Je bent accuraat, professioneel en hebt hart voor cijfers en mensen

  • Bachelor
  • Voltijd
Student aan het werk in koffiecorner 2022

Accountancy

Niveau
bachelor
Vorm
voltijd
Duur
4 jaren
Taal
Nederlands
Locaties
Groningen
Graad
Bachelor of Science
Credits
240 ECTS
Startmaanden
Start: september
  • Economie en Bedrijf

Heb jij financieel inzicht en ben je communicatief sterk? Ben je nieuwsgierig naar het verhaal achter de cijfers van organisaties? Dan is Accountancy de opleiding voor jou! Tijdens de opleiding leer je hoe jij je snel kunt inleven in een organisatie om tot een gedegen en betrouwbaar advies te komen.

AAAAC.JPG

Alumni Bryan Doorten is nu registeraccountant en vertelt waarom hij kiest voor het accountantsberoep en wat hij het leukst vindt aan zijn baan.

Projecten

Uniek aan ons onderwijs is dat je tijdens je studie met het werkveld, onderzoekers en andere studenten samenwerkt aan projecten. Zo werk je aan echte opdrachten en draag je bij aan concrete oplossingen voor actuele maatschappelijke vraagstukken.

Wij zijn Accountancy

Sla over
  • Inger Geerts

    Docent

    Inger Geerts
  • Johan Heijink

    Docent

    Johan Heijink
  • Marjolein Groot-Rouwen

    Docent

    Marjolein Groot-Rouwen
  • Koen Duursma

    Docent

    Duursma Koen_A_HANZE220632 Portretten online vernieuweing SBMF-6.jpg

Over deze studie

Ben je goed met cijfers en ben je daarnaast kritisch en nieuwsgierig aangelegd? Dan past de opleiding Accountancy goed bij jou.

Tijdens de opleiding Accountancy leer je hoe je jaarrekeningen samenstelt en controleert. Ook kom je te weten met welke vragen ondernemers en organisaties te maken krijgen op fiscaal, financieel en organisatorisch gebied en hoe jij ze hierover het beste kunt adviseren. Je leert kansen en bedreigingen op tijd herkennen en weet hoe je een organisatie daarop kunt voorbereiden. Jouw advies is goud waard.

Naast een adviserende rol kun je ook een controlerende rol hebben. Een controlerend accountant kijkt van buitenaf naar de cijfers van een organisatie. Niet alleen de financiën zijn dan belangrijk, maar ook de maatschappelijke en ethische kant van de situatie.

Kortom: je adviseert over financiële zaken en controleert jaarrekeningen. Hiervoor moet je stevig in je schoenen staan, een kritische blik hebben en communicatief vaardig zijn.
 

Benodigdheden 

Bij de opleiding Finance & Control is een laptop met een Windows besturingsprogramma vereist, geen Apple.

In ons onderwijs gebruiken we digitale leermiddelen en -systemen. Zo leer je bijvoorbeeld om te gaan met boekhoudsystemen. Deze digitale boekhoudsystemen zijn niet compatibel met computers van Apple. We raden je dan ook aan niet te kiezen voor een Apple-pc.

Post-bachelor accountantsopleiding

Je kunt de opleiding Accountancy ook volgen als post-bachelor met orientatië 'Accountancy MKB'. Informatie hierover vind je op HanzePro, waar je al onze (deeltijd) opleidingen, cursussen en trainingen voor werkende professionals vindt.

  • Feiten & cijfers

    Benieuwd naar de mening van studenten over deze opleiding? En hoe de opleiding scoort in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Bekijk de feiten en cijfers op studiekeuze123.nl!

    Ga naar Studiekeuze123

Dit ga je doen

Jaar 1

Het curriculum is ontwikkeld in samenwerking met het bedrijfsleven. Al in het eerste jaar kom je in contact met de beroepspraktijk. Je start met vier onderwijsblokken rondom verschillende thema's, waarin colleges en praktijkopdrachten elkaar afwisselen. Daarbij kenmerkt het onderwijs zich door moderne en dynamische lesmethodes die je uitdagen en motiveren. 

Het eerste jaar volg je samen met studenten van de opleidingen Finance & Control en Finance, Tax and Advice. Het grote voordeel van dit gemeenschappelijke eerste jaar is, dat je na het eerste jaar nog kunt switchen naar één van de andere financiële opleidingen zonder studievertraging.  Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar moet je in het eerste jaar voldoende EC’s behalen. Bij te weinig punten krijg je een negatief Bindend Studie Advies (BSA) en mag je de opleiding niet vervolgen. De BSA-norm voor het studiejaar 2021- 2022 is 45 EC’s. De norm voor het studiejaar 2022-2023 wordt nog vastgesteld.

Jaar 2

Tijdens jaar twee en drie kruip je in de rol van de accountant. Er zijn twee soorten rollen: accountants die vooral jaarrekeningen van bedrijven en organisaties controleren en accountants die bedrijven en organisaties vooral adviseren over finanieel-economische vraagstukken. Tijdens de opleiding Accountancy leer je de cijfers te interpreteren, waardoor je weet hoe een bedrijf er financieel voorstaat. Ook leer je alles over de financiële administratie van een bedrijf en toets je of jaarrekeningen kloppen. Dit doe je door samen aan projecten te werken, die ondersteund worden door theoretische lessen.

Jaar 3

In het derde jaar werk je wederom aan een project, waarna je dan echt de praktijk in gaat. Je gaat in het tweede semester stage lopen bij een bedrijf. Hier kun je alles wat je tot dusver geleerd hebt toepassen en proeven aan het echte werkleven. 

Jaar 4

In het vierde jaar doe je het landelijk examen, de Overall Toets, waarin de controle van de jaarrekening centraal staat. Alle kennis en vaardigheden van de eerste drie jaar komen hier samen. Je sluit je studie af met een afstudeerscriptie bij een organisatie. Hiermee laat je zien dat je klaar bent om als adviseur aan de slag te gaan.

Na je studie

Doorstuderen

Na het afstuderen aan de opleiding Accountancy van de Hanzehogeschool ben je Bachelor of Science (BSc). Je mag jezelf dan nog geen accountant noemen, dit is een beschermde titel. Om in het accountantsregister opgenomen te worden dien je een vervolgopleiding te volgen. Hiervoor zijn twee mogelijkheden:

  • Je wordt Accountant-administratieconsulent (AA).
    Deze richt zich met name op het samenstellen van jaarrekeningen en het adviseren van kleine tot middelgrote klanten. Hiervoor is een post-hbo opleiding vereist die op de vrijdag (één dag per week) wordt aangeboden.
  • Je wordt Registeraccountant (RA).
    Deze richt zich voornamelijk op risicobeheersing en controle van de jaarcijfers bij grotere klanten. Hiervoor is een (pre-) masteropleiding vereist van 1,5 jaar na de bacheloropleiding. Uiteraard heb je met je bachelordiploma Accountancy al vele mogelijkheden.

Er zijn nog meer mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag als assistent-accountant, financieel medewerker, controller of financieel adviseur. Deze functies vind je in het bedrijfsleven, bij banken en verzekeraars, bij de overheid en bij non-profit instellingen.

Aan het werk

Om in het accountantsregister te kunnen worden opgenomen is een vervolgopleiding noodzakelijk. Maar met de bacheloropleiding Accountancy kun je ook direct aan de slag. Voorbeelden van functies zijn:

  • assistent-accountant
  • financieel medewerker
  • controller
  • financieel adviseur

Toelatingseisen

  • Direct toelaatbaar

  • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 1 vak

  • Toelaatbaar met eisen t.a.v. 2 vakken

Aanmelding & inschrijving

Heb je je definitieve studiekeuze gemaakt, meld je dan vóór 1 mei aan voor de studie via Studielink. Meld je je voor die datum aan, dan heb je het zogenaamde toelatingsrecht. Dit betekent dat je het recht hebt om te worden toegelaten tot de studie, mits je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen. Daarnaast heeft iedereen die zich aanmeldt voor 1 mei recht op een studiekeuzecheck.

Meld je je ná 1 mei aan, dan is deelname aan de studiekeuzecheck verplicht. Neem je niet deel aan de verplichte studiekeuzecheck, dan kan jouw inschrijving geweigerd worden. Om vanaf het begin van het studiejaar ingeschreven te staan, moet je je uiterlijk vóór 1 september aanmelden.

Studiekeuzecheck

Net als jij willen we graag dat je een studie kiest die bij je past en die je met succes af kunt ronden. Dat succes begint bij het kiezen van de juiste studie. Om te ontdekken of jij matcht met Accountancy, bieden we je de Studiekeuzecheck aan. 

Start studie

De studie start in september. Er zijn geen mogelijkheden om in februari te starten met deze opleiding.

Wisselen van studie?

Ben jij onzeker over je studiekeuze en denk je erover om te wisselen van studie? Binnen het economische domein is het mogelijk om te wisselen en daarbij te kiezen tussen andere economiegerichte opleiding. Wil je niet wachten tot volgend jaar voordat je met die studie kunt beginnen? Dan is het switch-programma iets voor jou. Klik hier voor meer informatie. 

Interessegebieden

  • Economie en Bedrijf
Meld je aan via Studielink