Zit sport in je bloed? Vind je het leuk om anderen te leren sporten en bewegen? Wil je kinderen stimuleren hun talent te ontwikkelen en bijdragen aan duurzaam bewegen voor jong en oud? Dan is de ALO van het Instituut voor Sportstudies, Hanzehogeschool Groningen, dé opleiding voor jou! 

Na het afronden van de ALO kun je binnen diverse sectoren in de sport aan het werk. Met je eerstegraads bevoegdheid om les te geven ben je als gymdocent inzetbaar binnen het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en het mbo. Daarnaast gaan veel afgestudeerden aan de slag als buurtsportcoach binnen een gemeente, trainer/coach of ze starten als ondernemer een eigen bedrijf binnen de sport.

Benieuwd wat je precies doet bij deze beroepen en wat het werk zo leuk maakt? We vragen het onze alumni! Bekijk hieronder de compilatievideo waarin alle ALO alumni kort aan het woord komen. Van iedere alumnus is er ook een langere video. Deze video's bekijk je hier.

 

Meer weten? Vraag hier een brochure aan, bezoek de open dag of meld je aan voor een meeloopdag. Lees hier ervaringen van studenten en alumni.

{{'Opbouw_Title' | i18n}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

 • {{item.Title}}
  • {{child.Title}}

{{'Kernvakken_Title' | i18n}}

 • {{vak.Titel}}

{{'StudieInCijfers_Title' | i18n}}


 

{{'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{vm.newsItems[0].Title}}

{{'Article_ReadMore' | i18n}}

{{'TestimonialWidget_Title' | i18n}}

{{'ShareCounter_Share_Label' | i18n}}:

Opbouw van je opleiding

Het organiseren en begeleiden van sportlessen en -activiteiten is nog steeds één van de belangrijkste taken binnen de ALO. Kinderen en jongeren leren bewegen, leren over bewegen en enthousiast maken voor het actief sporten en bewegen is een uitdagende, verantwoordelijke en leuke taak!

Het eerste jaar (propedeuse)

Het eerste jaar (propedeuse)

Vanaf het begin van de opleiding maak je kennis met lesgeven. Eerst aan elkaar en al snel ga je ook lesgeven in het werkveld. Zo ervaar je direct wat er nodig is om een goede docent te worden. In het eerste jaar oriënteer je je op de sportwereld: je leert de ins en outs kennen en maakt actief kennis met verschillende sporten. Je besteedt ongeveer een kwart van de tijd aan sportpraktijk. Je krijgt les in vechtspelen, bewegen en muziek, gym/turnen, atletiek, zwemmen, spel (bijvoorbeeld voetbal, basketbal en volleybal) en outdoor. 

Je maakt kennis met de verschillende werkvelden waarin een sportleraar werkzaam is. Daarnaast zet je in het eerste jaar een sportief evenement op en doe je praktijkgericht onderzoek. In het eerste jaar neem je deel aan de Outdoor Experience in de Ardennen. Om door te kunnen stromen naar het tweede jaar moet je in het eerste jaar minimaal 48 van de 60 EC's behalen. Bij te weinig punten, krijg je een negatief Bindend Studie Advies (BSA) en mag je de opleiding niet vervolgen.

Het tweede & derde jaar

Het tweede & derde jaar

In het tweede en derde jaar organiseer en begeleid je sportlessen en –activiteiten in verschillende werkvelden, zoals het basisonderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en/of het mbo. Je bent één of twee dagen op je stagewerkplek en de andere dagen volg je werk- en hoorcolleges. Zo ontstaat een wisselwerking tussen leren in de praktijk en terugkoppeling op je opleiding.

Ook in jaar twee en drie wordt aandacht besteed aan je eigen sportvaardigheden tijdens de lessen sportpraktijk. Tijdens deze lessen werk je niet alleen aan je eigen vaardigheid, maar leer je ook hoe je methodische didactische principes in je stage kunt toepassen.

In jaar twee neem je deel aan de Watersport Experience en in jaar drie aan de Wintersport Experience en richt je een deel van je studie zelf in binnen de profileringsruimte. Je behaalt een trainer-coach diploma en kunt modules kiezen die passen bij jouw ambitie. 

In het laatste semester van jaar drie neem je deel aan een minor. Dat kan een minor van de eigen opleiding zijn, maar je kunt je ook verbreden door een minor bij een andere opleiding te kiezen.

De volgende minoren worden door de ALO aangeboden:

Je kunt je ook verbreden door een minor bij een andere opleiding, hogeschool of in het buitenland te volgen. De volgende minoren worden door Sportkunde aangeboden, maar staan ook open voor ALO studenten:

Jaar 4

Het vierde jaar

Het vierde jaar staat in het teken van afstuderen. Je laat zien dat je een startbekwame leerkracht bent. Dit kun je doen in een door jou gekozen context in binnen- of buitenland. Wel geldt voor alle mogelijkheden: hoe beter je presteert in de eerste drie jaren, hoe meer keuzemogelijkheden je hebt. Je sluit je studie af met een afstudeeronderzoek. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar het gedrag van leraren, naar motoriek en leren of je ontwikkelt een nieuw lespakket.

Stage lopen

Stage lopen

Bij de ALO loop je vanaf het eerste jaar stage. Gedurende de vier jaar van je opleiding worden de stages steeds intensiever.

Outdoor & Adventure

Ben je gewend aan spanning en heeft het werken met groepen in de buitenlucht je voorkeur? Dan krijg je bij de ALO de mogelijkheid om je tijdens je studie professioneel te ontwikkelen op het gebied van Outdoor & Adventure. Je leert outdoor activiteiten en –evenementen te organiseren en coördineren. Je leert de ins en outs kennen van verschillende outdoor disciplines, zoals hiken, klimmen, ATB'en, boogschieten en kanovaren. Naast je hbo-diploma behaal je een aantal erkende outdoor certificaten. 

Topsport

Het Instituut voor Sportstudies heeft een unieke regeling voor gekwalificeerde topsporters. De regeling bestaat uit een tweetal onderdelen. Ten eerste is het mogelijk om studietempo, roostering en tentaminering aan te passen aan de intensieve trainingen en wedstrijden. Ook is er de mogelijkheid tot een topsportbeurs. 

Het tweede onderdeel betreft ondersteuning in sportbeoefening. Sinds het Instituut voor Sportstudies is gevestigd in het Willem-Alexander Sportcentrum is de sportaccomodatie voorzien van moderne faciliteiten. Krachtmetingen, bewegingsanalyses, spelpatronen voor teamsporten en prestatiediagnoses zijn daardoor mogelijk geworden in het Sports Field Lab. 

Omdat het Instituut voor Sportstudies de hoogste trainer/coachopleiding in Nederland (Topcoach5) verzorgt, beschikt het instituut over de meest actuele kennis op het gebied van topsport. Deze expertise kan worden ingezet bij de begeleiding van studenten die topsport bedrijven. Klik hier voor meer informatie en de mogelijkheden.  

Na je afstuderen

Je wordt opgeleid voor een breed en dynamisch domein waarbinnen je een scala aan functies kunt uitvoeren. Daarnaast kun je ervoor kiezen om door te studeren. 

​Beroepen

Sportleraar in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en mbo

Combinatiefunctionaris/buurtsportcoach

Trainer/coach

Outdoor & adventure educator

Daarnaast zien we dat sommige studenten hun eigen onderneming starten, zoals alumnus Douwe Jan van der Wal. Klik hier voor zijn verhaal.           

Verder studeren

Masters

Wil je verder studeren na het behalen van je bachelor? Dan kun je kiezen voor één van de twee Masters die je kunt volgen bij Sportstudies: de Master Healthy Ageing Professional en de Master Talentontwikkeling en Diversiteit

Daarnaast werken we momenteel aan de ontwikkeling van de nieuwe Master Sport- en Bewegingsonderwijs. Deze master is specifiek bedoeld voor ALO alumni.

Je kunt ook gebruik maken van de Schakel Garantie waardoor je goed kunt overstappen van de Hanzehogeschool Groningen naar de Rijksuniversiteit Groningen. Hier kan je de masters Bewegingswetenschappen of Pedagogische wetenschappen volgen. Klik hier voor meer informatie over schakelprogramma's van de Rijksuniversiteit Groningen.

 

​Jaar 1

 • Sportpraktijk (spel, atletiek, bewegen en muziek, turnen, vechtspelen en zwemmen)

 • Bewegingsdidactiek

 • Trainingsleer

 • Pedagogiek

 • Professionele identiteit

 • Praktijkgericht onderzoek

 • Stages in basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en mbo

 

 

 

{{'EducationProfile_Title' | i18n}}

{{'EducationProfile_VWO' | i18n}}

{{'EducationProfile_HAVO' | i18n}}

{{'EducationProfile_MBO' | i18n}}

{{'Opleidingen_Title' | i18n}}

{{'Location_Title' | i18n}}

{{'Locations_Title' | i18n}}

{{vm.model[0].Title}}

{{vm.model[0].Street}}
{{vm.model[0].ZipCode}}  {{vm.model[0].City}}

{{'ContactInformation_Title' | i18n}}

{{vm.userIsAuthenticated && vm.isRootPortal ? 'LatestNewsWidgetAuthenticated_Title' : 'LatestNewsWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Title' | i18n}}

{{'CalendarWidget_Intro' | i18n}} {{vm.portalTitle}}

 • {{item.StartDate| date:'d MMM'}} {{item.StartDate| date:'d MMM'}} - {{item.EndDate| date:'d MMM'}} {{item.Title}}