elkaar en aan de opdrachtgevers presenteren. Als student verwerk je tot slot alles wat je geleerd hebt in een portfolio.

In jaar 1 leg je de basis wat betref kennis, vaardigheden en houding rondom voeding & gezondheid. Je gaat je met je werkgroep eerst verdiepen in jullie eigen relatie met eten, vervolgens gaan jullie vanaf blok 2 bezig met vraagstukken uit de praktijk over plantaardig eten, voedzame vetten en de kracht van koolhydraten.

Vanaf niveau 2 (jaar 2 en 3) bepaal je zelf op welk gebied je je wilt specialiseren. Zo word je de expert op het gebied van voeding en gezondheid die jou het meeste aanspreekt: Bedrijf, Vitaliteit of Zorg of juist een combinatie van alle drie. Bij alle richtingen krijg je de mogelijkheid om zelf modules te kiezen binnen en buiten de opleiding. Hoe verder je komt in de studie, hoe meer ruimte er is om in de praktijk aan de slag te gaan.

 • Feiten & cijfers

  Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl!

  Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1: Oriënteren en verkennen
In het eerste jaar maak je in vier blokken kennis met het werk van de voedingsprofessional. Het jaar begin je met een introductieblok waar je het vak van de diëtist leert kennis en meer leert over je eigen voedingspatroon en dat van je medestudenten. In de volgende drie blokken maak je in elk blok kennis met een ander expertgebied van de voedingsprofessional: Bedrijf, Vitaliteit en Zorg. Je gaat met je werkgroep aan de slag met vraagstukken uit de praktijk. Denk aan het ontwikkelen van een nieuw product voor Bedrijf, een voedingsinterventie voor Vitaliteit en een dieetbehandelplan voor Zorg. Elk blok is dus weer anders!

Jaar 2 en 3: In thematische modules aan je competenties werken
In je tweede jaar en derde jaar ontwikkel je je verder als voedingsexpert. Je kiest zelf met welke vijf tot acht van de twaalf thematische modules uit de drie werkgebieden je aan de slag wilt. Binnen die modules, zoals Productontwikkeling (Bedrijf), Gezonde Leefstijl (Vitaliteit) en Ondervoeding (Zorg), werk je zelf aan je competenties. Samen met je studiegenoten werk je aan verschillende praktijkvraagstukken. Cliënten helpen bij een gezonde leefstijl, marktonderzoek doen en nieuwe producten bedenken, of lichamelijk onderzoek en diagnostiek bij patiënten met eetproblemen.

Hoe help je bijvoorbeeld ouders van kinderen die geen groente lusten? Hoe zorg je dat schoolkantines gezonder worden? En hoe help je iemand met prikkelbaar darmsyndroom om een ingewikkeld dieet vol te houden? Ook kun je ervoor kiezen om een half jaar te gaan studeren in het buitenland, door te werken in een innovatiewerkplaats en daar bepaalde competenties te ontwikkelen of modules te volgen bij een andere opleiding bijvoorbeeld op het gebied van marketing, sport of levensmiddelentechnologie.

Bij Voeding & Diëtetiek krijg je zo alle ruimte om je te ontwikkelen tot de expert op het gebied van voeding en gezondheid die jij wilt zijn!

Jaar 4: Stage en Praktijkgericht Onderzoek
In het vierde jaar ga je de afstudeerfase in. Dit betekent dat je op 1 of meer praktijkplekken aan de slag gaat om je verder te ontwikkelen. De richting die je gaat volgen sluit aan bij de keuzes die je in jaar 2 en 3 hebt gemaakt. In deze richting ontwikkel jij jezelf verder zodat je aan het einde van de afstudeerfase klaar bent om als voedingsexpert aan het werk te gaan.

 

Doorstuderen

Na je bacheloropleiding Voeding & Diëtetiek zijn er veel mogelijkheden om je verder te ontwikkelen, zowel op de universiteit als binnen het hbo.

De Hanzehogeschool Groningen biedt onder andere de masteropleidingen Duurzame en Gezonde Voeding en Healthy Ageing Professional aan. Met deze doorstroommasters kun je direct starten na het afronden van je bachelor. Ook kun je een doorstroommaster volgen aan de universiteit. Bijvoorbeeld de Engelstalige master Nutrition and Health aan de Universiteit van Wageningen of een master Gezondheidswetenschappen.Vaak moet je dan wel eerst een schakeljaar afronden.

Aan het werk

Na het volgen van de opleiding Voeding & Diëtetiek ben je dé specialist op het gebied van voeding in relatie tot de gezondheid van de mens. Met je brede kennis en vaardigheden kun je als diëtist/voedingsspecialist aan de slag in:

 • in de gezondheidszorg
 • in de voedingsindustrie
 • bij voorlichtings- en adviesbureaus
 • bij sportorganisaties

Toelatingseisen

 • Direct toelaatbaar

Aanmelding & inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan, dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke (en eventueel aanvullende) toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt vóór 1 mei recht op een studiekeuzecheck. Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan de opleiding je inschrijving weigeren. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

Studiekeuzecheck

De studiekeuzecheck van de opleiding Voeding & Diëtetiek bestaat uit een kennismakingsgesprek. Nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding in Studielink word je uitgenodigd voor het gesprek. Houd de website in de gaten voor meer informatie.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Aanvullende studiekosten

Naast het wettelijk vastgesteld collegegeld moet je rekenen op kosten voor de aanschaf van literatuur, readers en lesmateriaal. De kosten hiervan bedragen voor:

 • Jaar 1: circa €950  
 • Jaar 2: circa €500*
 • Jaar 3: circa €100*

excl. de boeken die reeds in jaar 1 zijn aangeschaft

Stel je vraag

Interessegebieden

 • Gedrag en Maatschappij
 • Sport en Gezondheid
Meld je aan via Studielink