Geef de toekomst vorm met slimme technlogie

  • Bachelor
  • Voltijd
Card header ST.jpg

Elektrotechniek - Sensortechnologie

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaren
Taal
Nederlands, Engels
Locaties
Groningen, Assen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
  • Techniek

Wil jij technologie slim maken? Sensortechnologie is wereldwijd het hart van technologische vooruitgang. Smart cities, smart mobility, smart industry, smartphones, smartwatches… Met de major Sensortechnologie van de opleiding Elektrotechniek geef jij vorm aan de toekomst van alles om je heen. Van zorg tot sport. Van (duurzame) energie tot industrie.

✔ Combinatie theorie en praktijk ✔ Internationaal, met Noordelijke nuchterheid ✔ Uitstekende kansen op een mooie baan

Waar je ook zoekt, je vindt het binnen onze opleiding Elektrotechniek. Na een gezamenlijk eerste jaar kies je de major die past bij je interesses en wat je later wilt doen. Want naast Sensor Technologie kun je ook kiezen voor de majors Mechatronica en Elektronica. Dus of je nu aan de slag wilt met bewegende systemen, met sensoren of breed met elektronica – je vindt je opleiding bij de Hanzehogeschool!

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Elektrotechniek

Sla over
  • Arnette Overweel-Vogelaar

    Docent & Mentor

    HANZE220232 Wij zijn Engineering R1-33.jpg
  • Miriam Bergstra

    Aandachtsfunctionaris & Stagecoördinator

    HANZE220232 Wij zijn Engineering R1-35.jpg
  • Julian Wilson

    Docent & Mentor

    HANZE220232 Wij zijn Engineering R1-29.jpg
  • Jeffrey Bout

    Docent

    Jeffrey Bout

Over deze studie

Tijdens je opleiding leer je alles over het gebruik van bestaande (slimme) sensoren en hun verschillende toepassingen. Je ontdekt hoe je de wereld beter, slimmer en veiliger maakt met sensoren. Denk maar aan de belangrijke rol die ze spelen in de zorg, hightech systemen of energie. Je ontwikkelt je tot een goed opgeleide, zeer gewilde professional met een grote hoeveelheid technische expertise en een grondige kennis van ICT en elektronica.

De major Sensortechnologie trekt studenten van over de hele wereld. En we halen van over de hele wereld kennis naar onze opleiding toe! Niet voor niets werd ons innovatieve programma door de HBO Keuzegids zeven jaar op rij uitgeroepen tot Topopleiding. In 2020 kregen we een gouden medaille van Elsevier Beste Studies.

Wist je dat alle majoren van Elektrotechniek ook in het Engels te volgen zijn? Klik daarvoor hier 

Waarom kiezen voor de major Sensortechnologie aan de Hanzehogeschool?

  • Combinatie theorie en praktijk

Als student Sensortechnologie ben je regelmatig te vinden in onze ‘Workinglabs’ en bij Energy Academy Europe. Je werkt er aan echte opdrachten voor echte opdrachtgevers, maar je kunt er in je vrije tijd ook werken aan je eigen (persoonlijke) projecten! 

  • Internationale samenwerking met Groningse nuchterheid

De projecten die je doet, zijn behoorlijk uitdagend, maar je kunt altijd terecht bij de docenten of je medestudenten voor tips, ondersteuning of het antwoord op vragen. Dát is het voordeel van werken in kleine teams met een hecht docententeam. En omdat je samenwerkt met studenten van over de hele wereld, leer je niet alleen over sensortechnologie, maar ook over andere landen en culturen. Je ontwikkelt je dus professioneel én persoonlijk!

  • Uitstekende kansen op een mooie baan

Sensortechnologie is overal. En het gebruikt ervan neemt alleen maar toe. De vraag naar specialisten op dit gebied is enorm: alle kansen op een mooie baan dus! Na je studie kun je bijvoorbeeld aan de slag als Technical Designer, Technical Advisor, projectleider of wetenschappelijk onderzoeker. Daarnaast starten ook de nodige afgestudeerden hun eigen bedrijf!

 

Watt-website.png
  • Feiten en Cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe deze opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op Studiekeuze123.nl

    Ga naar Studiekeuze123.nl

Dit ga je doen

Jaar 1 - Propedeuse

Je maakt kennis met de veelzijdige, boeiende en brede wereld van Elektrotechniek en Elektronica. Dit doe je samen met alle eerstejaarsstudenten Elektrotechniek. Je zet je eerste stappen in het ontwerpen en ontwikkelen van elektrotechnische producten. Daarnaast doe je diverse practica. In projectopdrachten ga je samen met je medestudenten een interessante uitdaging aan, waarbij je het geleerde meteen in de praktijk brengt. Zo leer je bijvoorbeeld een spanningsmeter of een miniatuur energiesysteem ontwerpen en bouwen. Kom jij er in jaar 1 achter dat je toch liever een andere richting van Elektrotechniek (Elektronica of Mechatronica) volgt? Of dat je liever de opleiding in het Engels wilt volgen? Geen probleem! Je kunt gewoon switchen. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar moet je in het eerste jaar voldoende studiepunten (EC’s) behalen. Bij te weinig punten krijg je een negatief Bindend Studie Advies (BSA) en mag je de opleiding niet vervolgen. De BSA-norm voor het studiejaar 2022-2023 is 45 EC’s. De norm voor het studiejaar 2023-2024 wordt nog vastgesteld.

Jaar 2

Het tweede jaar ga je verder met de major die je hebt gekozen. Heb je Sensortechnologie gekozen? Dan duik je in de wereld van innovatie en sensortoepassingen. Je leert hoe je apparaten, machines en gebouwen met sensoren slimmer kunt maken. In de werkplaatsen ben je vaak bezig met practica en pas je alle opgedane kennis en vaardigheden toe op verschillende projecten in het werkveld.

Jaar 3

In jaar drie verdiep je je verder met een minor en een stage. Je bepaalt zelf hoe je de ruimte invult. Je kunt een minor volgen aan de Hanzehogeschool Groningen, een andere hogeschool in Nederland maar je kunt ook naar het buitenland! Tijdens de stage breng je je kennis en vaardigheden in de praktijk bij een (inter)nationaal bedrijf of organisatie. Je kiest zelf welk bedrijf dat is.

Jaar 4

In jaar vier rond je de opleiding af met een verdiepende minor. Ook voer je een afstudeeropdracht uit bij een (inter)nationaal bedrijf of organisatie. Met je afstudeeropdracht laat je zien dat je de beginnende elektrotechnicus bent waar het werkveld zo naar verlangt!

Na je studie

Doorstuderen

Na je bacheloropleiding Elektrotechniek kun je verder studeren voor de titel Master of Science door het volgen van een masteropleiding. Zo kun je ervoor kiezen om een doorstroommaster te volgen op de Hanzehogeschool, zoals onze Master Smart Systems Engineering. Ook kun je verder studeren aan een universiteit, bijvoorbeeld de Rijksuniversiteit Groningen.

Studenten van de opleiding Elektrotechniek die doorstuderen, kiezen vaak voor:

  • Smart Systems Engineering, Hanzehogeschool Groningen
  • European Master in Renewable Energy, Hanzehogeschool
  • Biomedical Engineering, Rijksuniversiteit Groningen

Aan het werk

Na de bachelor Elektrotechniek krijg je de graad Bachelor of Science en kun je aan de slag bij bedrijven en (onderzoeks)instellingen. 89% van de afgestudeerden vindt binnen een jaar een eerste baan. Een groot deel van de alumni blijft werkzaam in de regio, een klein deel is werkzaam in het buitenland.

Voorbeelden van functies zijn:

  • Research and Development Engineer
  • Research and Development Manager
  • Industrialization Engineer
  • Automation Engineer
  • Field Engineer
  • Lead Engineer
  • Manufacturing Engineer

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

  • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 1 vak

  • Niet toelaatbaar

Toelating & aanmelding

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt voor 1 mei recht op een studiekeuzecheck.

Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan jouw inschrijving geweigerd worden. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

 

Opfriscursussen

Om een technische opleiding te kunnen volgen, is het noodzakelijk een bepaalde basis te hebben in wiskunde en natuurkunde. Daarom biedt de Hanzehogeschool Groningen je de mogelijkheid om je kennis op niveau te brengen door het volgen van een 8 daagse opfriscursus. Je kunt je via HanzePro aanmelden voor wiskunde of natuurkunde.

Studiekeuzecheck

  • Na je aanmelding voor de opleiding ontvang je van ons per mail het verzoek om een intakeformulier in te vullen en terug te sturen.
  • Vervolgens krijg je van ons een uitnodiging voor een gesprek met één van onze studieloopbaanbegeleiders. Wij vinden het belangrijk om persoonlijk kennis met je te maken en het te hebben over je motivatie en verwachtingen. Ook vertellen wij je graag meer over de inhoud en het niveau van de opleiding, de organisatie en de begeleiding.
  • Na dit gesprek krijg je van ons een individueel studieadvies. Je kunt op basis van deze studiekeuzecheck goed bepalen of je de juiste keuze hebt gemaakt.
  • De gesprekken vinden plaats in de periode mei tot en met juli.

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Interessegebieden

  • Techniek
Meld je aan via Studielink